Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija Rauha Mäkilä ahdistui maailman pahuudesta – apuun tuli supertähti Beyoncé

Rauha Mäkilä ahdistui maailman julmuudesta. Vastavoimaksi hän tarjoaa musiikkivideoestetiikkaa.

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Tumman kauden jälkeen taidemaalari Rauha Mäkilä palasi kirkasväriseen popestetiikkaan.
Tumman kauden jälkeen taidemaalari Rauha Mäkilä palasi kirkasväriseen popestetiikkaan. Kuva: Rio Gandara HS

Sotaa, väkivaltaa, köyhyyttä ja pakolaisten ahdinkoa: media tarjoaa jatkuvana virtana uutisia epäoikeudenmukaisuuksista ja julmuuksista. Kuvataiteilija Rauha Mäkilän mielestä taiteen on tarjottava jotakin muuta.

"Olen aina mieluummin halunnut antaa visuaalisen hengähdystauon, vähän hyvää oloa kaiken kaaoksen keskellä", hän sanoo.

Kuka?

Rauha Mäkilä

 Syntynyt Helsingissä vuonna 1980.

 Opiskellut Kuvataideakatemiassa sekä Frankfurtin Städelschulessa, muun muassa valokuvaaja Wolfgang Tillmansin oppilaana.

 Teoksia muun muassa Kiasman, Emman ja Wihurin säätiön kokoelmissa.

 Johtaa tämänvuotisen Nuoret 2015 -näyttelyn jurya. Näyttely avautuu marraskuun lopulla.

Siltä hänen näyttelyssään todella ensi vilkaisulla näyttää. Helsinki Contemporaryn hohtavanvalkoisilla seinillä räiskyvät teokset, jotka hehkuvat oranssia, pistaasinvihreää, neonkeltaista ja violettia. Kuten usein Mäkilän teoksissa, muodikkaasti pukeutuneet hahmot tanssivat ja viskovat hiuksiaan.

Tehdessään itselleen nimeä viime vuosikymmenen lopulla Mäkilä maalasi usein poptähtiä. Siksi uusiakin teoksia katsoo vähän kuin kuva-arvoitusta. Eräässä maalaussarjassa isotukkaisella naisella ei näytä olevan housuja. College-paidassa lukee "kale" eli lehtikaali. Aivot raksuttavat tovin. Ja sitten: sehän on Beyoncé!

Mäkilän työskentelyä pidempään tarkkailleet ehtivät jo ajatella, että Mäkilä oli jo täysin jättänyt poptähdet ja neonvärit ja siirtynyt tummasävyisiin, henkilökohtaisempiin öljyvärimaalauksiin.

Toissa vuonna syntyneissä maalauksissa naiset tuijottavat katsojaa hiljaa, ikään kuin naamiot kasvoillaan. Niitä maalatessaan Mäkilä odotti esikoistaan.

Mäkilä palasi työhuoneelleen äitiysloman jälkeen loppuvuodesta 2013.

"Sitä oli aika onnellinen ja samalla todella sekaisin ja surullinen", Mäkilä kertoo.

Oman lapsen syntymä oli tuonut maailman vääryydet lähemmäs. Ulkomaanreportaasit katulapsista ja lapsisotilaista ahdistivat. Taiteilijasta tuli uutisnarkkari: Uutisvahdit piippailivat puhelimessa yötä myöten, ja kun muu perhe meni nukkumaan, Mäkilä jäi salaa katsomaan järkyttäviä dokumentteja Kongon sisällissodasta, Syyriasta ja Guantanamosta.

Artikkeliin liittyvät

Mutta niitä kuvia hän ei halunnut maalata. Se olisi tuntunut mässäilyltä. Oman pään sisältä oli tarve päästä pois muutenkin.

Oli siis mentävä toiseen suuntaan ja maalattava kevyempää, kevyemmin. Väreistä Mäkilä puhuu kuin fyysisestä puutostilasta: hän tarvitsi kirkkautta ja raikkautta. Samalla hän uppoutui popkulttuuriin, jota hän oli maalannut aikaisemminkin. Se tuntui selviytymiskeinolta julmuuden keskellä.

"Popkulttuuri elää omassa kuplassaan vaikka muualla räjähtelee", Mäkilä kuvailee. Musiikkivideoissa paha maailma on kaukana. "Siellä Beyoncé on onnellinen, tuulikone käy ja tukka liehuu."

Madonnan nykypopin kuningattaren paikalta syrjäyttäneestä Beyoncésta on tullut kulttihahmo, feministinen ikoni ja esikuva miljoonille naisille ympäri maailmaa.

Myös Mäkilästä Beyoncé tuntui maailmantuskassa lohdulliselta hahmolta, vaikka sen myöntäminen haastattelussa näyttää taiteilijaa hiukan nolostuttavan.

"En edes juuri kuuntele hänen musiikkiaan työhuoneella", Mäkilä sanoo nopeasti. Mutta silti: "Se 7/11-musiikkivideo oli ihana."

Musiikkivideo näyttää älypuhelimella kuvatulta, valaisemattomalta kotivideolta. Siinä supertähti hölmöilee tyttöporukan kanssa hotellihuoneessa, tanssii villisti collegepaidassa ja miesten boksereissa. Hän vaikuttaa aidosti iloiselta. Ja inhimilliseltä, jos nyt julkisuuttaan tarkasti hallitseva miljonääri voi sitä olla.

Pehmeys, ilo ja inhimillisyys: siinä vastavoima maailman pahuudelle.

"Se oli niin virkistävää ylituotetussa popmaailmassa! Siitä tuli sellainen olo että haluan niellä tämän pureskelematta ja uskoa tähän hetken ajan täysin", Mäkilä sanoo. "Vaikka sekin tietysti on varmaan ihan loppuun asti harkittu."

"Mutta ei populaarikulttuurikaan ole aina kaunista ja ihanaa", Mäkilä huokaa. Hän viittaa poptähti Rihannan kesällä julkaiseman musiikkivideoon, joka pyrkii shokeeraamaan kidnappaus-, kidutus- ja murhafantasialla.

Kun tarkemmin katsoo, eivät Mäkilänkään maalaukset ole pelkkää unelmahöttöä.

Eräässä maalauksessa kolme naista seisoo korkokengissä, pastellinvärisissä napapaidoissa ja lyhyissä hameissa.

Maalauksen nimi on Hardbody– sana, jonka taiteilija on poiminut Bret Easton Ellisin juppiromaanista Amerikan Psyko.

Sen päähenkilö Patrick Bateman kutsuu naisia "hardbodyiksi" ja silpoo heitä öisin.

Kun maalauksen nimen on kerran lukenut teoslapusta, on maalausta vaikea enää katsoa samalla tavalla. Naisten polvet alkavat näyttää luonnottoman veteliltä. Roikkuvatko he sittenkin lihakoukuista?

Hehkuva oranssikin tuo yhtäkkiä mieleen Guantanamon vankila-asut.

"Välillä tulee kyllä sellainen olo, että haluaisin maalata pelkkiä kukka-asetelmia ja uima-altaita", Mäkilä sanoo.

Rauha Mäkilä: Kale I, akryyli paperille, 2014.
Rauha Mäkilä: Kale I, akryyli paperille, 2014.
Jussi Tiainen
Rauha Mäkilä: Hardbody, akryyli kankaalle, 2015.
Rauha Mäkilä: Hardbody, akryyli kankaalle, 2015.
Rauha Mäkilä: Never Wanna Know, akryyli kankaalle, 2015.
Rauha Mäkilä: Never Wanna Know, akryyli kankaalle, 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat