Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pojat kaipaavat kirjoja myös ilman tyttöbakteereita

Kulttuuri
 
Vesa Sisättö

Kaunokirjallisuuden lukeminen on lukutaidon korkein aste – maaginen prosessi, jossa kirjaimet muuttuvat tarinaksi ja maailmaksi lukijan pään sisällä.

Jo parikymmentä vuotta on huolestuttu siitä, että nuoret eivät enää lue. Romahdus tapahtuu noin 15 vuoden iässä, ja etenkin paljon lukevia poikia on lukiosta vaikea löytää. Pelit ja visuaalinen media tyydyttävät tarinantarpeet.

Lukevia tyttöjä on enemmän – ja heille myös kirjoitetaan.

Kirjoitin keväällä hakuteoksen nuorten tieteis- ja fantasiakirjallisuudesta ja esittelin 27 kirjailijaa, joiden tuotantoa on viime vuosina suomennettu. Heistä oli naisia 21, miehiä viisi, lisänä yksi mies–naispari.

Pää- ja näkökulmahenkilöissäkin naissukupuoli oli enemmistönä. Vain kuudella kirjailijalla oli miespäähenkilö, parilla tämän rinnalla nainen.

Kuudellatoista kirjailijalla päähenkilöt olivat naisia, näistä puolella mukana oli myös miespuolinen näkökulmahenkilö. Viidellä kirjailijalla päähenkilöt jakautuivat tasan sukupuolen suhteen.

Tarkistin myös, millainen sukupuolijakauma on syksyn nuortenkirjojen valtavirtafiktiossa, neljän kustantamon tarjonnassa.

Neljäntoista kotimaisen ja neljän ulkomaisen kirjailijan joukkoon mahtui viisitoista naista. Naispäähenkilö oli kahdessatoista teoksessa, muutamassa yhdessä miehen kanssa.

Kirjojen naisistumisessa ei sinänsä ole mitään vikaa. Tieteis- ja fantasiakirjallisuudessa naisten kirjoittamat nuorten naisten seikkailut ovat lajityypin huippua, ja niitä lukevat kaikki.

On kuitenkin tietty ikä, hiukan ennen lukuharrastuksen romahdusta, jolloin varsinkin poikien maailmassa on tärkeää kuulua oman sukupuolen leiriin. Silloin naisten kirjoittama kirjallisuus, jossa seikkailee nuori nainen, saattaa näyttää vahvasti tyttöbakteerien saastuttamalta.

Kirjastonhoitajilta ja kirjavinkkareilta olen kuullut, että tämän ikäisten poikien suosikkeja ovat yhdysvaltalaisen Rick Riordanin Percy Jackson -kirjat. Ne kuuluvat harvinaiseen joukkoon: mieskirjailijan teoksiin, joissa seikkailee nuori mies.

Kasvattajilla on haaste saada nuoret miehet lukemaan muutakin.

Se kannattaisi: miehelle voi olla avartavaa kurkistaa naisen maailmaan ja tietenkin naiselle miehen maailmaan.

Sekin on lukemisen taikaa.

Vesa Sisättö
hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on kirjallisuuskriitikko ja tietokirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat