Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saarisen suunnitteleman kirkon restaurointi valmistui Tartossa

Huonoon kuntoon päässyt arvorakennus ehti palvella kirpputorinakin

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Merja Nieminen
Kirkon päätilat edustavat vanhaa ja laajennusosa modernia arkkitehtuuria.
Kirkon päätilat edustavat vanhaa ja laajennusosa modernia arkkitehtuuria. Kuva: Merja Nieminen

Tartto. Eliel Saarisen suunnittelema Paavalin kirkko on vihitty käyttöön kolme vuotta kestäneiden korjaustöiden jälkeen Tartossa.

Entistämis- ja laajennustyöt olivat suomalaisten arkkitehtien Kari Järvisen ja Merja Niemisen lähes kymmenvuotinen urakka. Kirkkoon valmistui myös alttari kuvanveistäjä Pertti Kukkoselta sekä taidemaalari Kuutti Lavosen alttarikaappi.

Aloite Viron toiseksi suurimmassa kaupungissa sijaitsevan kirkon restauroinnista tuli suomalaisilta. Suunnittelusta järjestettiin 2006 kutsukilpailu.

Hankkeen budjetti oli 13 miljoonaa euroa. Rahat tulivat Tarton kaupungilta, kirkolta, Viron valtiolta ja EU:lta.

Vuosina 1915–17 rakennettu kirkko tuhoutui tulipalossa toisen maailmansodan pommituksissa. Neuvostoaikana kirkko toimi urheilumuseona, kansallismuseon arkistona ja kirpputorina. Se palautettiin Paavalin seurakunnalle vasta 2000-luvulla. Saarinen piirsi kirkkoa samaan aikaan, kun Helsingin rautatieasemaa rakennettiin vuosina 1911–13. Hän oli jo etääntynyt jugendista klassisismin suuntaan.

Saarista tutkinut taidehistorian dosentti Timo Tuomi luonnehtii kirkkoa jo "tieksi Cranbrookiiin" viitaten Eliel Saarisen myöhempään tuotantoon Yhdysvalloissa Cranbrookissa.

Tuomen arvion mukaan kirkko on yksi Eliel Saarisen merkkitöistä.

Paavalin kirkon suunnittelun aikoihin Eliel Saarinen oli pettynyt työmahdollisuuksiinsa Suomessa ja suuntautui ulkomaille. Viroon Saarinen on suunnitellut useita rakennuksia. Hän osallistui kymmenluvulla aktiivisesti virolaisiin arkkitehtuurikilpailuihin. Esimerkiksi Tallinnassa on säilynyt muutamia rakennuksia, kuten asuin- ja toimistotalo kaupungin keskustassa.

Kirkon vihki lauantaina käyttöön arkkipiispa Urmas Viilma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat