Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Billy Elliotin lakko-oppi nykynuorisolle

Kulttuuri
 
Suna Vuori

Helsingin kaupunginteatteri esittää nyt Peacockissa musikaalia, jonka taustatarinaa on kerrattu viime päivinä mediassa. Ei tosin taiteen vaan Suomen talous- ja työmarkkinatilanteen vuoksi.

Brittiläisen Lee Hallin viisitoista vuotta sitten elokuvaksi kirjoittamassa Billy Elliotissa eletään vuosia 1984–1985, jolloin Britannian hiilikaivostyöläiset lakkoilivat protestina pääministeri Margaret Thatcherin ja hänen hallituksensa suunnitelmille sulkea kaivoksia. Enimmillään lakossa oli 150 000 kaivostyöläistä, ja valtion kovat tukahduttamistoimet johtivat väkivaltaisiin yhteenottoihin poliisin kanssa.

Näytelmässä 11-vuotiaan Billyn isä ja veli ovat kumpikin töissä hiilikaivoksessa, kuten useimmat muutkin miehet kuvitteellisessa Everingtonin kylässä. Elanto on niukkaa, mutta lakkorintamassa pysyminen toimeentuloakin tärkeämpää.

Kun nyrkkeilyä harrastava Billy kaikkien yllätykseksi – ja useimpien kauhuksi – kiinnostuu baletista, isä päättää ylittää yhteisönsä ennakkoluulot ja viedä lahjakkaan pojan Royal Ballet Schoolin pääsykokeisiin Lontooseen.

Ansaitakseen matkarahat karski kaivosmies nielee häpeänsä ja pyrkii lakkovartion läpi töihin. Hänen vanhempi poikansa estää rikkurin aikeet, mistä seuraa katkera perheriita.

Lopulta muut kaivostyöläiset ja naapurit järjestävät keräyksen, jonka tuotolla Billy saadaan Lontooseen ja vaikeuksien jälkeen myös balettikoulun oppilaaksi. Happy end.

Hienon musikaalin hätäisessä ja vähän vaikeassa esinäytöksessä yleisölle kerrotaan kaivoslakon syistä ja seurauksista. Markku Nenosen ohjaus tuo näyttämölle myös karnevalistisen Maggie-jättiläisen, jonka kourat yltävät katsomoonkin.

Kovin hyvin tämä oppitunti ei kyllä nuoressa kohdeyleisössään mene jakeluun.

Katsottuani esityksen 13-, 14- ja 16- vuotiaiden teinieni kanssa ainoastaan vanhin heistä ymmärsi tarinan juonelle olennaisen rikkuriasetelman. 16-vuotias oli kaiketi pysytellyt hereillä koulun yhteiskuntaopin tunneilla, muut sen sijaan saavat nyt nauttia ajankohtaisesta keskustelunaiheesta kotona.

Todellinen tilanne ei päättynyt happy endiin.

Britannian historian traumaattisimmaksi työtaisteluksi kutsuttu kaivoslakko epäonnistui, ja lopputulos heikensi merkittävästi koko ammattiyhdistysliikettä.

Kaikki Britannian valtion omistamat hiilikaivokset on sittemmin suljettu tai yksityistetty. 174 kaivoksesta toimii enää kuusi.

Suna Vuori suna.vuori@hs.fi
Kirjoittaja on teatteritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat