Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso, miten Helsinki on muuttunut 70 vuodessa

Historiankirjoitus hakeutuu nyt saranakohtiin, joissa tiivistyy paljon

Kulttuuri
 
Kuva ja Kuvankäsittely Sami Kero HS
Helsingin rautatieasema kuvattuna vuonna 1945 ja 2015. Vanha kuva on Helsinki 1945 -kirjan kuvitusta.
Helsingin rautatieasema kuvattuna vuonna 1945 ja 2015. Vanha kuva on Helsinki 1945 -kirjan kuvitusta.

Agricolan kirkko avasi viime viikolla kryptansa sotaa ja kurjuutta paenneiden ihmisten majapaikaksi.

Samassa tehtävässä se on ollut aiemminkin, samasta syystä. Vuonna 1945 kryptassa asui suomalaisia, joilta sota oli vienyt kodin ja melkein kaiken muunkin.

Silloin pääkaupunkiseudulla koettiin erityistä kiinnostusta yhtä pakolaisleiriä kohtaan. Se sijaitsi Ruotsissa Skelleftejoen rannalla, tarjosi suojan noin 1 500 suomalaiselle pakolaiselle ja tunnettiin nimellä Pikku-Helsinki.

Ihmisiä Tuomiokirkon portailla ottamassa kevätaurinkoa. Tuleva kesä oli varsin helteinen, joskin uimista vaikeutti kauppojen puute uimapuvuista. Kuva on Helsinki 1945 -kirjan kuvitusta.
Ihmisiä Tuomiokirkon portailla ottamassa kevätaurinkoa. Tuleva kesä oli varsin helteinen, joskin uimista vaikeutti kauppojen puute uimapuvuista. Kuva on Helsinki 1945 -kirjan kuvitusta.

Äkkiä 70 vuoden takainen aika näyttää kovin ajankohtaiselta. Sinne vie Samu Nyströmin osuus juuri ilmestyneessä kirjassa Helsinki 1945.

Runsaasti kuvitettu teos peilaa täpärän selviytymisen hetkeä: hotelli Tornista kaupunkia ja koko maata tarkkailee toveri Andrei Zhdanov ja muu valvontakomissio, mutta helsinkiläiset palailevat silti vähitellen omaan elämäänsä. Ajan poliittisesta kehyksestä teoksesta kirjoittaa Jyrki Vesikansa ja kulttuurista Laura Kolbe.

Kaikesta oli pula, jopa poliiseista. Miehiä kyllä riitti, vaikka moni oli kuollut tai vammautunut rintamalla. Mutta kangas oli kallista, eikä poliisilaitoksella ei ollut varaa hankkia univormuja, joten konstaapelien piti kustantaa ne itse.

Samu Nyströmin mukaan kaupungissa kulki sanonta, että Helsingin poliisilaitoksen leipiin pääsivät vain "mustan pörssin haikalat".

Polttopuutilanne oli vaikea, minkä tähden perustettiin Pääkaupungin Perhehakkuut -niminen järjestö patistamaan helsinkiläisiä metsätöihin.

Hätäkampanjaa mainostettiin iskulauseella "hakkaa tai palele". Ajatus oli hakata puita tienvarsilta, jopa satojen metrien leveydeltä, noin 70 kilometrin säteellä Helsingistä.

Toki mottitalkoohenki oli väelle tuttua jo sodan ajalta.

Moniin keskieurooppalaisiin kaupunkeihin verrattuna Helsinki selvisi pommituksista melko vähin aineellisin vahingoin. Siten elämäkin alkoi täällä palata melko ripeästi uomiinsa, vaikka niukkaa oli.

Bensan sijaan autot – ne harvat, joita oli käytössä – kitkuttivat puukaasulla, säännöstelyannokset ovat laihoja ja jonottaminen jokapäiväistä, vaatteet muokataan kotiutettujen miesten kenttätamineista, kahvia ei ole ja niin edelleen. Mutta elämä ottaa edistysaskelia. Vaikkapa näin:

Kuva Keskuskadulta, nykyisen Makkaratalon luota. Kuva on Helsinki 1945 -kirjan kuvitusta.
Kuva Keskuskadulta, nykyisen Makkaratalon luota. Kuva on Helsinki 1945 -kirjan kuvitusta.

"Suurimpia patsaita lukuun ottamatta kaupungin patsaat olivat päätyneet vuonna 1944 Kellokosken sairaalan ruumishuoneelle – mihin sisältyi epäilemättä paljon osuvaa symboliikkaa", Nyström kirjoittaa.

Keväällä 1945 patsaat palasivat ensin Helsingin raastuvan pihalle ja sieltä toukokuussa omille paikoilleen.

Pula-ajan kehnolle paperille painetuilla kirjoilla meni suorastaan hyvin. Niitä myytiin paljon, kun juuri muuta lahjatavaraa ei ollut saatavilla.

Tekijäkolmikon kirja liittyy osaksi historiankirjoituksen uutta muotisuuntausta. Pitkien kehityskulkujen sijasta nyt leikataan poikittain, historialliseen saranakohtaan, johon tiivistyy paljon. Helsinki 1945 kuvastaa toivon viriämistä.

Poikittaisleikkaamisen kotimainen merkkiteos on Henrik Meinanderin Suomi 1944 (2009). Uutuuden kirjallisuusluettelossa sitä ei mainita.

Laura Kolbe, Samu Nyström, Jyrki Vesikansa: Helsinki 1945, pääkaupunki ja rauha. Minerva. 185 s.

Katso vaihtokuvista miltä Helsinki näytti vuonna 1945 ja miltä se näyttää nyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat