Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entä jos Tanssin talo saisikin tilat Guggenheimin museosta?

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Helsinkiin valmistui Musiikkitalo vuonna 2011. Sen naapuriin 2018 nousevaksi aiotulla Keskustakirjaston tontilla alettiin kaivaa perustuksia viime viikolla. Guggenheim-hankkeesta on keskusteltu niin, että suurinta osaa kaupunkilaisista joko raivostuttaa – taideraivo! – tai haukotuttaa. Rakennussuman jatkona on vielä Tanssin talo ry:n hanke (HS 7. 9.).

Eikö kulttuuriväelle riitä mikään?

Hyvä kysymys, näinä aikoina.

Tanssin talolle on tarjolla harvinaisen suuri yksityinen tuki, 15 miljoonaa euroa. Raha on korvamerkitty uudisrakennukselle. Ehtona on myös, että Helsingin kaupunki ja Suomen valtio lupaavat sitoutua tukemaan toimintaa. Tästä ehdosta on nyt tullut kynnyskysymys. Niukasti julkisesti rahoitetulle tanssille pitäisi ehdotuksen mukaan löytyä kaupungilta jatkossa noin miljoona ja valtiolta toinen, vuosittain.

Isompi yllätys on, että yhtäkkiä kaupunki on kyseenalaistanut Tanssin talolle ajatellun paikan, Kaapelitehtaan. Aiemmin juuri kaupungilla oli vahva tahtotila Kaapelin suhteen. Sitä päädyttiin esittämään tarvesuunnitelmassa vuonna 2014, kun oli ensin selvitetty kahdeksan (8) mahdollista muuta paikkaa. JKMM Arkkitehdit -toimistolla teetettiin tarvesuunnitelmaan piirustukset havainnekuvineen. On kunnon vierailunäyttämö, harjoitustiloja, ravintola, toimistotiloja, kaikkiaan noin 6000 neliötä.

Nyt selvitetään muita vaihtoehtoja, viestittivät sekä apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) että kulttuurijohtaja Stuba Nikula HS:n haastatteluissa alkuviikosta. Torstaina kaupunki tuli ulos suunnitelmineen: Tanssin taloa voitaisiinkin sovitella Ruoholahteen, Helsingin konservatorioon. Sinne on vapautumassa tilaa Metropolia Ammattikorkeakoululta.

Heittäydytäänpä tanssinpyörteisiin vielä syvemmälle. Miksei saman tien yhdistetä Guggenheimia, Tanssin taloa ja Tuomari Nurmion esittämää Kalevala Villagea?

Moreau Kusunoki Architectsin voittoisa Guggenheim-ehdotus Art in the City useine "mökkeineen" on kuin luotu hyppyihin rajojen yli: Yksi kunnollisen kokoinen mökki tanssin vierasnäyttämöksi, suurin osa aiotusti nykytaiteelle ja oma pikku tupansa Kalevala Villagelle, modernisti toteutettuna. Tanssin harjoitustilat olisivat muualla. Ravintolat palvelisivat kaikkia.

Yleisö moninkertaistuisi pelkkään nykytaiteen vetovoimaan verraten. Turisteja virtaisi. Kaikki olisivat onnellisia.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuurin toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat