Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petri Karran Kotiinpaluu-romaani aiheuttaa myötähäpeää

Petri Karran neljännen romaanin potentiaali hukkuu sanaryminään

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Petri Karra: Kotiinpaluu – Iloisten ihmisten huvila. Gummerus. 327 s.
Petri Karra
Petri Karra

Komedia on vaikeaa, ja farssi vielä vaikeampaa.

Rohkeuden puutteesta ei siis Petri Karraa voi syyttää.

Karran neljäs romaani Kotiinpaluu – Iloisten ihmisten huvila palaa genrensä puolesta vuonna 2008 julkaistun Haarautuvan rakkauden talo -esikoisromaanin tunnelmiin. Välissä Karra on ehtinyt julkaista traagisemmilla elementeillä lastatut romaanit Pakenevat unet ja Kohtalonohjaaja.

Myös käsikirjoittajana työskentelevän Karran romaaneista kolmesta on tehty elokuvat. Kotiinpaluuseen löyhästi pohjaava Mika Kaurismäen ohjaama Elämältä kaiken sain sai ensi-iltansa elokuussa.

Kysyntää Karran kirjalliselle ilmaisulle siis tuntuu olevan.

Juonen tasolla Kotiinpaluu puksuttaakin eteenpäin kutakuinkin luotettavasti. On kuoleva isä ja tuhlaajapoika, seksuaalista turhautumista, väärinkäsityksiä ja ilmitulevia menneisyyden syntejä. Hienoja, perinteisiä komedian aineksia.

Ongelmana on kuitenkin se, että Kotiinpaluu on typerä.

Kovin harvoin kirja nimittäin saa lukijansa kiemurtelemaan pelkästä lauseiden aiheuttamasta myötähäpeästä. Farssiin kuuluvaa verbaliikkaa on upotettu runsaaseen dialogiin, ja raskaimman osan on saanut kuolemaa tekevä Ylermi Ylitalo:

"– Pillereitä! Näytänkö minä siltä, että pillerit ovat pyhä valintani? Pah puh pöh, pillereihin turvautuvat pelkurit ja hienot ladyt, enkä minä ole pelkuri, enkä ainakaan hienostunut lady, en edes kuoleman edessä. Minä olen peloton leijona, miau."

Ylermin hahmossa on kyllä aineksia sympaattiseen vanhaan elostelijaan, mutta potentiaali hukkuu sotkuiseen sanaryminään. Edes toistuvat viittaukset Shakespearen Rikhard II -näytelmään eivät onnistu tuomaan Ylermiin syvyyttä.

Muissa henkilöissä yritystä ei ole ollenkaan. Sinänsä muutamalla viivalla vetäissyt karikatyyrit eivät varsinkaan lajityypin puitteissa ole ongelma, mutta kiinnostavuutta tulisi heti lisää, jos nämä viivat eivät olisi jo niin monta kertaa kierrätettyjä.

Huumorin ainekset syntyvät itsepintaisesti sukupuolten välisistä seksuaalisesti latautuneista kohtaamisista, joissa olennaista on se, että mies haluaa ja nainen ei anna.

Tai jos antaakin, niin taustalla on vähintäänkin kiero vallanhalu.

Farssin on tarkoitus ilahduttaa katsojaa tai tässä tapauksessa lukijaa. Kotiinpaluun kohdalla tätä iloa estää se, että kirja ei tunnu osaavan päättää, olisiko sikaileva kreisikomedia vai kielellisesti kokeileva mutta silti syvälle luotaava ajankuva.

Lopputulos on kuin Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanin hitsaaminen yhteen Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirjojen kanssa.

Valtava sotku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat