Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikenemisen aika synnytti puhetta

Kulttuuri
 

"Yrjö Leinon vastustajat SKP:ssä levittivät sodan jälkeen puheita, että hän olisi ollut petturi", Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Kimmo Rentola sanoo. "Sodan aikana kuolemaan tuomittu Aimo Rikka oli sitä mieltä, että Leino ilmiantoi hänet."

Rikka vapautui 1944.

Väitöskirjaansa Kenen joukoissa seisot? Suomalainen kommunismi ja sota 1937–1945 (1994) Rentola kampasi kaikki mahdolliset aineistot, eikä löytänyt jälkiä siitä, että Leino olisi kavaltanut tovereitaan.

"Aimo Rikka oli vielä elossa, kun kirjani ilmestyi", Rentola kertoo. "Silloin hän uskoi, että Leino ei häntä ilmiantanut. Taustalla oli toinen henkilö, joka kuoli kuulusteluissa."

Taannoin muutaman vuoden Suojelupoliisissa työskennellyt Rentola tietää, että kaikkien hämärähommien tiimoilla puheet tiivistyvät: salattavaa on paljon, ja helposti ruvetaan epäilemään.

"Jos Leino olisi ollut yhteydessä EK:n ja Valpon väkeen, niin on ihme, kun kukaan heistä ei ole jälkikäteen kertonut asiasta", Rentola huomauttaa. "Aika monen olisi täytynyt tietää siitä."

Rentola ei millään tavoin vastusta Heidi Köngäksen näkemystä.

"Romaanikirjailija saa tehdä mitä haluaa", hän tähdentää.

Tutkijalla sen sijaan on velvollisuus todistaa.

Ilkka Hakalehto (1936–2009) esitti kirjassaan Yrjö Leinon salattu kujanjuoksu: oliko ministeri kaksoisagentti? (2001) teorian, että Valtiollisen poliisin sijaan Leino olisi ollut yhteydessä päämajan valvontaosastoon – vaikka siitäkään ei ollut todisteita.

Näyttö puuttui.

"Sotilaspuolta koskee sama kuin poliisia", Rentola kuittaa. "Ne, jotka olisivat tienneet asiasta, olisivat myöhemmin tulleet esiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat