Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soiko Beethovenin Kuutamosonaatissa tuulikannel? Murray Perahia uskoo niin

Pianisti Murray Perahia tekee musiikkia silloinkin kun ei pysty soittamaan

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Murray Perahia harjoittelee aina kun siihen on mahdollisuus.
Murray Perahia harjoittelee aina kun siihen on mahdollisuus. Kuva: Juhani Niiranen HS

Pianisti Murray Perahia oli keskiviikkona jo harjoitellut itsekseen koko aamupäivän ja soittanut iltapäivällä solistina Radion sinfoniaorkesterin harjoituksissa. Viiden aikaan iltapäivällä häntä jo poltteli päästä pitämään kolmetuntiset iltaharjoitukset.

"En osaa olla harjoittelematta", Perahia myönsi. "Jos olen päivänkin soittamatta, alan kuulostaa aivan kamalalta."

Kuka?

Murray Perahia

 New Yorkissa vuonna 1947 syntynyt Murray Perahia meni pianotunneille jo nelivuotiaana, mutta innostui harjoittelusta vasta 15-vuotiaana.

 Hänen kansainvälinen uransa käynnistyi kymmenen vuotta myöhemmin, kun hän voitti Leedsin pianokilpailun.

 Perahia on tunnustettu mestari tonaalisen pianokirjallisuuden tulkitsijana. Hänen soittonsa on sujuvaa, selkeää ja harkittua. Uudempaa musiikkia hän ei ole koskaan tuntenut omakseen.

Siinä taitaa olla Perahian, 68, menestyksen salaisuus. Häntä pidetään yhtenä aikamme suurista pianisteista, ja monen mielestä hän on maailman paras. Hänen diskografiansa on vaikuttavan pitkä. Samoin on hänen saamiensa palkintojen lista, alkaen Leedsin pianokilpailun voitosta vuonna 1972 ja jatkuen kypsän iän levypalkintoihin.

Perahian oikean käden etusormessa on laastari.

"Ai tämä, ei se ole mitään vakavaa. Kynsi vain lohjennut", Perahia toteaa.

Perahia tarkkailee käsiensä kuntoa ehkä tarkemmin kuin moni muu. Se johtuu siitä, että hän on joutunut keskeyttämään soittamisen monta kertaa outojen käsivaivojen takia.

Kaikki alkoi vuonna 1990, kun käteen tullut haava tulehtui ja aiheutti pitkän tauon soittamiseen. Senkin parannuttua käsi on kipeytynyt usein ja estänyt soittamisen. Edellisen kerran Perahia joutui perumaan konserttejaan lääkärin määräyksestä noin kolme vuotta sitten.

"Nykyään se on jo helpompaa kuin aiemmin, sillä olemme lääkärini kanssa löytäneet yhä paremmin tehoavaa fysioterapiaa."

Perahia on käyttänyt soittotaukonsa hyödyksi. 1990-luvulla hän alkoi opiskella Schenker-analyysiä, jonka avulla voidaan jäljittää musiikin pinnan alla vaikuttavia harmonisen jännitteen muutoksia. Moni kuulikin opiskelun vaikutuksen, kun hän taas pystyi soittamaan ja äänitti sarjan kiiteltyjä Bach-levyjä. 2000-luvulla hän alkoi tehdä editiota Beethovenin pianosonaateista Henle-kustantamolle.

Niitä on nyt ilmestynyt 12, joten pian ollaan kaikkiaan 32 sonaatin puolivälissä. Perahia tekee sonaateista Urtext-editiota, eli nuottiversioita, joissa pyritään palaamaan mahdollisimman lähelle säveltäjän intentioita ja samalla kuorimaan teoksien nuottien päältä vuosisatojen aikana syntyneet vääristymät.

"Esimerkiksi Kuutamosonaatista löysimme mahdollisen yhteyden tuulikanteleeseen eli aioloksenharppuun. Siihen aikaan kun Beethoven sävelsi sonaattia, Allgemeine musikalische Zeitung -lehdessä julkaistiin essee Hugo von Dalbergin Die Aeolsharfe -kirjasta, ja Beethoven kirjoitti tämän esseen nimen eräälle luonnoslehdelleen", Perahia sanoo.

"Dalbergin tekstissä liian nuorena kuolleiden sielut nousevat taivaaseen. Ja onhan tämä kuin kuolleiden laulu", Perahia sanoo ja soittaa pianolla Kuutamosonaatin aavemaista alkua.

RSO:n solistina Perahia soittaa nyt kaksi pianokonserttoa, Mozartin dramaattisen c-mollikonserton (nro 24) ja Beethovenin intiimimmän neljännen konserton. Hän soitti Beethovenin neljännen myös edellisellä Suomen-vierailullaan vuonna 2007.

"Niin, helpostihan se näyttää siltä etten muita teoksia soitakaan, mutta tämä on sattumaa", hän sanoo. "Luultavasti näkemykseni on muuttunut sitten viime vierailun, mutta enhän minä sitä itse huomaa."

 

Murray Perahia, RSO ja Hannu Lintu tänään Musiikkitalossa klo 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat