Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarja Halonen puhuu taiteesta: "Onneksi uskoin ajoissa, ettei minusta tulisi itseään elättävää taiteilijaa"

Tarja Halosesta tuli kertaheitolla taidevaikuttaja, kun hänet nimitettiin keväällä Kansallisgallerian hallitukseen. Mitä mieltä hän on Guggenheimista?

Kulttuuri
 
Sami Kero HS
Tarja Halosen toimisto sijaitsee Siltasaaressa. Toisella puolella lahtea avautuu hänen uusi nimikkopuistonsa.
Tarja Halosen toimisto sijaitsee Siltasaaressa. Toisella puolella lahtea avautuu hänen uusi nimikkopuistonsa. Kuva: Sami Kero HS

Muusikko Palefacen Instagram-tililtä löytyy kuva Kiasman näyttelynavajaisista. Siinä Tarja Halonen poseeraa muun muassa taiteilija Jani Leinosen, vasemmistopoliitikko Li Anderssonin sekä Madventures-ohjelmasta tunnettujen Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin kanssa. Muut näyttävät kuvassa reteästi keskisormea, mutta presidentti Halonen pitää kätensä kurissa.

Kiasmassa juhlittiin Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu-näyttelyn avajaisia. Brändien ja poliitikkojen ahneutta suomivassa näyttelyssä Ronald McDonald roikkuu ristillä ja Elovena-tyttö on sonnustautunut uusnatsiksi. Lisäksi museossa pidetään ihan oikeatakin koulua, jossa Madventures-miehet opettavat mediakritiikkiä ja Paleface sitä, miten musiikilla voi muuttaa maailmaa.

Nyt Halonen istuu Siltasaaressa toimistonsa neuvotteluhuoneessa ja tarjoaa teetä. Seinää koristavat presidentin virallisen muotokuvan maalanneen Rafael Wardin teokset.

Markku Ulander Lehtikuva
Rafael Wardin muotokuva presidentti Halosesta paljastettiin vuonna 2002.
Rafael Wardin muotokuva presidentti Halosesta paljastettiin vuonna 2002.

"Paleface kysyi eilen, että koska minä olen ollut tottelematon", hän kertoo.

"Tunsin itseni aika tädiksi kun seisoin siellä punainen käsilaukku kainalossa ja pohdin, että en oikeastaan koskaan."

Ettekö koskaan?

"En tietoisesti. Olen vain ajatellut, että jokin asia pitää tehdä tällä tavalla, oli se sitten sosiaalipolitiikkaa, seksuaalioikeuksia, kansainvälistä politiikkaa tai puolustuspolitiikkaa, ja sitten joku on sanonut ettei sitä noin voi tehdä", Halonen sanoo.

"En ole aina sopinut siihen annettuun muottiin tai malliin."

Mutta jätetään presidenttikausi toistaiseksi sikseen ja puhutaan hetki taiteesta.

Nykyään Halonen käy näyttelynavajaisissa työkseen, sillä hän aloitti toukokuun alussa Kansallisgallerian hallituksen puheenjohtajana. Aikaisemmin Valtion taidemuseona tunnettuun Kansallisgalleriaan kuuluvat Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo.

"Jäin miettimään, että onko Leinosen näyttely taidetta käyttävää yhteiskuntapolitiikkaa vai taidetta, jossa on yhteiskuntapolitiikkaa", analysoi Halonen.

"Mutta se oli kivaa, jos sellaista sanaa voi käyttää. Menen katsomaan uudelleen erityisesti sen koulun", hän sanoo.

Taidehistoriasta Halonen puhuu mieluusti. Harva tietää, että lukion jälkeen Halonen aloitti taidehistorian opinnot, joskin hän siirtyi vuoden kuluttua oikeustieteelliseen.

"Onneksi uskoin ajoissa, ettei minusta tulisi itseään elättävää taiteilijaa", Halonen sanoo nyt ja hymyilee vinosti.

Politiikan ja taiteen kytkökset Leinosen näyttelyssä innostavat hänet pitkään analyysiin muun muassa Suomen itsenäistymispyrkimysten ja naistaiteilijoiden aseman näkymisestä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun suomalaisessa taiteessa.

Ensimmäisen naispresidentin äänessä voi aistia hivenen tyytyväisyyttä, kun hän vertaa naistaiteilijoiden arvostusta omana aikanaan ja nyt:

"Kun katsoo Sothebyn huutokauppoja – jos sitä siis haluaa rahalla mitata – nythän naiset ovat menneet miehistä ohi."

Vuonna 2008 Helene Schjerfbeckin Tanssiaiskengistä (1882) tuli kaikkien aikojen kalleimmalla hinnalla huutokaupattu suomalaisteos. Maanantaina Helsingin Sanomat kertoi Sothebyn kauppaavan jälleen Schjerfbeckin teoksia.

Taiderakkautensa Halonen on suunnannut maalausharrastukseen ja vapaaehtoistöihin, joita hän on tehnyt teattereissa ja teatterialan järjestöissä 1970-luvun alusta asti. Silloin Halonen perusti M. A. Nummisen ja ohjaaja Jukka Sipilän kanssa lastenteatteriryhmä Penniteatterin.

"Teatterissa on aina tarvittu tällaisia kulttuurista kiinnostuneita juristeja", Halonen sanoo. "Ilmaista työtä riittää aina."

Nyt työtarjous tuli vaihteeksi museokentältä.

Edellinen kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen halusi nimittää Kansallisgallerian hallituksen puheenjohtajaksi demarikollega Halosen. Syitä olivat paitsi Halosen kulttuuriharrastus, myös arvovalta: Halosta kuunnellaan.

"Sanoivat, että tämä on ihan helppo homma. Minä nielaisin syötin", Halonen vitsailee.

Tiukkoja mielipiteitä Kansallisgallerian tulevaisuudesta ja kehitystarpeista Halonen ei esitä, ainakaan toistaiseksi.

Kuitenkin myös Kansallisgalleriassa pohditaan, miten houkutella kävijöitä ja pärjätä hupenevalla julkisella rahoituksella.

"Tilanne ei ole nyt kauhean paha", Halonen sanoo ja koputtaa puuta.

Kiasman ja Ateneumin remontit on saatu päätökseen, ja Kansallisgalleria saavutti viime vuonna sille asetetut kävijätavoitteet kiinnioloista huolimatta.

"Alku on mennyt hyvin ja toivon, että mukaantuloni ei sitä huononna", Halonen sanoo.

Rahaa täytyy silti miettiä.

"Valtion budjetti ei näytä kovin lupaavalta tai helpolta", Halonen pohtii, "vaikka me emme olekaan suoranainen säästökohde samalla tavalla kuin esimerkiksi kehitysyhteistyö."

Kamppailu rahoista tuskin tulevina vuosina vähenee. "Ja meillä on tietysti tämä Guggenheim-keskustelu", hän jatkaa.

Taas Halonen on varovainen.

"Onneksi minun ei tarvitse päättää siitä", hän aloittaa.

"Helsinki ei ole mikään taantuva teollisuuspaikkakunta, jolle Guggenheimin museo olisi suuri lahja. Mutta ei sitä pidä myöskään aliarvioida", Halonen pohtii. "Kyllähän se on varmasti nähtävyytenä hyvä."

Halonen tuntuu ajattelevan Guggenheimia ennen kaikkea kaupungin sijoituksena.

"En voimakkaasti tyrmää sitä, mutta olen hyvinkin varovainen, että saadaanko siitä panostukseen verrattavaa hyötyä."

Guggenheim-museon rakentamiskustannuksiksi on arvioitu 130 miljoonaa euroa. Päälle tulevat toiminnan kustannukset ja lisenssimaksut. Guggenheim toivoo, että museota rahoittaisivat Helsingin kaupunki ja yksityiset tahot, ehkä myös valtio.

"Toivottavasti ollaan harkitsevia etukäteen ettei tarvitse olla viisas jälkikäteen", Halonen summaa – ja jatkaa: "Tietysti se vähän ärsyttää, että sen pitäisi olla parhaalla paikalla risteilyalusten vieressä."

Guggenheimista on viime vuosina maalattu paitsi magneettia kansainvälisille taideturisteille, myös mörköä Kansallisgallerialle. Halonen ei halua kutsua Guggenheimia uhaksi, mutta myöntää, ettei sitä myöskään voi olla huomioimatta.

Guggenheimin tukijoukot ovat kiertäneet Suomen raharikkaita lahjoitusten toivossa, mutta myös Kansallisgalleria on osittain samoilla apajilla: Loppukeväästä Kansallisgalleria on käynyt läpi säätiöitä ja yrityksiä tavoitteenaan kerätä kahdeksan miljoonaa euroa omaa pääomaa. Kymmenen miljoonan alkupääoman ohella valtio on luvannut antaa 2,5 euroa jokaista Kansallisgallerian keräämää euroa kohden.

Valtion tarjous erääntyy vuonna 2017.

Vaikka Halosella ei ole Kansallisgallerian varainkeruussa virallista roolia, lienee tunnetusta nimestä Kansallisgallerialle hyötyä.

"Yritän kovasti kannustaa suomalaista liike-elämää tukemaan kulttuuria", Halonen sanoo.

"Silloin kun Suomi oli metsä Venäjän ja Ruotsin välissä, tänne tulleet skotit ja saksalaiset sijoittivat varoja meidän kansalliseen kulttuurimme. On se kumma ettei sitä tehdä nyt."

Halonen muistuttaa mesenaattitoiminnan pitkästä historiasta.

"Ei maailmankuuluja kuolinmessuja ole ajankuluksi sävelletty vaan tilaustöinä", Halonen toteaa.

Mutta vaikka mesenaatteja tarvitaan, ei taide voi elää vain heidän varassaan. Myös yhteiskunnan on rahoitettava kulttuuria.

"Kyllä van Gogh olisi maalannut huomattavasti vähemmän, jos olisi pitänyt elää sen yhden myydyn maalauksen varassa", Halonen muistuttaa.

Kysymys taiteen rahoituksesta johtaa presidentti Halosen hänelle rakkaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin.

Millaisena Halonen näkee nyky-Suomen kulttuuri-ilmapiirin?

"Jännitteisenä", Halonen vastaa, ja aloittaa takamatkalta kuvailemalla Suomen lähihistorian aaltoliikettä, jossa ovat vaihdelleet kansainvälisyys ja suvaitsevaisuus sekä vastareaktiot.

Oltiin hyvässä kansainvälistymisen vauhdissa, kun 1990-luvun lama rysähti niskaan. Onneksi tuli Nokia, onneksi sijoitettiin koulutukseen. Sitten meni taas hetken hyvin, todella hyvin.

"Tuli ensimmäistä kertaa sellainen maailmanvalloittajafiilis", Halonen sanoo. "Nyt ollaan toista kertaa miettimässä, että miten nyt."

Yhteiskunta eriytyy.

"Osa ihmisistä ymmärtää, että ovien sulkemisella ei saada mitään hyvää aikaiseksi, mutta toisaalta jos joku on meistä ja meidän hyvinvoinnistamme kiinnostunut, kyllä se olemme me itse", Halonen pohtii. "Näiden kahden asian yhteensovitteleminen näkyy nyt."

Myös Halosen toisen presidenttikauden lopulla käytiin keskustelua maahanmuutosta.

"Nousevan työttömyyden kolkutellessa ovia jotkut tahot vaativat silloin työvoimaperäisen maahanmuuton lisäämistä. Samaan keskusteluun sekoittui voimakasta EU-kritiikkiä ja muukalaisvihamielisyyttä."

Maahanmuuttokeskustelu johti erityisesti perussuomalaisten nousuun.

Halonen sanoo pyrkineensä toistuvasti kehottamaan, että muidenkin tulisi ottaa näihin kysymyksiin kantaa.

"Etenkin jos ja kun ei ole samaa mieltä vastauksista, kannattaa tuoda omat vaihtoehdot esiin. Vaikeat asiat eivät selviä puhumattomuudella."

Nyt maailmalle on tullut yllätyksenä se vauhti, jolla tilanne Syyriassa ja Irakissa paheni sekä voima, jolla pakolaiskriisi on iskenyt.

"Toivon, että nyt vahvistuisi käsitys siitä, ettei meidän ainoastaan pidä, vaan että me voimme auttaa ja kriisistä voi syntyä jotain hyvääkin", Halonen sanoo. "Enää emme voi sulkea silmiämme ihmisten hädältä."

"Seuraavat viikot ja kuukaudet ovat luultavasti monella tavalla tärkeitä, ja toivottavasti osaamme hoitaa niitä oikein."

Ihmiset ovat aina liikkuneet maasta toiseen parantaakseen arkeaan. Sen takia Suomesta on aikoinaan muutettu Yhdysvaltoihinkin. Siinä ole mitään tuomittavaa, presidentti pohtii. "Mutta se on aivan toisenlainen maailma kuin sitkeää, kammottavaa aseellista konfliktia pakeneminen. Taiteilijat ovat herkkiä aistimaan yhteiskunnallista ilmapiiriä. Siksi taidenäyttelyt, teatteri ja elokuvat ovat kaikki sellaisia, joissa pitäisi käydä. Se auttaa näkemään ja kuulemaan paremmin."

Juhani Niiranen HS
Presidentti Halonen valittiin vuoden 2003 Nykytaiteen ystäväksi.
Presidentti Halonen valittiin vuoden 2003 Nykytaiteen ystäväksi.Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat