Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Modernismi tulee voimalla näyttelyihin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka

Ennakkotiedot syksyn näyttelyistä ovat keskittyneet Ai Weiwein ja Anselm Kieferin kaltaisiin nykytaiteen supertähtiin. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet neljän helsinkiläisen taidemuseon samanaikaiset, 1900-luvun suomalaista modernismia esittelevät kokonaisuudet.

Sarjan avasi Didrichsenin taidemuseo näyttelyllään Väri vapautuu. Se saa syyskuussa rinnalleen Helsingin taidemuseon kokoaman näyttelyn Taidesalonki 100 vuotta, jonka toinen, samaa nimeä kantava osuus avautuu Sinebrychoffin taidemuseossa lokakuussa.

Leonard Bäcksbackan 1915 perustama Taidesalonki on Suomen vanhin edelleen toimiva taidegalleria. Sen kautta kokoelmiin on kulkeutunut huima määrä eri aikakausien suomalaista taidetta, joiden tekijät ovat usein olleet modernismin mestareita.

Lokakuussa myös Amos Andersonin taidemuseo liittyy joukkoon odotetulla näyttelyllään Sigurd Frosteruksesta. Se keskittyy 1900-luvun alun modernisteja kannustaneen arkkitehdin ja kriitikon taidekokoelmaan, joka oli yksi oman aikansa merkittävimpiä.

Kuulin Didrichsenin näyttelyn yhteydessä sanottavan, ettei suomalaisen modernismin varhaisvaiheita vielä tunneta riittävän hyvin. Tutkittavaa riittää varmasti, mutta ainakin ennakkotietojen perusteella näyttää siltä, että moni aukko tulee tänä syksynä täyttymään.

Eikä tässä kaikki.

Suuri Nils Dardel -näyttely Turun taidemuseossa esittelee omapäisen ruotsalaisdandyn, jonka taide myös oli tiiviisti sidoksissa kansainväliseen modernismiin.

Timo Valjakka
Kirjoittaja on kuvataidekriitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat