Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Periruotsalaisella Hollywood-ikonilla oli siirtolaistausta

Ingrid Bergmanin äiti oli saksanjuutalainen, muistuttaa ruotsalaislehti

Kulttuuri
 
Lennart Nilsson TT
Ingrid Bergman Pariisissa. Tunnetun ruotsalaiskuvaajan Lennart Nilssonin päiväämätön valokuva on mukana eilen elokuvateattereihin tuleen dokumentin runsaassa kuvamateriaalissa.
Ingrid Bergman Pariisissa. Tunnetun ruotsalaiskuvaajan Lennart Nilssonin päiväämätön valokuva on mukana eilen elokuvateattereihin tuleen dokumentin runsaassa kuvamateriaalissa. Kuva: Lennart Nilsson TT

Ruotsalainen näyttelijä Ingrid Bergman on yksi valkokankaan suurimpia tähtiä kautta aikojen. Bergmanin syntymästä tuli elokuun 29. päivänä kuluneeksi sata vuotta ja hänestä kertova Stig Björkmanin tuore dokumentti Ingrid Bergman - omin sanoin pyörii parhaillaan elokuvateattereissa. 

Loistavan dokumentin materiaali on poikkeuksellista. Ingrid Bergman (1915-1982) esiintyy paitsi säteilevänä kameran edessä, myös kuvaajana. Hänen linssinsä läpi käymme vuosikymmenten takana: natsi-Saksassa, Hollywoodissa, huolettomalla Caprilla 1950-luvun Italiassa. Ingrid Bergman tottui kameroihin ja kuvattavana olemiseen jo lapsena, sillä hänen taiteilija-isänsä oli innokas valokuvaaja. Kuvausinnostuskin tarttui.

Äidillä oli suorastaan tallennusvimma, kertoo tytär, näyttelijä Isabella Rossellini dokumentissa. Dokumentti sai alkunsa juuri Rossellinin aloitteesta, Stig Björkman kertoi Espoossa juhlaesityksen jälkeen. Björkman innostui ja kävi läpi materiaalin, jota oli valtavat määrät. Paljon jäi käyttämättä, eikä dokumentti kerro koko totuutta kohteestaan, Björkman painotti.

Hän piti Bergmania feministinä. Tärkeä avain Ingridin elämään oli isä, joka katsoi tytärtään ihaillen, kameran linssin läpi, ohjaaja mietti.

Ja sitten oli tietysti äiti. Jota ei ollut. Saksalaissyntyinen äiti Friedel Adler   kuoli Ingridin ollessa kolmivuotias. Hän oli syntynyt vuonna 1884 Kielissä ja tapasi tulevan miehensä Justus Bergmanin lomaillessaan 16-vuotiaana Tukholmassa vanhempiensa kanssa ja ihastui. Seitsemän vuotta myöhemmin hän sai luvan muuttaa Tukholmaan ja mennä naimisiin elämänsä rakkauden kanssa. Ennen kuin Ingrid syntyi vuonna 1915, Friedel ja Justus saivat kaksi lasta. Esikoinen kuoli synnytyksessä, seuraava lapsi eli viikon vanhaksi, kerrotaan Bergmanin ja Alan Burgessin Bergman-muistelmissa (1981).

Tuoreen dokumentin myötä Ingridin äidin syntyperä on nostettu Ruotsissa esiin. Dagens Nyheter siteerasi tiistaina Charlotte Chandlersin kirjoittamaa elämäkertaa Ingrid Bergman. A personal biography, jonka mukaan näyttelijän täti, äidin sisar Elsa Adler olisi kertonut 11-vuotiaalle Ingridille perhesalaisuuden: Adlereiden sukujuuret olivat saksanjuutalaiset. Mutti, joksi Ingrid kutsui läheistä tätiään, vannotti kuitenkin, ettei Ingrid kerro salaisuutta eteen päin.

Bergman pitikin tiedon omanaan aina vuoteen 1945. Tuolloin hän rakastui sotakuvaaja Robert Capaan, jonka sukujuuret ovat unkarinjuutalaiset. Capan (1913-1954) kanssa Bergman halusi jakaa salaisuutensa. Bergmanin ja Capan suhteesta on tekeillä elokuva romaanin Seducing Ingrid Bergman (2012) pohjalta. Elokuvan ohjaaksi on kerrottu James Mangold.

Dagens Nyheter arvelee, Chandlerin elämäkerran lähteisiin nojaten, että syyllisyys siitä, ettei Bergman aikanaan ottanut natsien uhkaa aikoinaan tarpeeksi tosissaan vaivasi häntä elämän loppuvaiheessa. Sen takia Bergman halusi näytellä vielä vakavasti sairaana viimeisen roolinsa televisio-sarjassa Nainen nimeltä Golda.  Sarja valmistui samana vuonna jolloin Bergman kuoli. Ingrid Bergman näytteli tv-sarjassa Israelin pääministeriä Golda Meiriä (1898-1978) ja voitti osastaan sekä Emmy-palkinnon että Golden Globen. Oscar-palkintoja Bergmanilla oli kolme.

Bergmanin saksalainen äiti herätti Tukholmassa huomiota paitsi kauneudellaan, myös ulkomaisuudellaan. Vuonna 1914 Tukholma oli tilastojen mukaan väestörakenteeltaan täysin nykyisestä poikkeava ja Ruotsi "poikkeuksellisen homogeeninen" maa: sen ajan 5,5 miljoonasta asukkaasta ainoastaan 40 000 oli taustaltaan ulkomaalaisia.

"Periruotsalaisen ikonin taustalla lymyilee siis siirtolaistausta, jonka vain harvat tuntevat", Dagens Nyheter kirjoittaa.

Tavallisen perhemallin puuttuminen puolestaan ehkä auttoi Bergmania elämään kuin miehet. Hän tiesi jo varhain liki selvänäköisesti tulevansa merkittäväksi näyttelijäksi, omistautui työlleen, tienasi hyvin.

Vaikka lapset jäivät kuukausiksi, esikoisen tapauksessa jopa vuosiksi, elämään elämää ilman äitiään, he muistelevat tätä yllättävänkin ymmärtäen.

Oli niin hauskaa, silloin kun yhdessä oltiin.

Kun Ingrid oli läsnä, hän oli sitä sataprosenttisesti. Kamerat tallensivat ja todistivat senkin.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat