Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadalaisohjaajan elokuva näytti meksikolaisen tunnelipaon jo ennen kuin tosielämän huumepomo karkasi

Emily Blunt, Benicio del Toro ja Josh Brolin näyttelevät huumepoliisielokuvassa Sicario, joka kuuluu Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin avajaispäivän ohjelmistoon. HS tapasi elokuvan tekijät ja esittelee elokuvasta seitsemän kiinnostavaa asiaa.

Kulttuuri
 
Richard Foreman Jr Lionsgate
Sicarion pääosissa näyttelevät Emily Blunt, Josh Brolin ja Benicio del Toro. Heidän edessään tietokonetta käsittelee sivuroolia näyttelevä Matthew Page.
Sicarion pääosissa näyttelevät Emily Blunt, Josh Brolin ja Benicio del Toro. Heidän edessään tietokonetta käsittelee sivuroolia näyttelevä Matthew Page. Kuva: Richard Foreman Jr Lionsgate

1. Kuuma ohjaaja

Sicarion ohjaaja on Denis Villeneuve, 47-vuotias kanadalainen, joka on kiivennyt viime vuosina alansa raskaaseen sarjaan.

Fred Prouser Reuters
Denis Villeneuve
Denis Villeneuve

Villeneuven kurssi on noussut erityisesti kahden elokuvan, Enemyn ja Vangittujen, jälkeen. Niitä edelsi Nawalin salaisuus, jossa Villeneuve käsitteli Lähi-idän väkivaltaista historiaa. Nyt Villeneuvella on käsissään tutunoloinen tarina, jossa on aseita ja huumeita, väkivaltaa, poliiseja ja vaaraa, mutta hän käsittelee aihetta totutusta poiketen. Kuvasta toiseen leikkaaminen tapahtuu maltilla, samoin väkivallan esittäminen. Tiheimmissä kohdissa tarinassa korostuu hiljaisuus, ihmetys ja valppaus. Sicariota on verrattu Michael Mannin elokuviin. Tarinan voi nähdä myös päälaelleen käännettynä Scarfacena.

"En osaa sanoa, olenko ottanut vaikutteita Mannilta. Jokainen 2000-luvulla elokuvia tekevä on elokuvahistorian kyllästämä", Villeneuve sanoi, kun työryhmä tapasi toimittajia Cannesissa.

Villeneuve on kiinnitetty ohjaamaan jatko-osa Blade Runneriin, yhteen tieteiselokuvien klassikoista.

"Villeneuve tulee vain paranemaan elokuvantekijänä. Hän on vielä nuori", Sicariossa näyttelevä Josh Brolin arvioi.

2. Tunneli

Sicario on fiktiota, mutta yhteyksiä todellisuuteen löytyy. Kesällä esimerkiksi meksikolainen huumepomo Joaquín Guzmán pakeni vankilasta pitkän tunnelin kautta. Sicariossa vastaavanlainen tunneli on keskeisessä roolissa, vaikka elokuva on tehty ennen vankilapakoa.

"Väkivalta Meksikossa on rajumpaa kuin elokuvassa näytetään", ohjaaja Villeneuve sanoo.

Elokuvan suunnittelutyössä käytettiin apuna Meksikon huumekauppaa tuntevia toimittajia. Apuna oli myös asiantuntijoita CIA:sta. Yhteistyö heidän kanssaan huvittaa elokuvaohjaajaa.

"Se oli hauskaa. Kun heiltä kysyi, voiko operaatiossa asiat mennä näin, pukumiehet vastasivat möreällä äänellään: no comments, emme voi kommentoida näitä asioita.

Edgard Garrido Reuters
Tosielämän meksikolainen huumepomo Joaquín Guzmán pakeni vankilasta kesällä tunnelia pitkin. Sicariossa keskeisenä juonielementtinä on samanlainen tunneli, vaikka elokuva tehtiin ennen Guzmánin pakoa.
Tosielämän meksikolainen huumepomo Joaquín Guzmán pakeni vankilasta kesällä tunnelia pitkin. Sicariossa keskeisenä juonielementtinä on samanlainen tunneli, vaikka elokuva tehtiin ennen Guzmánin pakoa.

3. Huumesota

Sicarion aiheena on huumeiden vastainen sota, mutta teemana on viranomaistoimien moraali, sotimisen mielekkyys.

"Uskon, että elokuva pystyy kertomaan asioista, jotka eivät ole median huomion alla", Villeneuve sanoo.

Elokuva sijoittuu huumebisneksen runtelemaan Juareziin, mutta se kuvattiin Mexico Cityssä.

"Kaupungin väki pyysi yhtä asiaa: ettemme kuvauksia varten ripusta ruumiita silloille. Ne kuvat tehtiin sitten jälkikäteen", Villeneuve kertoo.

"Minusta meidän pitäisi etsiä uusia väyliä tähän asiaan", sanoo näyttelijä Benicio del Toro.

"Marijuana on jo laillistettu eräissä osavaltioissa. Se on yksi vaihtoehto. Toimiiko tämä huumeiden vastainen sota? Sitä on käyty 15–20 vuotta", del Toro pohtii.

Regis Duvignau Reuters
"Koen solidaarisuutta naisnäyttelijöitä kohtaan", sanoo Benicio del Toro. Latinonäyttelijänä hän on törmännyt Hollywoodin roolivalikoiman kapeuteen, kuten Emily Blunt naisnäyttelijänä.
"Koen solidaarisuutta naisnäyttelijöitä kohtaan", sanoo Benicio del Toro. Latinonäyttelijänä hän on törmännyt Hollywoodin roolivalikoiman kapeuteen, kuten Emily Blunt naisnäyttelijänä.

4. Naisen paikka

Sicariossa näkökulmahenkilönä on oikeamielinen poliisi, joka vedetään mukaan hämärään viranomaisoperaatioon Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla. Tämä poliisi on nainen, ja käytännössä kaikki muut roolit ovat miesten.

Elokuvantekijät ovat kertoneet, että tuotantoon olisi saatu sijoittajilta lisää rahaa, jos pääosassa olisi ollut mies. Käsikirjoittaja Taylor Sheridania pyydettiin muokkaamaan tarinaa, ohjaaja Villeneuve on sanonut.

Päähenkilö pysyi kuitenkin naisena ja rooliin valikoitui Emily Blunt, vakaassa vedossa oleva britti, joka on nähty aiemmin soturiroolissa muun muassa Tom Cruisen rinnalla elokuvassa The Edge of Tomorrow. Blunt oli Villeneuven mielestä riittävän vahva hahmo miesten maailmaan.

Blunt sanoo, että Hollywood ei häntä yllätä.

"En halua yleistää, mutta tuntuu, että usein keski-ikäiset käsikirjoittajamiehet idealisoivat naista, varjelevat naista ja tämän vaatimattomuutta. Sanonkin käsikirjoittajille, että kirjoittakaa hahmoni kuin hän olisi mies. Unohtakaa sukupuoli ja keskittykää persoonaan, siihen mitä hän tekee", Blunt sanoo.

Bluntin mielestä naisten aseman parantamiseksi elokuvateollisuudessa pitäisi tehdä enemmän ja puhua vähemmän.

"Käsikirjoittajanaisille pitäisi esimerkiksi järjestää enemmän työtilaisuuksia", Blunt sanoi.

5. Arvostettu kuvaaja

Sicarion on kuvannut 66-vuotias Roger Deakins, joka ei ole voittanut Oscaria, mutta on ollut peräti 12 kertaa ehdolla. Ero tavallisen kuvaajan ja huippukuvaajan välillä on valtava, näyttelijä Josh Brolin sanoo.

"Nuorempana ja kokemattomana en sitä ymmärtänyt, mutta kuvaaja on se, joka voi tehdä kohtauksesta hyvän. Näyttelijä voi luulla mokanneensa kohtauksen, mutta tosiasiassa virheen on tehnyt kuvaaja. On otettu kuvaa olan yli, kuvaa toisen olan yli, laajakuva ja luullaan että hyvä tuli. Roger Deakinsin kaltainen kuvaaja muuttaa kohtauksen, hän tulee ja laittaa valot kohdalleen. Varjo lankeaa toisen silmän päälle ja pupillin yhtä kulmaa sävyttää kirkkaus. Siihen päälle vielä hyvä äänisuunnittelija."

Elokuvan äänet on suunnitellut Jóhann Jóhansson.

Benoit Tessier Reuters
Sicarion kuvaaja on kokenut Roger Deakins (oik.), joka poseerasi ohjaaja Denis Villeneuven kanssa Cannesissa.
Sicarion kuvaaja on kokenut Roger Deakins (oik.), joka poseerasi ohjaaja Denis Villeneuven kanssa Cannesissa.

6. Benicio del Toro

Puertoricolaistaustainen näyttelijä Benicio del Toro on Sicariossa isossa roolissa. Hän on voittanut jo Oscarin, mutta roolivalikoima on silti jäänyt melko suppeaksi. Usein del Toro on näytellyt Sicarion kaltaisissa huumeita läheltä liippaavissa tarinoissa, sellaisissa kuin Traffic tai Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa. Yksi hänen roolihahmoistaan on ollut tunnettu huumekeisari Pablo Escobar.

Sicariossa del Toro on tarinan mysteerimies, entinen syyttäjä, joka on mukana operaatiossa.

"Joku huumeisiin liittyvä hahmo on kai vielä näyttelemättä", del Toro sanoo.

"Koen solidaarisuutta naisnäyttelijöitä kohtaan. Latinoiden tilanne on sama Hollywoodissa."

7. Keventävä huumori

Huumeaiheen raskautta kevennetään Sicariossa hienoisella huumorilla. Narrin rooli on langennut erityisesti Josh Brolinille. Hän esittää elokuvassa puolustusministeriön miestä, joka vastaa operaatiosta. Näyttelijä kulkee varvastossuissa ja velmuilee mitä hämärähommiltaan ennättää.

"Halusin että hahmoni on hauska kaveri", Brolin sanoo.

Alkuvuonna Brolin näytteli samantyyppisessä roolissa karskia poliisia Inherent Vice -elokuvassa. Brolin myöntää, että se elokuva epäonnistui.

"Kohtaukset olivat hyviä, ja näyttelijät olivat hyviä, mutta juonta painotettiin liikaa. Jos lukee Thomas Pynchonin kirjan, ymmärtää että millään ei ole väliä. Sitä kirjaa on vaikea kääntää elokuvaksi", Brolin sanoo.

Veli-Pekka Lehtonen
Cannes

Sicario to 17 .9. klo 21 Bio Rex. Ensi-ilta teattereissa perjantaina.
Haastattelut on tehty Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat