Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmistusmaa on tiedostavalle kuluttajalle tärkeää – Arabian tehtaan mukana katoaa tärkeää osaamista

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Viime viikkojen uutiset teollisen Suomi-designin karkaamisesta ulkomaille ovat surullisia, mutteivät yllättäviä. Globaali kilpailu on kovaa, ja jos suomalainen periaatteessa rakastaa Arabiaa mutta käytännössä ostaa Ikeaa, ei kallista suomalaistyötä saa täällä pidettyä.

Kuten Teollisuustaiteen liitto Ornamon torstaina julkaisema muotoilun suhdannekatsauskin kertoo, tuotteiden kysyntä on yksinkertaisesti laskussa.

Muotoilun areenoilla teollisen tuotannon väistämätön kutistuminen on toki tiedostettu jo pidempään.

Design ei enää ole vain pelkkää tuotesuunnittelua, vaan esimerkiksi muotoilijan ottamista mukaan vaikka kunnan palvelujen parantamiseen. Ja siellä totisesti olisi työsarkaa.

Sisustusarkkitehtuuria, teollista muotoilua, graafista suunnittelua ja palvelumuotoilua tekevät pienyritykset muodostavat kuitenkin vielä pienen osan koko muotoilualan 3,2 miljardin euron liikevaihdosta (2013). Valtaosa liikevaihdosta tulee yhä muotoiluintensiivisestä teollisuudesta, vaikka sen osuus koko ajan pienenee.

Surkeaa muotoilun uusjaossa on, miten paljon perinteistä, suomalaista muotoiluosaamista katoaa tehtaiden sulkeutuessa.

Esimerkiksi Arabian taitajien perinne ei voi enää siirtyä uusille tekijöille, jos tehdasta ei enää ole. Missä nuoret suunnittelijat sitten harjoittelevat? Tajuavatkohan isot suomalaiset designyritykset, miten paljon he ovat nyt kuoppaamassa?

Valmistusmaa on tiedostavalle kuluttajalle tärkeää. Kotimaassa suunniteltu mutta ulkomailla valmistettu ei ole brändin näkökulmasta enää kotimainen.

Muotoilijat Aamu Song ja Johan Olin alkoivat jo vuonna 2007 selvittää, mitä Suomessa vielä valmistetaan. Osoittautui, että täällä tehdään vielä kaikenlaista. Tehdaskierroksen pohjalta syntyneen Secrets of Finland -sarjan humoristiset tuotteet on tehty perinteisissä paikoissa, esimerkiksi "tanssivat huopatossut" Huopaliike Lahtisella Jämsässä.

Halvalla työllä Suomi ei voi kilpailla, mutta eettisellä tuotannolla ja hyvällä suunnittelulla voi.

Kaisa Viljanen kaisa.viljanen@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat