Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa on löytämässä uuden identiteetin, Suomi etsii vielä – Mitä suhtautuminen pakolaisiin kertoo maiden henkisestä tilasta?

Kulttuuri
 
Stefan Moster
Christian T. Jorgensen
Syyrialainen Asumarin perhe saapui Müncheniin syyskuun alussa.
Syyrialainen Asumarin perhe saapui Müncheniin syyskuun alussa. Kuva: Christian T. Jorgensen

Hyvä saksalainen tapa vaatii sitä, että on kriittinen omaa maataan kohtaan. Aihetta on kyllä ollut, myös viime vuosisadan sotien, leirien ja DDR:n ihmiskokeen jälkeen. Välillä jopa hävetti olla saksalainen – esimerkiksi elokuussa 1992, kun muutama sata uusnatsia sytytti turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen Rostockissa ja muutama tuhat kilttiä kansalaista antoi sille aplodit.

1990-luvun alussa Saksaan saapui enemmän pakolaisia ja siirtolaisia kuin koskaan sitä ennen. Varsinkin Itä-Saksassa vastustus oli kova. Ihmiset eivät olleet tottuneet ulkomaalaisiin, koska DDR:ssä heitä ei ollut. Lisäksi elettiin Saksojen yhdistymisen jälkeisessä murrosvaiheessa. Työpaikkoja menetettiin, vuokrat nousivat, kaikki muuttui.

Pelättiin, että ulkomaalaiset hankaloittavat tilannetta entisestään. Jotkut poliitikot ja isot iltapäivälehdet syyllistyivät populistisiin puheisiin turvapaikanhakijoista. Puhuttiin "turvapaikkapetoksista", ja pakolaisista käytettiin systemaattisesti halveksivaa sanaa "Asylanten", "turvikset".

Mathias Bothor
Stefan Moster
Stefan Moster

Kun vilkaisen nyt iltapäivälehti Bildin etusivuja, en tahdo uskoa silmiäni. Vaikutusvaltainen julkaisu, jolla on noin yksitoista miljoonaa lukijaa, on pakolaisten puolella, vaikka Saksaan odotetaan saapuvan pelkästään tänä vuonna 800 000 turvapaikanhakijaa. "Asylant" on kadonnut kielenkäytöstä, nyt puhutaan pelkistä ihmisistä.

Henki on muuttunut kahdenkymmenen vuoden aikana rajusti. Se, miten Saksan päättäjät, media ja kansalaiset suhtautuvat pakolaisiin, ei anna aihetta kriittisyyteen. Maa on valmis ottamaan hädänalaisia ihmisiä vastaan. Ilmiö on saanut jo nimenkin: Willkommenskultur – tervetulokulttuuri.

Tunnustan, että olen yllättynyt. En olisi uskonut, että niin suuri avokätisyys ja avuliaisuus pakolaisia kohtaan olisi mahdollista. Mitä on tapahtunut?

Kieltämättä maahanmuuttajien kotouttaminen on Saksassa onnistunut aika hyvin, kaikista puutteista huolimatta. Suurin osa maahanmuuttajista on löytänyt paikkansa yhteiskunnasta; jalkapallomaajoukkueessa loistavat Jérôme Boateng, Mesut Özil ja Ýlkay Gündogan.

Maa on erinäköinen kuin lapsuudessani, värikkäämpi. Myös islam kuuluu Saksaan. Sen sanoi entinen tasavallan presidentti, kristillisdemokraatti Christian Wulff.

Koska moninaisuus ja maahanmuuttajien läsnäolo kuuluvat arkipäivään, syyrialaisissa pakolaisissa ei nähdä mitään vierasta. Heidän hätäänsä voidaan katsoa silmästä silmään. Ja kun näkee hädän, suhteellisuudentaju herää ja sen myötä valmius ryhtyä toimiin, askel askeleelta: Tässä on leposija, tässä on leipä. Syö ja nuku. Katsotaan sitten, miten asioita järjestetään poliittisella tasolla.

Saksan talous on kyllä hyvässä vedossa, monet saksalaiset voivat hyvin, on varaa olla avulias. Akuutti tilanne tekee auttaminen helpoksi, koska yksinkertaiset teot kelpaavat. Auttaminen tuo mielihyvää ja vahvistaa yhteishenkeä.

Uskon kuitenkin, että saksalaisten uudelle avokätisyydelle löytyy syvempi syy. Se on yritys rakentaa uutta identiteettiä, joka on vahvempi kuin maan pimeä puoli, joka tulee tässä tilanteessa myös näkyviin.

Samalla kun saksalaiset perheet majoittavat pakolaisperheitä omiin koteihinsa, sosiaalisessa mediassa voi helposti törmätä rasistisiin purkauksiin. Tänäkin vuonna on palannut taloja, joista piti tulla vastaanottokeskuksia.

Asialla on ollut samanlainen porukka kuin aikanaan Rostockissa, mutta ratkaiseva ero on tässä: kansalaiset eivät enää taputa.

Tuntuu siltä kuin enemmistö olisi vain päättänyt käyttäytyä ystävällisesti, järkevästi ja auttavaisesti. Ei haluta olla samanlaisia kuin ne vihaiset uusnatsit, jotka huutavat kaduilla ja kirjoittavat netissä hävyttömyyksiä. Ei haluta olla tyhmiä ja rumia eikä haluta antaa tyhmille ja rumille vaikutusvaltaa.

Tässä erikoisessa tilanteessa, jossa jo pelkkä pakolaisten valtava määrä luo uutta todellisuutta, saksalaiset näyttävät oivaltavan, millaisen kotimaan he haluavat ja millaista eivät.

Vaikuttaa siltä, että Saksa on pakolaisten avulla löytämässä uuden identiteetin.

Julkinen keskustelu tukee mielikuvaa avoimesta Saksasta, joka kantaa vastuuta. Avainasemassa ovat johtavien poliitikkojen selkeät kannanotot.

Valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble totesi lakonisesti, että kyllä, Saksa pystyy hoitamaan vaikean tilanteen. Liittokansleri Angela Merkel sanoi, että Saksa on pakolaisille toivon ja mahdollisuuksien maa. Ja nykyinen presidentti Joachim Gauck painotti, että pakolaiset ja siirtolaiset voivat antaa paljon Saksalle.

Suomen presidentti Sauli Niinistö piti puolestaan aiheellisena sanoa, että turvapaikanhakijoiden joukossa on ihmisiä, joilla on "pahat mielessä". Sellainen hassu ilmaisu vaikuttaa aivan toisella tavalla julkiseen keskusteluun. Miksi hän ei sanonut vaikkapa, että pakolaisten joukossa on koko Syyrian keskiluokka, joka on elänyt samanlaista elämää kuin keskiluokkainen perhe Espoossa?

Onko kyseessä lapsus vai taktinen veto?

Ainakin se oli samalla linjalla kuin hallitus, jonka edustajat hokivat kesällä, että Suomi ei hyväksy Euroopan unionin määrittelemää pakolaiskiintiötä. Ministerit Alexander Stubb ja Petteri Orpo sanoivat kirein ilmein, että pakolaisten vastaanottamisen pitäisi tapahtua vapaaehtoisesti, mikä ei tarkoittanut mitään muuta kuin: emme halua heitä.

Näin kokoomuslaiset ministerit mielistelivät perussuomalaisia hallituskumppaneitaan ja vahvistivat torjuvan, sisäänpäin käpertyvän ja ylimielisen Suomen imagoa.

Tämä Suomi on "maahanmuuttokriittinen" maa, jossa vallitsee mielikuva puhtaana pidettävästä yhtenäiskulttuurista, maa, jossa valmistetaan tuotteita "suomalaiseen makuun".

Ei ole kuitenkaan viisasta suhtautua "kriittisesti" todellisuuteen, jota ei voi muuttaa. Mainosjulisteessakaan ei kannata kertoa huomattavalle osalle maan asukkaista, että he eivät kuulu tuotteen kohderyhmään, koska heidän makunsa on jokin muu kuin suomalainen.

Ei varsinkaan kannata viljellä vanhentunutta tapaa määritellä kansallinen identiteetti.

Kevään eduskuntavaalien tuloksesta voisi päätellä, että iso osa kansalaisista haluaisi vaalia sitä Suomi-kuvaa, joka ei vastaa enää todellisuutta. Näyttää siltä, että Suomi ei ole pelkästään talous-, vaan myös identiteettikriisissä. Hyvinvointivaltioon on ollut helppoa samastua. Mutta kun sitä ajetaan alas, sen tilalle on saatava uusi käsitys omasta maasta.

On kohtalokasta manata esiin vanhentunut visio, joka ei tee todellisuudelle oikeutta, koska se johtaa väistämättä turhautumiseen. Turhautumisesta ja tosiasioiden torjunnasta ei voi rakentaa myönteistä kansallista identiteettiä, johon enemmistö voi samastua.

Tosiasioihin kuuluu, että globaali siirtolaisuus ei ole väliaikainen ilmiö. Se tulee kestämään, ja "suomalaisia" makuja tulee olemaan enemmän kuin yksi.

Lisääntyvä pakolaisten määrä saa kuitenkin muutoksia aikaan.

Erään kansanedustajan goebbelsmaiset ilmaisut herättivät laajaa protestia ja saivat Helsingissä tuhannet ihmiset kadulle.

Pääministerin vaimo tarjosi pakolaisille talonsa, vapaaehtoiset auttavat vastaanottokeskuksissa, sosiaalisessa mediassa järjestetään tukitoimenpiteitä. Sisäministeri puhuu aiheesta joka viikko hieman järkevämmin.

On hyvin mahdollista, että juuri pakolaiset saavat suomalaiset miettimään uudestaan, millaisessa maassa he haluavat elää ja millaisia he haluavat olla itse.

Stefan Moster hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on Mainzissa vuonna 1964 syntynyt saksalainen kirjailija ja suomalaisen kirjallisuuden kääntäjä, joka on asunut vuodesta 2002 Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat