Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riihimäen dadateatterissa leivotaan pullaa

Todellisuuden tutkimuskeskuksen taiteilijat herättivät henkiin sadan vuoden takaisen dadakabareen Zürichistä

Kulttuuri
 
Kari Paukola
Riihimäen teatterin näyttelijä Katja Peacock on yksi Dada99-esityksen esiintyjistä.
Riihimäen teatterin näyttelijä Katja Peacock on yksi Dada99-esityksen esiintyjistä. Kuva: Kari Paukola

99 vuotta sitten Sveitsin Zürichiin virtasi ihmisiä turvaan kaaoksen jaloista. Ympärillä velloi ensimmäinen maailmansota, mutta rauhallisessa kaupungissa oli aikaa istuskella kahviloissa ja tehdä taidetta. Siellä syntyi dada, taidesuuntaus, joka hylkäsi taiteen säännöt ja oikeastaan myös järjen.

Dadaliikkeen taiteilijat, sellaiset kuin Marcel Duchamp, Hugo Ball, Emmy Hennings, Hans Arp ja Max Ernst sanoivat turhautuneensa taiteeseen ja haluavansa räjäyttää sen kerta kaikkiaan.

Cabarét Voltairessa alettiin järjestää mielikuvituksellisia dada-iltamia, joissa nähtiin eriskummallisia tanssiesityksiä, kuultiin runoja, joissa ei ollut ensimmäistäkään tunnettua sanaa ja keskusteltiin dadaistien toteuttamista maalauksista, jonkalaisia ei maailmassa ollut vielä koskaan nähty.

Nyt, 99 vuotta myöhemmin, dada on saapunut Riihimäelle. Helsinkiläisen Todellisuuden tutkimuskeskuksen taiteilijat Johanna Hammarberg ja Maria Oiva ovat yhdessä Riihimäen teatterin kanssa luoneet vuoden 2015 Cabarét Voltairen.

Siellä nähdään tarkkoja rekonstruktioita alkuperäisen kabareen ohjelmanumeroista, mutta myös keskustellaan ja leivotaan dadaistista pullaa.

Teatteritilaan kävellään käytävää pitkin. Sen seiniltä katselevat tuunatut Mona Lisat, joita riihimäkeläiset ovat somistaneet Marcel Duchampin viiksekkään Mona Lisan hengessä.

Sisällä osallistujat ohjataan leipomaan pullaa. Taikinaan sotketaan elintarvikeväriä, ja pian pöydän ääressä vaivataan keltaisia, vaaleanpunaisia ja indigonsinisiä taikinoita.

Taikinan kohotessa kuunnellaan vierailijoiden puheenvuoroja ja keskustellaan ryhmissä taiteesta. Välissä nähdään pieniä dadaistisia numeroita 99 vuoden takaa: Sophie Taeuberin ja Emmy Henningsin dadatanssi, Hugo Ballin Karawane-runo, joka esitetään esikuvalle uskollisesti pahvitötteröihin pukeutuneena, Berliinin dada-messuista inspiroitunut köysinumero ja dadaistinen joulunäytelmä.

Lavalla nähdään näyttelijöiden lisäksi Riihimäen teatterin muutakin henkilökuntaa – pukusuunnittelija tekee dadaistista korsettia keskellä lavaa, köysinumeron suorittaa näyttämömestari ja teatterinjohtaja riisuu itsensä alasti ja pitää monologin rakastamisesta.

Oiva itse on pukeutunut steampunk-henkisesti leninkiin, korsettiin ja lentäjän suojalaseihin, Hammarberg puolestaan ihonväriseen läskipukuun, jonka jalkovälistä heiluu metrinen penis.

Oiva ja Hammarberg aloittivat tutkimustyön keväällä. He kävivät läpi arkistoja, kirjastoja ja vanhoja elokuvatallenteita etsiessään alkuperäisiä dada-teoksia ja niiden tallenteita.

"Originaalit sijaitsevat mitä kummallisimmissa paikoissa, joissain sveitsiläisissä pikkukirjastoissa. Onneksi materiaalia on rajatusti. Dada oli niin intohimoista ja niin räjähtävää, että sitä kesti lopulta vain muutaman vuoden", Oiva kertoo.

Vaikka Riihimäki ei ehkä ole samanlainen taiteen keskittymä kuin sadan vuoden takainen Zürich, on kaupungeilla Hammarbergin mukaan yhteneväisyyksiä.

"Zürich oli rauhallinen paikka kaoottisessa maailmassa. Riihimäessä on jotain samaa: täältä Riihimäen lintukodosta voi tarkastella, mikä kauhu tuolla ulkona velloo", Johanna Hammarberg sanoo.

"Nyt tilanne on aivan erilainen kuin keväällä aloittaessamme projektin", Oiva jatkaa.

"Kun tulimme kesälomalta, kaikki oli levähtänyt käsille: pakolaistilanne, Syyria, [kansanedustaja Olli] Immosen kommentit."

Taiteilijat arvelivat, että he voisivat omalta pieneltä osaltaan lisätä rakkauden ja ymmärtämisen määrää maailmassa.

"Kun kädet ovat pullassa, on vaikea vihata vieruskaveria", Hammarberg sanoo.

Dadaistit halusivat kapinoida ja ärsyttää porvareita, mutta se ei ole Oivan ja Hammarbergin päämäärä.

"Se on niin passé", Oiva sanoo.

"Eivät ihmiset tarvitse nyt ravistelua, he tarvitsevat hoivaa, lempeyttä ja rakkautta."

 

Dada99 Riihimäen teatterissa 16. 10. asti. Liput 15 e. Lisätietoja osoitteesta riihimaenteatteri.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat