Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset eivät tajua Putouksen ironiaa, sanoo sarjan kehittänyt Jani Volanen

Studio Julmahuvi- ja Ihmebantu-kulttisarjojen sekä Putouksen menestyksen takana on yksi ja sama mies: Jani Volanen.

Kulttuuri
 
Sami Kero HS
Jani Volanen on toinen helsinkiläisen Q-teatterin taiteellisista johtajista. "Esikuvana oli 1980-luvun Ryhmis."
Jani Volanen on toinen helsinkiläisen Q-teatterin taiteellisista johtajista. "Esikuvana oli 1980-luvun Ryhmis." Kuva: Sami Kero HS

Jani Volasen nimi ei sano monelle mitään, vaikka pitäisi. Volanen on suomalaisten komediaviihteen kultasormia, joka nousi kuuluisuuteen Studio Julmahuvi- ja Ihmebantu-sketsisarjojen kautta. Ilman Volasta ei olisi sellaisia klassikkosketsejä kuin Touko Poukon Muksuluuri, Die Kühe -dekkariparodia tai antikristusseulonta.

Volasen oppivuodet ovat suomalaista komediahistoriaa.

Kuka?

Jani Volanen

 Syntynyt Helsingissä 1. marraskuuta 1971.

 Opiskeli näyttelemistä Teatterikorkeakoulussa 1989–94. Siirtyi ohjaajaksi Studio Julmahuvi -tv-sarjaan, ohjannut lisäksi myös tv-sarjat Ranuan kummit (2003), Ihmebantu (2009) sekä Putous (2010).

 Näytellyt Kom-teatterissa, Ryhmäteatterissa, Q-teatterissa sekä lukuisissa elokuvissa, kuten Miehen työ (2007) Volanen esiintyy myös ajankohtaisissa elokuvissa Elämältä kaiken sain ja Häiriötekijä.

 Jälkeenjääneet-näytelmä saa ensi-illan Q-teatterissa 17. syyskuuta.

Hän pääsi kesken lukion Teatterikorkeakouluun, joka on kaaoksessa Jouko Turkan ja Jussi Parviaisen jäljiltä. Hän ystävystyi koulussa Jukka Rasilan, Petteri Summasen ja Janne Reinikaisen kanssa. He perustivat Julmahuvi-ryhmän, johon liittyi myös Tommi Korpela.

Se oli nuorten vihaisten miesten vastalause sen ajan viihdeohjelmille, kuten Pulttiboisille.

"Halveksuttiin sitä lekkeriksi lyömistä, hassuja peruukkeja ja putoiluja. Me haluttiin tehdä monimutkaisempaa kamaa Monty Pythonin malliin", Jani Volanen sanoo.

Ryhmä teki useita ohjelmia, joista ehdottomasti tunnetuin on Volasen ohjaama Studio Julmahuvi, kuvitteellisesta tv-kanavasta kertova show. Jokainen jakso sisälsi oikeiden ohjelmien, esimerkiksi uutisten, muotoon tehtyjä sketsejä.

Sarja venytti viihteen rajoja: nopeiden sketsien välissä saattoi tulla yhtäkkiä 14-minuuttinen Viimeiset vaeltajat -dokumentti, jossa biologit seuraavat Helsingin ratikoita kuin ne olisivat jokin harvinainen eläinlaji.

Se oli ennenkuulumatonta.

"Tuli hieno oivallus, kun ensin siitä leikattiin yhdeksänminuuttinen versio ja se ei toiminut ollenkaan. Leikkautin pidemmän ja heti toimi. Se vaati tunnelmointia", Volanen sanoo.

1980-luvulla Volanen fanitti Ryhmäteatteria, Vesa Vierikon ja Kari Heiskasen tekemisen meininkiä, jossa ensin oltiin haudanvakavissa tunnelmissa ja seuraavassa hetkessä hulvattomissa.

Tästä komedian ja tragedian sekoituksesta tuli johtotähti, jota hän on seurannut kaikissa töissään.

Esimerkiksi perjantaina ensi-iltaan tullut Häiriötekijä-elokuva perustuu samannimiseen, useasta episodista koostuvaan näytelmään, jonka Volanen ohjasi Q-teatteriin.

Yhdessä episodissa kaksi miestä kokkaa toisen peniksestä illallista. Taustalla soi Fredin Napostellaan-hitti.

"Se on ihan kuuluisa uutistapaus. Ne miehet oli tavanneet jossain nettisivustolla, yhdellä oli fantasia syödä toinen ja toisella tulla syödyksi", Volanen sanoo.

Episodi syntyi samalla metodilla millä Julmahuvi ja kaikki muutkin Volasen työt: näyttelijäporukka tapasi päivittäin Volasen olohuoneessa ja jokaisen piti tuoda mukanaan idea. Volanen kirjasi ideat ylös ja parhaita "rönsytettiin" eli jatkokehiteltiin.

Seuraavaksi Volanen antoi kohtauksen kirjoitettavaksi työryhmäläiselle ja palautti sen niin kauan bumerangina takaisin, kunnes fiilis alkoi olla oikea.

Samalla tavalla Volanen ja Tommi Korpela ideoivat seitsenosaisen Ihmebantun, joka ammensi urbaanin kaupunkimiljöön ahdistuksesta ja yöstä.

Volasen metodilla on tehty myös ensi viikolla Q-teatterissa ensi-iltaan tuleva näytelmä Jälkeenjääneet.

Volasella riittää ideoita. Hän on tallentanut Teatterikorkeasta saakka ne kaikki omin käsin muistivihkoihin. Tosin ennen haastattelua Volanen kertoo käyneensä vihkoröykkiöt läpi, leikanneensa irti vain hyvät ja liimanneensa ne talteen yhteen, isoon, kovakantiseen vihkoon.

Välillä ideat ovat menneet muilta yli hilseen.

Hyvä esimerkki on Mennen tullen -minisarja, jossa Studio Julmahuvista tutut keksityt hahmot seikkailevat vuosikymmeniä myöhemmin. Se oli täysi floppi, siksikin ettei juonesta ymmärtänytkään yhtikäs mitään, ellei ollut nähnyt aiempaa show'ta.

"Mutta siinä on hieno tunnelma, musiikki, kuvaus, leikkaus ja hyvää näyttelemistä", Volanen luettelee.

"Se oli pitkään hienointa, mitä oon tehnyt."

Toinen esimerkki jättää suosiossaan varjoonsa jopa Vain elämää -sarjan: Putousta katsoi vuonna 2013 yli 1,2 miljoonaa suomalaista viikottain. Se on enemmän kuin Kummelilla lama-ajan Suomessa.

Harva tietää, että ensimmäisen kauden ohjannut Volanen keksi koko ohjelman, kun MTV tilasi häneltä uuden, suoran viihdeohjelman.

Hän poimi työryhmään Jukka Rasilan kaltaisia osaajia sekä Aku Hirviniemen ja Riku Niemisen kaltaisia lupaavia nuoria näyttelijöitä.

Syntyi idea jännitteestä, joka koukuttaisi katsojat seuraamaan sarjaa viimeiseen jaksoon saakka.

Tehdään tositelevisiota parodioiva kilpailu, jossa etsitään vuoden parasta sketsihahmoa!

Sketsihahmokilpailu oli volasmaisen monimutkainen metavitsi. Onpas hauskaa, haastatella sketsihahmoja, joiden sketsejä kukaan ei ole nähnyt.

Volanen on hiljaa.

"Se ironia ei sitten Suomen kansaan mennyt vaan ne otti sen hyvin tosissaan."

Oikaisu 14.9. kello 16.12: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Viimeiset vaeltajat -sketsi olisi ollut aluksi yksiminuuttinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat