Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arabian tehtaan suunniteltu sulkeminen on kansallismuotoilun kuolonkorahdus

Kulttuuri
 
Sabrina Bqain
Arabian tehdas Helsingin Hämeentiellä. Samassa rakennuksessa toimii myös Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu.
Arabian tehdas Helsingin Hämeentiellä. Samassa rakennuksessa toimii myös Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. Kuva: Sabrina Bqain

Fiskars ilmoitti eilen keskiviikkona aikovansa siirtää lopunkin tuotantonsa ulkomaille ja suunnittelevansa Arabian perinteikkään keramiikkatehtaan sulkemista. Alkavat yt-neuvottelut koskevat kaikkia tehtaan 130 työntekijää.

Yhtiön mukaan tuotekehitystä ja muotoilua tehdään jatkossakin Suomessa.

Värikkäät 60-luvun fajanssikupit ovat keräilijöiden suosiossa.
Värikkäät 60-luvun fajanssikupit ovat keräilijöiden suosiossa.

Jos tehdas suljetaan, päättyy suomalaisen teollisen designin yksi aikakausi, ehkä se kaikkein tärkein.

"Arabia on symboloinut teollista muotoilukulttuuria Suomessa", sanoo kriitikko ja designtuntija Kaj Kalin.

Kalinista Arabia on tuonut designin suomalaiskansan tietoisuuteen, kaikkien tuntemasta turvallisesta Myrna-kupista lähtien.

"Arabia Myrna-kuppeineen on ollut ankkuripaikka kansallisessa designtietoisuudessa", Kalin luonnehtii.

Nyt ankkuri on nostettu.

Fakta

Fajanssista Fiskarsiin

 Fajanssin ja posliinin muotoiluyritys Arabia syntyi ruotsalaisen Rörstrandin tytäryhtiöksi vuonna 1873.

 Oy Arabia Aktiefabrik 1885, suomalaisomistukseen 1916.

 1932 taiteelliseksi johtajaksi Kurt Ekholm. Loi Arabian taideosaston ja taiteellisen nousun. Tehdas oli isoimmillaan alansa suurin Pohjoismaissa.

 Keskeinen osa suomalaisen muotoilun historiaa. Suunnittelijoita muun muassa Kaj Franck, Birger Kaipiainen, Inkeri Leivo, Heljä Liukko-Sundström ja Fujiwo Ishimoto.

 Wärtsilä Oy:n omistuksessa 1947–1990, sitten Hackmannilla ja vuodesta 2007 Fiskarsilla.

Tausta

Suunnittelija: Arabian tehdas loi Arabianrannalle ilmettä

Arabian keramiikkatehtaan sulkeminen vaikuttaa myös Arabianrannan asuinalueen luonteeseen. Arabianrannan suunnittelija Mikael Sundman kertoo, että ilman Ara–bian tehdasta Arabianrannan asuinalueesta ei olisi tullut nykyisenlaista.

"Arabian ja sen tiloihin sijoittuneen Taideteollisen korkeakoulun vuoksi Ara–bianranta profiloitui taiteen kaupunginosaksi", Sundman kertoo.

Arabianrannan asuinalue on koristeltu yli 200 taide–teoksella ja osa niistä on suoraan kytköksissä Arabian tehtaaseen ja keramiikkataiteeseen.

"Arabia on myös tuonut alueelle paljon turisteja ja luonut kulttuurivilinää. Se on ollut pelkästään hyväksi", Sundman sanoo.

Arabian tehdas avattiin nykyiselle paikalleen jo vuonna 1874. Kun taideteollinen korkeakoulu muutti sen tiloihin vuonna 1986, tehtaan ympäristöstä alkoi muodostua taiteellisen yhteistyön keskittymä.

Nyt kummatkin Arabianrannan symbolit ovat muuttamassa pois. Tehdas lopetetaan jo ensi vuonna ja Aalto-yliopiston alle siirtynyt Taideteollinen korkeakoulu siirtyy Otaniemeen vuonna 2018.

"Tässä katkeaa hirveän pitkä perinne. Pahimmillaan uusi aikakausi on hyvin paljon köyhempi. Mutta tietenkin lopulta sinne muuttaa uusia toimijoita", Sundman sanoo.

Arabia on ollut vuosikaudet suomalaisen muotoilun lippulaivayritys, sen henkinen koti ja kansallisikoni. Jos tarujen suomalainen syntyy saunaan, niin seuraavaksi hänen kädessään on Arabian kuppi.

Kun puhutaan Suomi-designista, puhutaan Artekin ohella Iittalasta ja Arabiasta. Astioita annetaan ylioppilaslahjaksi ja kannetaan ylpeänä tuliaisiksi ulkomaille.

Suomalaisuus on yrityksen tuotteista kuitenkin viime vuosina asteittain vähentynyt, kun tuotantoa on siirretty ulkomaille.

Astioiden ja muiden esineiden valmistusmaa löytyy nykyisin joko tarrasta tai pakkauksesta. Helsingin-tehtaalla on valmistettu viime vuosina enää lähinnä lautasia ja vateja.

Suhtautuminen valmistusmaahan kertoo paljon Arabian merkityksestä. Fiskars-konsernilla on sopimusvalmistajia lähinnä Aasiassa.

Esimerkiksi keräilijöiden rakastamat Muumi-mukit valmistetaan nykyään pääosin Thaimaassa. Tieto siitä on suututtanut ihmisiä.

Muumi-mukien valmistuksen takaisin Suomeen haluavat kuluttajat ovat perustaneet nettiadressinkin.

Ironista on, että Arabia nosti hiljattain näyttävästi esiin juuri tehtaan pitkäaikaisia naistyöntekijöitä. Kaksi vuotta sitten 140-vuotisjuhlaansa viettänyt tehdas julkaisi tuolloin kahdentoista lautasen juhlasarjan. Eri kuvioin koristetut lautaset nimettiin Arabialla työskennelleiden naisten mukaan "aina tehtaan ensimmäisestä naistyöntekijästä tänä päivänä Arabialla työskenteleviin naisiin saakka", yritys viestitti.

Nyt lautasille nimensä antaneiden Toinin, Helkan, Maisan ja Oilin seuraajat saattavat saada kenkää.

Tehtaalla ilmapiiri on järkyttynyt. Pääluottamusmies Tuula Karivesi kertoo, että tunnelma on lamaantunut.

"Tiedämme toki, että meidän tuotteita teetetään alihankinnalla. Oli järkytys kuulla, että nyt suunnitellaan koko tehtaan sulkemista", Karivesi sanoo.

Toimintaa on järjestetty viime vuosina uudelleen, mutta Fiskarsin mukaan sitä ei ole saatu kilpailukykyiseksi.

Karivedelle yt-neuvottelut ovat viidennet. Hänen mukaansa lähtöasetelmat ovat nyt kaikkein rankimmat.

Kariveden mukaan jopa puolet tehtaan henkilökunnasta on loppuviikon sairauslomilla, ja varsinaista tuotantoa on hyvin vähän.

Tehtaassa on vielä työntekijöitä, jotka ovat olleet palveluksessa 30 vuotta.

Tuula Karivesi itse on ollut yrityksen palveluksessa 17 vuotta, ensin kuppien tuotannossa ja sen loputtua laaduntarkkailussa.

Muotoilun sisäpiireissä Arabian 140-vuotisjuhlalautasia pidettiin Kaj Kalinin mukaan peijaisastiastona ja tehtaan nekrologina.

Kalinia uutinen tehtaan sulkemisaikeista ei yllättänytkään.

"Olosuhteisiin nähden päätös tulee myöhään. Tätä on odotettu viimeiset kymmenen vuotta", hän kommentoi.

Kalinin mukaan suomalainen design, siinä muodossa kun olemme tottuneet sitä ajattelemaan, on ohi. Kansallinen tarina, oppi hyvästä mausta, se on päättynyt. On siirrytty printtikuvioihin ja Thaimaan-tuotantoon.

Kultareunaista Myrnaa on valmistettu 30-luvulta asti.
Kultareunaista Myrnaa on valmistettu 30-luvulta asti.

Arabia on ollut kannustin ja esikuva myös nuorille muotoilijoille, vaikka heidän näkemyksensä designista on toinen. Kansallisuus ei ole olennaista, ja suunnittelija voi esineiden sijasta muotoilla vaikkapa palveluita. Silti tehtaan lopettamispäätöksen symbolimerkitys on suuri.

"On vaikea puhua enää samalla lailla suomalaisesta muotoilusta, kun se on kansallisten lippulaivayritysten sijaan nyrkkipajoja", Kalin summaa.

Design on muuttunut "satelliittimaiseksi". Hyvin koulutetut suunnittelijat voivat myydä osaamistaan eri puolille, mutta teollisesti designia ei Suomessa enää juuri valmisteta.

Designilla on brändätty uutterasti Suomea ja toivottu vientivalttia. Nyt vietävää ei juuri ole. "Koulutusta voi viedä, mutta vientiluvuissa se ei näy."

"Joskus sanottiin, että muoto seuraa funktiota. Nyt se seuraa pörssiä", hän toteaa.

Jos joku voi lopettamisaikeesta iloita, niin designkauppiaat. Tieto suunnitelmista nostanee vanhojen kippojen ja kuppojen hintoja.

Taideosasto jatkaa toimintaansa tehtaan lakkauttamisaikeesta huolimatta.

Aarne Pietinen
Nainen työssään Arabialla vuonna 1936.
Nainen työssään Arabialla vuonna 1936.

Muumi-mukien suosio räjähti 2000-luvulla. Kuvassa Haisuli.
Muumi-mukien suosio räjähti 2000-luvulla. Kuvassa Haisuli.

Maisema-astiastoa tehtiin myös punaisena ja harmaana.
Maisema-astiastoa tehtiin myös punaisena ja harmaana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat