Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen elokuvaa, jotka kannattaa katsoa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla

Elokuvatoimittaja Veli-Pekka Lehtonen poimi R&A-festivaalin ohjelmistosta helmet. Ensi viikolla alkavan festivaalin lipunmyynti käynnistyy tänään.

Kulttuuri
 
Rakkautta & Anarkiaa
Pakolaistarina Dheepan on festivaalin odotetuimpia elokuvia.
Pakolaistarina Dheepan on festivaalin odotetuimpia elokuvia. Kuva: Rakkautta & Anarkiaa

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin lipunmyynti alkaa tänään torstaina. Helsingin Sanomat poimi ohjelmistosta kymmenen erityisen kiinnostavaa elokuvaa.

Kaikkiaan tapahtuman ohjelmistoon kuuluu parisensataa elokuvaa.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin profiili laatuelokuvan näyttämönä näyttää pysyvän tämänkin vuoden myötä ennallaan. ¨

Ohjelmistossa on useita vuoden huippuelokuvia, sellaisia kuten Dheepan, Sicario, The Assassin, Taxi Teheran sekä El Club.

Puolitoista viikkoa kestävä elokuvafestivaali alkaa Helsingin elokuvateattereissa 17. syyskuuta.

1. DHeepan

Festivaalin kärkielokuviin voi helposti nostaa Cannesin pääpalkinnon toukokuussa voittaneen Dheepanin, tamilipakolaiskuvauksen Ranskasta, jonka on ohjannut Jacques Audiard. Audiard on suureen arvoon noussut ranskalainen elokuvantekijä, "Ranskan Scorsese ", jonka elokuvissa runous yhdistyy katujen arkeen. Dheepanissa sotaa pakenevat tamilit muodostavat lumeperheen päästäkseen Ranskaan ja Eurooppaan, mutta uusi elämä ei ole niin auvoista kuin voisi luulla.

2. Sicario

Kanadalainen Denis Villeneuve on ohjaajana kuuma nimi, joka valmistelee muun muassa uutta elokuvaa scifiklassikko Blade Runnerista. Nyt hän on tehnyt erittäin toimivan rikoselokuvan, joka käsittelee huumebisnestä Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla. Pääosissa näyttelevät muun muassa Emily Blunt, Josh Brolin ja Benicio del Toro.

3. The Assassin

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin tämän vuoden isoihin elokuviin pitää laskea myös The Assassin, joka toi toukokuussa Cannesissa parhaan ohjaajan palkinnon kiinalaiselle Hou Hsiao-hsienille. 800-luvun Kiinaan sijoittuva murhatarina on yksi viime vuosien kauneimmin kuvatuista elokuvista.

4. Youth

Elokuva ikääntymisestä, vanhuudesta ja nuoruudesta, paljon komediaa ja lisäksi aika mainio näyttelijäkaarti veteraaneja Michael Cainesta ja Harvey Keitelistä Jane Fondaan. Sellainen on Youth, jonka ohjaaja on italialainen Paolo Sorrentino, jonka aiempia isoja elokuvia ovat Il Divo sekä Suuri kauneus.

5. Taxi Teheran

Jafar Panahi on oppositiomielinen elokuvantekijä Iranissa. Hänet on määrätty elokuvantekokieltoon vuosikausiksi. Elokuvia kuitenkin syntyy, kuten tämä Taxi Teheran, jossa ohjaaja itse ajaa taksia ympäri Teherania ja näyttää vaihtuvien matkustajien kautta samalla, miten iranilainen yhteiskunta voi pinnalla ja pinnan alla. Panahi on tehnyt jo kolme kiellettyä elokuvaa, joista tämä on onnistunein.

6. The End of the Tour

Jo edesmennyt yhdysvaltalaisesseisti David Foster Wallace (1962–2008) on viime vuosien suuria kirjallisia ilmiöitä. Häneltä on suomennettu muun muassa teos Hauskaa, mutta ei koskaan enää. Tässä fiktioelokuvassa kolmikymppinen toimittaja tulee haastattelemaan kirjailijaa ja selvittämään tämän maailmankuvaa Infinite Jestin julkaisun aikoihin. Jason Segel näyttelee Foster Wallacea ja toimittajana on Jesse Eisenberg.

7. The Diary of a Teenage Girl

Maailmalla puhuttu yhdysvaltalainen elokuva kertoo teinitytöstä, joka etsii itseään. Marielle Hellerin ohjaaman elokuvan alussa teini menettää neitsyytensä äitinsä poikaystävälle. 1970-luvulle sijoittuva tarina perustuu Phoebe Gloecknerin alkuperäisteokseen. Elokuva on ollut puheenaihe erityisesti angloamerikkalaisissa maissa. Elokuvan viesti on tekijöiden mielestä tähdätty teineille, mutta sen ikärajaksi tuli Britanniassa 18 vuotta.

8. Queen of Earth

Festivaalin Helsinkiin saapuviin päävieraisiin kuuluu yhdysvaltalainen elokuvantekijä Alex Ross Perry, joka on noussut kotimaassaan indie-ohjaajien kärkipäähän. Häneltä esitetään uunituore Queen of Earth. Sen pääosaa näyttelee ohjaajan luottonäyttelijöihin kuuluva Elizabeth Moss, jonka suuri yleisö tuntee Mad Men -sarjasta.

9. Measure of a Man

Olisiko tämä ranskalainen elokuva työpaikkansa menettäneestä ja uutta työtä etsivästä miehestä aikamme kuva? Työtön päätyy nöyryyttävien vaiheiden jälkeen lopulta myymäläetsiväksi, vahtimaan nälkäänsä ruokaa varastavia. Vincent Lindon palkittiin Cannesissa parhaana näyttelijänä. Ohjaajana on Stephane Brizé.

10. Lobster

Yorgos Lanthimoksen ohjaama elokuva ei ehkä ole täysosuma, mutta scifitarinan alkuasetelma on hyvinkin omaperäinen. Tulevaisuuden maailmassa sinkuista on tullut ongelmajätettä, jotka muutetaan parasta ennen -päivän jälkeen eläimiksi. Siitä elokuvan nimi. Colin Farrell ja Rachel Weisz näyttelevät pääparia, joka tapaa sinkkujen sopeutuslaitoksessa, missä heidän on löydettävä itsestään romanttinen puoli ja parit.

BONUS-ELOKUVA: El Club

Chile on eläväinen elokuvamaa, ja Pablo Larrain heidän suurimpia elokuvaohjaajiaan. El Club kertoo katolisen kirkon papeista ja pedofiileistä. Pois virasta laitetut papit elävät eristettynä omassa hoitokodissaan.

Lobster-elokuvassa sinkuista on tullut ongelmajätettä.
Lobster-elokuvassa sinkuista on tullut ongelmajätettä.
Yhdysvaltalaiselokuva Queen of Earthin on ohjannut Alex Ross Perry. Pääosassa Elizabeth Moss.
Yhdysvaltalaiselokuva Queen of Earthin on ohjannut Alex Ross Perry. Pääosassa Elizabeth Moss.
The Diary of a Teenage Girl -elokuva on herättänyt keskustelua.
The Diary of a Teenage Girl -elokuva on herättänyt keskustelua.
Kiinalainen murhatarina The Assassin viehättää kauniilla kuvillaan.
Kiinalainen murhatarina The Assassin viehättää kauniilla kuvillaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat