Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Irvokasta" – kulttuuriväki pelkää valtiovarainministeriön leikkausehdotuksia

Kulttuurin kärkihankkeille on taattu kymmenen miljoonaa euroa, mutta samaan aikaan valtiovarainministeriö leikkaisi yleisistä budjettivaroista seitsemän prosenttia teattereilta ja orkestereilta ja 11 prosenttia museoilta.

Kulttuuri
 
rami marjamäki
Valtion avustusta nauttiva tamperelainen Sorin sirkus vietti lauantaina 30-vuotisjuhlagaalaa. Juhlassa esiintyi myös kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaisiin sirkustaiteilijoihin kuuluva Liina Aunola, jonka tie sirkukseen alkoi kouluikäisenä Sorin sirkuksesta.
Valtion avustusta nauttiva tamperelainen Sorin sirkus vietti lauantaina 30-vuotisjuhlagaalaa. Juhlassa esiintyi myös kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaisiin sirkustaiteilijoihin kuuluva Liina Aunola, jonka tie sirkukseen alkoi kouluikäisenä Sorin sirkuksesta. Kuva: rami marjamäki

Suomen kulttuuritoimijat orkestereista teattereihin ja museoihin elävät piinaviikkoja. Torstaina hallitus kertoi budjettiriihessä neuvotellut raamit, mutta tarkempaa tietoa kulttuuriin kohdistuvista muutoksista saadaan vasta, kun yksityiskohtainen budjettiesitys annetaan eduskunnalle.

Kulttuuriala pelkää jokavuotiseen tapaan, että kulttuuriministeri – tällä kertaa Sanni Grahn-Laasonen (kok) – ei ole pystynyt pitämään kulttuurin puolia.

Pelkoja lisää valtionvarainministeriön budjettiehdotus. Se oli 14. elokuuta esimerkiksi teattereille, orkestereille ja museoille huomattavasti karmaisevampi kuin opetus- ja kulttuuriministeriön oma esitys samana päivänä.

Jos totuus olisi lähempänä valtionvarainministeriön ehdotusta, hallituksen kulttuuriystävällisyydestä ei paljoa jäisi jäljelle.

Valtiovarainministeriö ehdotti yleisistä budjettivaroista seitsemän prosentin leikkausta teatterien ja orkesterien käyttökustannuksia varten myönnettäviin valtionosuuksiin ja -avustuksiin sekä 11 prosentin leikkauksia museoiden vastaaviin rahoihin.

Kokonaisleikkaus ei prosentteina ilmeisesti olisi näin paljon, koska hieman yli puolet teatterien, orkesterien ja museoiden tuesta tulee yleensä veikkausvoittovaroista.

"Irvokasta", Suomen sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtaja Aila Sauramo sanoo valtionvarainministeriön esityksestä.

"Kärkihankkeisiin kuuluu hallitusohjelmassa kulttuurin tavoitettavuus. Seitsemän prosentin leikkaus pienistä valtiontuista voisi usuttaa kunnatkin leikkauksiin ja pakottaisi orkesterit pysymään kotisaleissaan sen sijaan, että orkesteri matkustavat tuomaan taidetta myös tyhjillään oleviin saleihin toisille paikkakunnille. Mutta kuten sanoit, veikkausvoittovarojenkaan kohtalosta ei vielä tiedetä."

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja kehottaa malttiin.

"Valtiovarainministeriön luvut poikkesivat ehdotuksistamme, mutta sen jälkeen oli budjettiriihen neuvottelut ja nyt tehdään budjettilakiesitykset eduskunnalle. Hallituksen ehdottamat luvut tulevat julkisiksi vasta, kun eduskunta saa budjettiesityksen 28. syyskuuta."

Jotain leikkauksista tiedetään, ja osa on jo edellisen hallituksen valmistelemia asioita. Edelliset kulttuuriministerit olivat Pia Viitanen (Sdp) ja Paavo Arhinmäki (vas).

Maakuntakirjastojen vähentämistä on valmisteltu jo silloin, samoin kirjastorakentamisen määrärahojen nollaamista. Nyt tarkoitus on tehdä uusi kirjastolaki, jossa maakuntakirjastojen määrä karsiutuu tai järjestelmä muutetaan niin, että maakuntakirjastoja ei enää ainakaan nykymuotoisina ole olemassa vuoden 2017 alusta alkaen.

Toisaalta tiedetään, että hallitusohjelmassa mainittuihin osaamisen ja koulutuksen kuuteen kärkihankkeeseen on varattu 300 miljoonaa euroa, josta kymmenen miljoonaa euroa on varattu taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden parantamiseen. Ministeriön tietojen mukaan tämä kymmenen miljoonaa euroa esitellään eduskunnalle.

Summalla aiotaan hallitusohjelman mukaisesti "vahvistaa lasten ja nuorten luovuutta", "lisätä taiteen perusopetusta ja kulttuuritoimintaa" ja hieman epämääräisesti "tunnistaa kulttuurin hyvinvointimahdollisuudet aiempaa paremmin".

Konkreettisemmin summan avulla on aikomus myös "tuoda kulttuuri lähemmäs jokaista suomalaista edistämällä julkisissa tiloissa ja laitoksissa esillä olevaa taidetta", "parantaa epätasaisesti jakautunutta taiteen perusopetuksen ja lastenkulttuurin saatavuutta taiteenalakohtaisesti maan eri osissa" ja "laajentaa prosenttitaiteen periaatetta yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa taiteen hyvinvointivaikutusten tukemiseksi".

Tämä kaikki siis vain kymmenellä miljoonalla eurolla – joskin sosiaali- ja terveydenhuollon rahoja toivotaan "prosenttitaiteen periaatteen" edistämiseen eli siihen, että laitosten rakentamisen ja peruskorjauksen yhteydessä prosentti kustannuksista laitetaan taiteen hankintaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on toiveita laajentaa periaatetta niin, että se ei olisi sidottu vain laitoksen rakentamiseen tai peruskorjaukseen ja että taidetta voidaan tuoda laitoksiin muutenkin kuin hankkimalla tauluja seinille, kuten tapana on ollut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat