Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnettu historioitsija väittää: Tiedotusvälineet syyllistyvät historian väärinkäyttöön pakolaisuutisoinnissa

Suomessa vieraillut Anthony Beevor korostaa, ettei nykytilannetta voi rinnastaa toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Antony Beevorin uusin kirja Ardennit 1944 oli lähtölaukaus myös hänen seuraavalle kirjalleen, jossa hän käsittelee Arnhemin taistelua ja siviilien kärsimystä syksyllä 1944.
Antony Beevorin uusin kirja Ardennit 1944 oli lähtölaukaus myös hänen seuraavalle kirjalleen, jossa hän käsittelee Arnhemin taistelua ja siviilien kärsimystä syksyllä 1944. Kuva: Juhani Niiranen HS

Tällä hetkellä Eurooppaan pyrkii ennätysmäärä pakolaisia. Toki heti toisen maailmansodan päättymisen jälkeen Euroopan sisäinen pakolaisvirta oli huomattavasti suurempi kuin nyt.

Näin toteaa arvostettu sotahistorioitsija Antony Beevor, joka on käynyt tiheällä kammalla läpi toisen maailmansodan keskeisimpiä taisteluita. Nyt häneltä on ilmestynyt teos Ardennit 1944 – Hitlerin viimeinen uhkayritys (WSOY), joka kertoo natsi-Saksan viimeisestä laajamittaisesta hyökkäyksestä länsirintamalla.

"Toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa oli 17–18 miljoonaa pakolaista, jotka kävelivät kohti kotia tai etsivät itselleen uutta kotimaata. Näistä noin 11 miljoonaa oli saksalaisia, jotka vaelsivat idästä entiseen Saksaan. Tämä on fakta, jota kukaan ei kiistä. Sen sijaan on vastuutonta vetää analogiaa nykytilanteen ja toisen maailmansodan jälkeisen tilanteen välille", Suomessa vieraillut Antony Beevor huomauttaa.

Hän korostaa, että nykytilannetta ja toisen maailmansodan jälkeistä aikaa ei voi rinnastaa, koska EU-maihin suuntautuva pakolaisvirta osuu aivan erilaiseen todellisuuteen ja historialliseen kehykseen kuin pakolaisten kansainvaellus toisen maailmansodan jälkeen.

Urallaan Beevor (s. 1946) on törmännyt aiemminkin erityisesti tiedotusvälineiden haluun rinnastaa tapahtumia, joilla ei ole tekemistä keskenään. Se on hänen mielestään historian väärinkäyttöä.

"Kun liittouman joukot valtasivat Bagdadia 2003 Irakin sodassa, moni arvostettu brittilehti pyysi minua vertaamaan Bagdadin valtausta ja Stalingradin piiritystä toisessa maailmansodassa", Beevor muistelee.

"Kieltäydyin kategorisesti. Eniten minua huvitti, että lopulta myös skandaalilehti The Sun yritti houkutella minua tarttumaan aiheeseen."

Beevor julkaisi vuonna 1998 liki 30 kielelle käännetyn teoksen Stalingradin piirityksestä.

Juuri Stalingrad ja neljä vuotta myöhemmin julkaistu Berliini 1945 suututtivat Venäjän viranomaiset, koska heidän mielestään Beevor tahrasi puna-armeijan maineen paljastamalla esimerkiksi neuvostosotilaiden tekemät laajamittaiset raiskaukset joukkojen edetessä kohti Berliiniä. Puoli vuotta sitten kaikki Beevorin kirjat poistettiin Jekaterinburgin alueen kouluista.

"En uskalla lähteä Venäjälle, koska en halua testata, suljetaanko minut puna-armeijan solvaamisesta viideksi vuodeksi vankilaan. Onneksi ehdin koluta venäläiset arkistot 1995–2000, jolloin henki Venäjällä oli toinen."

Myös uusin teos Ardennit kyseenalaistaa venäläisten luomaa puna-armeijan voitonmyyttiä.

Antony Beevorin mukaan kaikki arkistomateriaali puoltaa käsitystä, jonka mukaan juuri Ardennien taistelu, natsi-Saksan viimeinen hyökkäys länsirintamalla, helpotti puna-armeijan etenemistä kohti Berliiniä.

"Saksa siirsi ison osan sotilaita ja kalustoa itärintamalta Ardenneille, jotta pystyisi iskemään kiilan Brittien ja Yhdysvaltojen armeijakuntien väliin. Joukkojen keskitys oli niin valtava, että itärintamalle jäi valtaisa aukko."

Beevorin mukaan tämä on totuus, jota Venäjä ei halua kuulla. "Venäjä tahtoo aina esiintyä sodan voittajana Euroopan rintamalla."

Entä paljastukset? Edellisessä kirjassaan Toinen maailmansota hän paljasti, että japanilaisupseerit söivät amerikkalaisia sotavankeja sodan lopulla.

"Mitään šokkipaljastuksia ei ole luvassa. No. Odotahan vähän. Ehkä aika harva tietää, että sotamarsalkka Montgomeryn omalaatuista käyttäytymistä selittää se, että hän kärsi Aspergerin oireyhtymästä."

Uutta tietoa Antony Beevor pystyy tarjoamaan myös saksalaisupseerien mielialoista ja näkemyksistä Hitleristä Ardennien taistelun aikaan.

"Sain käsiini sodan aikana salaa äänitetyt vahalevyt, joilla vangitut upseerit puhuvat keskenään ja paljastavat, ovatko puhuneet virallisissa kuulusteluissa totta vai eivät."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat