Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kummituksia niin että kallot kolisevat

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Tarkkaavainen lukija lähestyi toimitusta muistuttamalla, että Kansallisooppera menestysmusikaaleineen ei ole ensimmäinen Suomessa: Oopperan kummitusta esitettiin Helsingin kaupunginteatterissa jo 1990-luvulla. Totta teatterin ohjelmistossa oli 1993–95 tämänniminen musikaali. Kyseessä oli kuitenkin eri teos, vaikka kaupunginteatterinkin versio perustuu Gaston Leroux'n romaaniin (1910), aivan kuten Andrew Lloyd Webberin, Charles Hartin ja Richard Stilgoen megamusikaali.

Tony-palkitut amerikkalaiset Maury Yeston ja Arthur Kopit tarttuivat Leroux'n tarinaan vuonna 1983, kolme vuotta ennen Lloyd Webberin ensiesitystä. Mainittakoon myös, että brittituottaja Ken Hill oli tehnyt samannimisen musikaalin jo 1976. . .

Juuri Lloyd Webberin musikaalista tuli Lontoossa menestys. Kun esitys tehtiin myös Broadwaylla New Yorkissa, amerikkalaiset rahoittajat vetäytyivät Yestonin ja Kopitin Kummitukselta.

Pysyttekö kärryillä? Hyvä! Tarina nimittäin jatkuu:

Kopit muokkasi oman musikaalinsa Phantom-nimiseksi 2-osaiseksi minisarjaksi, ja 1991 käsikirjoitus päätyi näyttämölle Houstonissa. Sen jälkeen tuota Lloyd Webberin versioon verrattuna operettimaisempaa Phantomia on esitetty yli tuhannessa teatterissa. Ja Helsingin kaupunginteatterissa se sai 1983 hämäävästi saman suomenkielisen nimen kuin hittimusikaali.

Se ihkaensimmäinen Kummitus -musikaali, Ken Hillin valmiiseen oopperamusiikkiin kirjoittama teos, on myöskin menestynyt ihan mukavasti, viimeksi pari vuotta sitten Japanissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat