Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haussa suomalainen Wallander – kulttuurista tuli sijoituskohde

Timo Argillander, Tanu-Matti Tuominen ja Jarkko Virtanen uskovat, että taiteen ja median sisällöt ovat hyvä kohde pääomasijoittamiselle

Kulttuuri
 
Markku Niskanen HS
Timo Argillander, Tanu-Matti Tuominen ja Jarkko Virtanen etsivät uutta Nightwishia.
Timo Argillander, Tanu-Matti Tuominen ja Jarkko Virtanen etsivät uutta Nightwishia. Kuva: Markku Niskanen HS

Tänään Suomessa tehdään historiaa, kun mediasisältöihin sijoittava yksityinen pääomarahasto IPR.VC aloittaa toimintansa. Tässä "IPR" tarkoittaa immateriaalioikeuksia ja "VC" pääomasijoittamista.

Kyseessä on ensimmäinen suomalainen pääomarahasto, joka hakee sijoituksille tuottoa suomalaisista tv-formaateista, tv-sarjoista, elokuvista, animaatioista, peleistä, musiikista, internet-sisällöistä ja designista. Eurooppalaisessakin mittakaavassa toiminta on uraauurtavaa.

"Sijoittaminen sisältöihin on vahvasti alipalveltu ja aliresursoitu sektori. Haluamme olla mukana synnyttämässä sellaisia uusia mediasisältöjä, joista tulee kansainvälisiä suomalaisia menestystarinoita", toteaa IPR.VC:n toinen perustaja Tanu-Matti Tuominen.

Tarkoituksena on osoittaa, että immateriaalisiin eli aineettomiin oikeuksiin sijoittaminen voi tuottaa sijoitetulle pääomalle tuntuvat voitot.

"Siksi etsimme vain sellaisia suomalaisia sijoituskohteita, joilla on kansainvälistä potentiaalia. Vain näin voidaan taata riittävät tuotot", jatkaa pääomarahaston toinen perustaja Timo Argillander.

Hän on tänään Hollannissa kansainvälisessä tv-alan seminaarissa esittelemässä mediasisältöihin keskittyviä yksityisiä pääomarahastoja.

Sijoituskohteet ovat siis monistettavia mediatuotteita, jotka toimivat erilaisilla alustoilla. Liiketoiminta perustuu sisällön tuotantoon ja lisensointiin.

Kansainvälisille markkinoille sopiva uusi suomalainen tv-sarja on todennäköisempi sijoituskohde kuin esimerkiksi esikoiskirjailijan herkkä keskeislyyrinen runokokoelma. Kirjailijoista valittaisiin pikemmin Sofi Oksanen tai Katja Kettu kuin Heli Laaksonen, jonka kirjojen juju on suomalaisessa murteessa.

Historiallista on myös se, että samalla kun mediasisällöt tulevat ensimmäistä kertaa sijoituskohteeksi, saa suomalainen taide-, media- ja kulttuurikenttä myös täysin uuden rahoitusinstrumentin.

IPR.VC:n hallituksen puheenjohtaja Jarkko Virtanen muistuttaa, että sisältöihin keskittyvän pääomarahaston perustamista on puoltanut myös digitalisaatiossa tapahtunut käänne. Pöytä on mennyt uusiksi.

"Aiemmin kaikki sijoittajat olivat kiinnostuneita yksinomaan teknologisista innovaatioista ja uusista teknisistä keksinnöistä. Nyt näyttää siltä, että mielenkiinto on siirtynyt sisältöihin – siihen, mitä näille alustoille tuotetaan ja laitetaan. Muutos on ollut dramaattinen", Virtanen sanoo.

Tanu-Matti Tuomisen mukaan pääomarahastona IPR.VC sijoittaa rahaa sellaisiin uskottaviin sisältöihin, joilla on aitoa kysyntää kansainvälisillä markkinoilla.

"Lähtökohta ei voi olla esimerkiksi se, että tv-tuotanto tehtäisiin vain Suomen markkinoita silmällä pitäen", Timo Argillander jatkaa.

Etsitään siis suomalaista Wallanderia tai Siltaa. "Tai uutta Nightwishia", Jarkko Virtanen lisää. "Uusista tekijöistä voisi sijoittaa vaikkapa R obinin tai Isac Elliotin uuteen levyyn ja maailmankiertueeseen."

Voitot pääomarahastolle ja sijoittajille tulisivat myynnistä ja tekijänpalkkiosta.

Pääomarahastona IPR.VC on pieni ja ketterä. Tämän takia sitä on myös helppo hallinnoida. Se aloittaa toimintansa 13 miljoonan euron sijoitettavalla pääomalla. Tanu-Matti Tuomisen mukaan tarkoituksena on nostaa pääoma ensi vuonna 20 miljoonaan euroon. Suurin yksittäinen sijoittaja on valtion omistama Tekesin pääomasijoitusyhtiö. Mukana on esimerkiksi eläkeyhtiöiltä ja perheyrityksiä.

"IPR.VC sijoittaa sisältöhankkeisiin minimissään 25 000 euroa ja maksimissaan miljoona euroa. On selvä, että pienemmät sijoitukset ovat riskisijoituksia. Niiden riskit kompensoidaan sijoituksilla, jotka tuottavat pääoman takaisin moninkertaisesti", Tuominen kertoo.

Hän korostaa, että sisältöihin sijoittaminen helpottaa ja nopeuttaa koko hankkeen valmistumista, koska aikaa ei tärväänny rahoituksen haalimiseen, vaan tekijät pääsevät heti työn tekoon. "Liian usein työ alkaa vasta silloin, kun into on lopahtanut."

IPR.VC ei käytännössä konsultoi sijoituspäätöksiä tehdessään automaattisesti lautakuntia tai asiantuntijoita. Tanu-Matti Tuominen, Timo Argillander ja Jarkko Virtanen tekevät kaikki päätökset kolmistaan, mutta kuuntelevat toki kenttää tarkasti.

Tällä hetkellä pöydällä on sata hanketta, joita käydään tarkkaan läpi.

Tanu-Matti Tuominen paljastaa, että jo tänä syksynä päätetään lähes kymmenestä miljoonaluokan sijoituksesta ja useista pienemmistä sijoituksista kehityskohteisiin.

Selvyyden vuoksi on ehkä syytä muistuttaa, että esimerkiksi Tanssin talo, Guggenheimin museo tai Keskustakirjasto eivät ole sopivia sijoituskohteita, koska ne eivät perustu millekään formaatille, jonka voisi myydä ulkomaille.

IPR.VC on rahoituskanava nimenomaan suomalaisen mediasisällön viennille.

Nykyinen pääomarahasto suljetaan kahdeksan vuoden kuluttua, mutta kolmikko aikoo perustaa uuden, isomman pääomarahaston nykyisen rinnalle jo 3–4 vuoden kuluessa. Se tähyää Euroopan markkinoille.

"Aineettomat oikeudet ovat tällä hetkellä uuden kasvun lähde. Siksi ne ovat hyvä sijoituskohde. Uusi raha on taas vastaavasti hyväksi sisällöntekijöille", Timo Argillander korostaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat