Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marimekko, Made in China – Tuore kirja kertoo suomalaisyhtiön tarinan ja salaisuudet

Uuden Marimekko-kirjan tekijät pääsivät yhtiön kiinalaiselle laukkutehtaalle. Teoksen iso kaari kertoo tuttua historiaa yrityksestä, jonka elämä on ollut melkoista melodraamaa.

Kulttuuri
 
Nina Karlsson
Marimekko – Suuria kuvioita kirjan tekijät vierailivat Kiinassa Marimekon laukkuja valmistavalla tehtaalla. Työoloissa oli puutteita.
Marimekko – Suuria kuvioita kirjan tekijät vierailivat Kiinassa Marimekon laukkuja valmistavalla tehtaalla. Työoloissa oli puutteita. Kuva: Nina Karlsson

"Marimekon pääjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila marssii työhuoneestaan Herttoniemessä kiireesti pois. Hän sanoo menevänsä vessaan."

Ihamuotila lähtee hetkeksi rauhoittumaan. Hän on juuri nähnyt videon, joka on kuvattu Marimekon laukkutehtaalla Kiinassa.

Mika Ihamuotila
Mika Ihamuotila

Tehtaassa tehdään työtä toppatakit päällä, koska siellä on niin kylmä.

Lisäksi käy selväksi, ettei kaikkia työturvallisuusmääräyksiä ole noudatettu.

Tästä kaikesta Ihamuotila ei tiennyt mitään. Hän ei ole koskaan käynyt Marimekon Euroopan ulkopuolisilla tehtailla. Ihamuotila on poissa tolaltaan, mutta kokoaa itsensä.

"Onko kuitenkin parempi tarjota noille köyhille ihmisille töitä heidän maassaan hyvällä palkalla ja antaa heille mahdollisuus tienata elantonsa perheelleen kuin olla teettämättä sitä?" hän kysyy.

Kohtaus on Inton kustantamasta, tänään ilmestyneestä teoksesta Marimekko – Suuria kuvioita, jonka ovat kirjoittaneet nuoret tutkivat toimittajat Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen ja Annina Vainio.

Kiinassa on nykyään yksi maailman moderneimmista työlainsäädännöistä, mutta on helppo arvata, että joissakin provinsseissa ei ole siitä kuultukaan.

Esimerkiksi alle 18-vuotiaiden työskentely tehtaissa on sallittua vain, jos heidän työöloihinsa kiinnitetään erityistä huomiota. Tehtaan johto väitti kirjan tekijöille, että kaikki tehtaan työntekijät ovat yli kahdeksantoistavuotiaita. Marimekon käyttämä laukkutehdas haki kuitenkin kirjoittajien vierailun aikaan 16-vuotta täyttäneitä työntekijöitä palvelukseensa. Tehdas rikkoi kansainvälisen tekstiilialan BSCI-auditointijärjestelmän vaatimuksia. BSCI-järjestelmä valvoo muun muassa lapsityövoiman käyttöä.

Lisäksi ylitöiden todellinen määrä ja palkkojen suuruus herätti kirjoittajissa aiheellisia epäilyksiä.

Kirsti Paakkanen
Kirsti Paakkanen

Marimekko on ja haluaa olla globaali muotiyritys. Menestystä haetaan Aasian lisäksi ympäri maailmaa. Globaalin menestyksen mukana tulee myös globaali vastuu. Siitä kuluttajat ovat nykyään tarkkoja.

Marimekko teettää tuotteitaan tällä hetkellä kolmessa niin sanotussa riskimaassa: Kiinassa, Thaimaassa ja Intiassa. Thaimaan lasitehtailla on ollut vakavia työntekijöiden turvallisuuteen liittyviä puutteita.

Marimekolla on kirjoittajien mukaan kuitenkin halu valvoa toimintaansa sekä parantaa sitä. Yhtiössä on aivan viime vuosina panostettu yhteiskuntavastuuseen ja avoimuuteen. Se käy ilmi haastatteluissa ja yhtiön toiminnassa. Esimerkiksi sopimusvalmistajien nimet löytyvät nyt yhtiön nettisivulta. Marimekko on myös hiljattain liittynyt puuvillan tuotannon eettisyyteen tähtäävään hankkeeseen.

Kiinan laukkutehtaalla ei kirjoittajien mukaan ole vieraillut aiemmin yksikään toimittaja. Vierailu onnistui vain salassapitosopimuksen turvin. Marimekko lupasi vierailun, jos kirjoittajat vaikenevat tehtaaseen liittyvistä yksityiskohdista, kuten sen sijainnista ja työntekijöiden identiteeteistä.

Varotoimi on Kiinan tapauksessa ymmärrettävä myös haastateltavien kannalta.

Kiina-episodi on kuitenkin vain yksi luku lähes 500-sivuisessa eepoksessa. Kirjoittajat kertovat teoksessa Marimekon koko yrityshistorian, aina Armi Maria Airaksisen syntymästä yhtiön viimeisimpiin käänteisiin.

Into on sama ärhäkkä pienkustantaja, joka julkaisi pari vuotta sitten, osittain samojen Tampereen yliopiston journalismiopiskelijoiden kirjoittaman, pankkiiri Björn Wahlroosista kertovan teoksen.

Kiitos kustannustoimittaja Tarja Lipposen, Wahlroos-teoksen tapaan Marimekko-kirja on tehty huolellisesti. Kirjoittajat taas ovat erikoistuneet tutkivan journalismin metodeihin ja tarinalliseen kerrontaan.

"Kirjamme on journalistinen teos. Se ei ole Marimekon eikä kenenkään muunkaan tilaustyö ja kirjan tekeminen on ollut kaikista tahoista riippumatonta", tekijät sanovat heti alussa.

Nina Karlsson
Armi Ratia
Armi Ratia

Teos perkaa aikalaishaastattelujen ja kirjallisten lähteiden kautta muun muassa harmaiksi koettuja Amerin vuosia sekä Ihamuotilaa edeltävän toimitusjohtajan Kirsti Paakkasen ympärille syntynyttä kulttia.

Kirjaan mahtuu melkoinen määrä yksityiskohtaista, vähän tylsääkin yrityshistoriaa eikä siinä Marimekkoa seuranneelle ole valtavan paljon uutisia, mutta joitakin on: Menikö Marimekon siirto Amerilta Paakkaselle kaikkien sääntöjen mukaan? Kirja vihjaa, että näin ei olisi ollut.

Tunnettua historiaa täydentävää tietoa on kirjassa kuitenkin paljon, samoin myös herkullisia anekdootteja, jotka kertovat siitä, millaista melodraamaa Marimekossa on usein näytelty.

Yksi näistä on Jörn Donnerin tokaisu Armi Ratian ja presidentti Urho Kekkosen suhteesta: "Kai he muutaman kerran harrastivat seksiä." Asia ei kuitenkaan ole uutinen, sillä siitä annetaan selvä vihje myös Donnerin viimeisimmässä fiktiivisessä, mutta tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa Armi elää!

Salaisuuksia nämä jutut eivät olleet milloinkaan. Armia läheltä seurannut haastateltava kertoi minullekin taannoin, että Armilla oli tapana soitella "tytöilleen" Marimekkoon ja kehuskella valloituksillaan. Eräänä aamuna hän kertoi olleensa juuri Kekkosen kanssa, lähde kertoi.

Toinen on Amerin ajalta, jolloin Marimekon varastoista paljastui valtavat määtä myymättomiä vaatteita.

Amerin miehet miettivät, mitä tehdä varastolle? Kaatopaikalle vaatteita ei voinut viedä, koska olisi paljastunut, että Marimekon myynti ei vedä. Muihin maihinkaan niitä ei voinut edes alennuksella myydä, kun olisi paljastunut, että ne eivät myy.

Ratkaisu löytyi yllättävällä, tavalla: Marimekko lahjoitti vaatteet kaikessa hiljaisuudessa Suomen Punaiselle Ristille, joka kuskasi vaatteet Tansaniaan. – Ensin niistä kuitenkin leikattiin pois Marimekon nimi. 

Kiinalaistehtaan työntekijä piirtää Ristomatti Ratian suunnitteleman laukun kaavaa kankaalle.
Kiinalaistehtaan työntekijä piirtää Ristomatti Ratian suunnitteleman laukun kaavaa kankaalle.


Nina Karlsson
Kirjan kirjoittajat Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen, Annina Vainio, sekä kuvajournalistit Nina Karlsson ja Otto Ponto.
Kirjan kirjoittajat Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen, Annina Vainio, sekä kuvajournalistit Nina Karlsson ja Otto Ponto.

Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen, Annina Vainio: Marimekko – Suuria kuvioita. Into. 465s.

Korjattu klo 10.00 kohta, jossa aiemmin kerrottiin, että lain mukaan työntekijöiden pitäisi olla yli 18-vuotiaita. Kuitenkin 16-18-vuotiaiden työskentely tehtaissa on sallittua, jos heidän työoloihinsa kiinnitetään erityistä huomiota. Tehtaan johto väitti kirjan tekijöille, että kaikki tehtaan työntekijät ovat yli kahdeksantoistavuotiaita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat