Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron tämän hetken suosituin bändi on akustinen ja soittaa kansanmusiikkia

Kansanmusiikki -yhtye Curly Strings on ollut jo pitkään listaykkönen Virossa

Kulttuuri
 
Kroot Tarkmeel
Curly Strings vetoaa virolaisyleisöön luomumeiningillään.
Curly Strings vetoaa virolaisyleisöön luomumeiningillään. Kuva: Kroot Tarkmeel

Suomen musiikkielämässä tämä olisi jättimäinen ihme, mutta Virossa näköjään mahdollista: maan tämän hetken suosituin yhtye soittaa akustisesti. Kansanmusiikkia.

Kyseessä on neljän nuoren muusikon Curly Strings. Pari vuotta sitten Viljandin musiikkiakatemiassa perustettuun yhtyeeseen kuuluvat viulisti-laulaja Eeva Talsi, hänen puolisonsa, mandolinisti Villu Talsi, kitaristi Jalmar Vabarna sekä kontrabasisti Taavet Niller.

Bändi puhdisti tammikuussa Eesti Muusikaauhinnad 2015 -gaalassa eli paikallisessa Emma-gaalassa lähes koko palkintopöydän. Curly Strings palkittiin vuoden parhaana yhtyeenä, levy Üle ilma vuoden parhaana albumina ja esikoislevynä sekä kappale Kauges külas vuoden parhaana lauluna.

Kun esikoislevy Üle ilma (Ympäri maailmaa) julkaistiin huhtikuussa 2014, se pinkaisi saman tien myyntilistojen kärkeen. Ja bändin mukaan se on siellä edelleen, yli vuoden jälkeen!

Kesäkuussa julkaistu EP Elumäng myy sekin hyvin.

Suosio on tullut pikavauhtia ja se on ollut yllätys niin bändille kuin kriitikoillekin.

"Monet pitävät meitä sensaationa virolaisessa musiikissa. Meidän on itse vaikea arvioida sitä", soittajat kertovat sähköpostissaan. Sen he ovat kirjoittaneet yhdessä laivalla tiistaiaamuna, matkalla Tallinnasta Helsinkiin.

Viron "sensaationelikko" esiintyy keskiviikkona Helsingin Musiikkitalossa konsertissa, joka on samalla Suvilahden Viro-keskuksen 5-vuotissyntymäpäiväkonsertti.

Tänään tiistaina on luvassa keikka myös Tampereella Alihankinta-messuilla.

Bändi kertoo, että sen musiikki puri yleisöön saman tien ensilevyn julkaisun jälkeen.

"Suosio oli ensin yllätys, mutta sitten me tajusimme, että tämä onkin jotain aika erityistä. Kaikki näyttivät nauttivan heti alusta alkaen musiikistamme ja sitten suosio vain kasvoi ja kasvoi", muusikot kertovat.

Curly Strings esittää sekä instrumentaalimusiikkia että lauluja. Musiikin perusta on amerikkalaisessa bluegrassissa, jota soitetaan hyvällä meiningillä, akustisesti, perinteistä rouheaa soundia kunnioittaen.

Vaikutteita otetaan myös muualta.

"Olemme kansanmuusikoita, joten musiikissamme on elementtejä sekä Viron että muidenkin maiden kansanmusiikista, varmasti myös Suomen musiikista."

Syyksi siihen, miksi musiikki niin vetoaa, bändi näkee nimenomaan kansanmusiikin. Se on helppo tuoda lähelle ihmistä, se on kansanmusiikin luonne.

Virolaisen ja nykyhetkeen nojaavan mausteen tuovat vironkieliset sanoitukset, joita on tehty yhteistyössä virolaisten nykyrunoilijoiden kanssa. Bändiläisten lisäksi sanoituksia ovat tehneet Kristiina Ehin, Aapo Ilves ja Jaan Tätte.

Kansanmusiikkiyhtyeen nousu maan suosituimmaksi yhtyeeksi on aikamoinen temppu. Sitä se olisi Suomessa, mutta sitä se on bändin mukaan Virossakin. Kansanmusiikki ei ole tähän mennessä ollut sielläkään mitään massojen musiikkia.

Mutta nyt kansanmusiikilla menee Virossa lujaa, kertovat muusikot.

"Ja sellainen kehitys vaikuttaisi olevan aika yleistä myös muualla maailmassa", he kertovat.

Curly Stringsin muusikoille mennyt vuosi on ollut erittäin kiireinen. Nyt he yrittävät kuitenkin rauhoittaa tilannetta. Juuri nyt he eivät aio soittaa muita julkisia keikkoja kuin nämä kaksi Suomen-keikkaa.

Entä mitä bändi aikoo tehdä jatkossa?

"Vallata Suomen! Tiedämme, että laulumme Kauges külas elää jo Suomessa omaa elämäänsä", muusikot kirjoittavat.

Curly Strings Musiikkitalon Klubilla keskiviikkona 16. syyskuuta kello 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat