Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arabialla oppinsa saaneet muotoilijat perustivat oman keramiikkatehtaan

Porvoolainen keramiikkayritys Vaja tähtää astioineen ulkomaille

Kulttuuri
 
Mika Ranta HS
Muotoilijapariskunta Fred Owren ja Henna Lamberg Vajan astioiden kanssa torstaina Habitare-messuilla.
Muotoilijapariskunta Fred Owren ja Henna Lamberg Vajan astioiden kanssa torstaina Habitare-messuilla. Kuva: Mika Ranta HS

Suomalainen designteollisuus sai kovan iskun tällä viikolla, kun Fiskars-konserni keskiviikkona ilmoitti aikeestaan sulkea Arabian tehdas Helsingissä. Tuotantoa siirretään ulkomaille.

Vaikka Arabian tuotteiden valmistus loppuisi Suomesta kokonaan, kaikuu sen perinne uudessa astiamuotoilussa. Moni suomalaismuotoilija on saanut oppinsa Arabian tehtaalla. Jopa uutta, pienimuotoista keramiikkateollisuutta syntyy.

Vaja Finland valmistaa selkeälinjaisia, pinottavia ja kuvioituja astioita. Vuonna 2011 perustettu yritys avaa syksyn aikana uudet tuotantotilat Porvooseen Kevätkummun teollisuusalueelle. Siellä astioita valmistetaan isommissa sarjoissa.

Tähän asti astioita on tehty piensarjatuotantona, eli tuhansia kappaleita vuosittain. Uuden tehtaan myötä tavoitteena on päästä pikku hiljaa 100 000 esineen vuosivauhtiin.

Vaja tekee myös tekstiilejä ja leikkuulautoja. Ne tilataan alihankkijoilta Suomesta ja Ruotsista.

Korkeammista kustannuksista huolimatta Vaja haluaa pitää tuotannon Suomessa ja omassa tehtaassa. Silloin laadusta ja tuotannon eettisyydestä voi olla varma.

Vajan juuret ovat vankasti Arabiassa, sillä sen perustanut muotoilijapariskunta Fred Owren ja Henna Lamberg tutustui toisiinsa tehtaalla.

Vajan astioita tehtiin aluksi ihan oikeassa vajassa, Owrenin ja Lambergin vanhan omakotitalon liiterissä. Nyt se on käynyt pieneksi.

Viime syksynä Vaja järjesti joukkorahoitteisen osakeannin, jotta se voisi laajentaa tuotantoa ja palkata lisää osaajia. Kampanja onnistui.

Vajassa on mukana myös 40 vuotta Arabialla mallimestarina toiminut Hannu Kaunismäki sekä valaja Sari Kuusisaari.

Owren tuli Arabialle aluksi työharjoitteluun ja erikoistui siellä keramiikan tuotekehitykseen ja mallien tekemiseen. Juuri mallien tekeminen on ollut taito, joka siirtyy eteenpäin mestarilta kisällille. Owrenin mukaan sen opetteluun menee kymmenisen vuotta. Kaunismäki opetti taidon Owrenille.

Owren muotoilee astiat, ja Lamberg suunnittelee kuviot.

Vajan astioiden muodot ovat yksinkertaisia, koristekuviot taas viittaavat muun muassa itämaiseen kuviomaailmaan.

"Kun lanseerasimme ensimmäisen kerran tuotteita Berliinissä muotoilumessuilla 2011, huomasimme tehneemme jotain josta ihmiset oikeasti tykkäävät."

Media innostui ja muun muassa muutama tavaratalo otti yhteyttä.

Kysyntä kasvoi niin, että tuotantoa oli pakko kasvattaa. Tulevaisuudessa Vaja haluaa suunnata myös kansainvälisille markkinoille.

Tehtaan sulkemisuhka surettaa entisiä arabialaisia.

"Sehän on ollut aikoinaan Euroopan suurin keramiikkatehdas. On sääli, jos 140-vuotias perinne katkeaa", Lamberg sanoo.

Ilman teollista tuotantoa muotoilijat eivät pysty toteuttamaan visioitaan.

"Arabia on myös vaalinut työkulttuuria, johon on kuulunut opiskelijoiden ja työntekijöiden jatkuva kouluttaminen", Lamberg sanoo.

"Toivottavasti suomalaiset ostaisivat suomalaisia tuotteita. Kun satsaa laadukkaaseen designtuotteeseen, se kestää aikaa ja on lähes ikuinen", Lamberg sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat