Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapellimestari Ampuja ja äänigurut kertovat Auer-tutkinnan käänteestä

Kapellimestari Ampuja kertoo, miksi otti yhteyttä poliisiin

Kulttuuri
 
Tällaiselta Izotope-äänenkäsittely näyttää tietokoneruudulla.
Tällaiselta Izotope-äänenkäsittely näyttää tietokoneruudulla.

Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, missä määrin uusi teknologia voi auttaa Jukka S. Lahden surmaan liittyvän hätäpuhelunauhan analysointia. Syyttäjät ovat perustaneet seitsenhenkisen tutkijaryhmän saatuaan kuulla kapellimestari Raine Ampujan analyysin hätäpuhelunauhasta.

"Netissä on paljon kiinnostavaa, ja tulin huomanneeksi, että hätäpuhelutallenteesta ei ollut aikaisemmin tehty analyysiä käytössäni olevalla menetelmällä. Joku sen kuitenkin olisi tehnyt ennemmin tai myöhemmin", kapellimestari Raine Ampuja kertoo puhelimitse Helsingin Sanomille.

Jukka S. Lahti surmattiin kotonaan Ulvilassa joulukuussa 2006. Lahden puoliso Anneli Auer soitti hätäkeskukseen joitakin minuutteja kestäneen hätäpuhelun, jossa hän kertoi tappajan olevan asunnossa.

Ampuja johti pitkään Kaartin soittokuntaa ja itsenäisyyspäivän Linnan juhlien musiikkia. Hän on myös säveltänyt teoksia niin paavin Suomen-vierailuun liittyneeseen Messuhallin suurmessuun 1992 kuin konsertteihin, mainoksiin ja tv:n viihdeohjelmiin.

Hätäpuhelunauhaa hän tutki esimerkiksi Izotope RX3 Advanced -äänenkäsittelyohjelmalla. Tulokset kiinnostivat poliisia niin, että se on perustanut seitsenhenkisen äänialan ammattilaisista koostuvan ryhmän. Syyttäjien Korkeimmalle oikeudelle jättämän selvityksen mukaan ryhmässä on Ampujan lisäksi esimerkiksi keskusrikospoliisin äänitutkija Tuija Niemi sekä professoreita, apulaisprofessoreita ja muita äänitysalan ammattilaisia.

"Kun tuli tietoa uudesta ohjelmasta, niin kokosimme mahdollisimman laaja-alaisen ryhmän selvittämään, onko nauhoituksesta löydettävissä uutta tietoa", syyttäjä Kalle Kulmala vahvistaa Helsingin Sanomille.

Ryhmä käyttää nyt uudempaa Izotope RX4 Advanced -äänienkäsittelyohjelmaa. Syyttäjät ovat antaneet ryhmälle aikaa työskentelyyn syyskuun loppupuolelle.

Korkeimmalle oikeudelle lähetetyn selvityksen mukaan Ampuja on sitä mieltä, että hätäpuhelun taustalta kuuluu taustanauhoitteen ääniä.

"Minulle muodostui tietty kanta, mutta tutkijaryhmä saa ratkaista, eikä Izotope-ohjelma ole niin suuressa roolissa kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää", hän korostaa.

Uudesta tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti ja Raine Ampujan nimen mainitsi ensimmäisenä LongPlay.

Syyttäjät myöntävät selvityksessään, että poliisi ei tutkinut tallennetta Izotopella. Aikoinaan käytössä olivat SoundForge-, Adobe Audition- ja Praat-ohjelmat.

Tämä hämmentää muita äänialan ammattilaisia.

"On outoa, jos poliisilla ei ole ollut sitä käytössä", Jussi-palkinnon viime vuonna äänensuunnittelusta saanut Boomout-yrityksen toimitusjohtaja Micke Nyström kertoo.

"Studiollamme Izotopea on käytetty kymmenisen vuotta. Olen poistellut sillä kitaravahvistimen hurinoita äänityksistä, mutta elokuvapuolella sitä käytetään monipuolisemmin", toteaa Finnvoxin toimitusjohtaja Risto Hemmi.

Hemmiä itseään kuultiin aikoinaan oikeudessa hätäpuheluäänitteen analysoijana. Hän ei käyttänyt silloin Izotopea, vaan useita Waves-valmistajan ohjelmia.

"Onhan Izotope kehittynyt ohjelma häiriönpoistossa SoundForgeen tai Adobe Auditioon verrattuna. Praatia en tunne", Hemmi arvioi. Myöskään Nyström ei tunne Praatia ja pitää SoundForgea ja Adobe Auditionia tavanomaisen asiallisina ohjelmina, joihin yhdistetään usein toisen valmistajan plug-in-ohjelmia.

"Izotope ei ole markkinoiden kallein ohjelma, mutta siitä tekee suositun ominaisuus, joka analysoi äänen kuvaksi, jossa eri taajuudet näkyvät. Siitä näkee helposti kolahdukset, linnunlaulut ja vastaavat, joita elokuva- ja muissa äänityksissä joskus halutaan poistaa", Nyström kertoo.

Izotope ei hänen mukaansa ole ihmeohjelma.

"Kun ääntä ryhtyy siivoamaan, siinä tulee helposti Izotopen omia huntuja ja häntiä mukaan, ja niiden erottaminen vaatii kokemusta", Nyström muistuttaa.

Kapellimestari Raine Ampuja myöntää tämän. "Izotope ei ole ohjelma amatöörejä varten."

Oikeudessa pohdittiin aikoinaan voiko hätäpuhelunauhalta päätellä, oliko paikalla murhahetkellä perheen ulkopuolinen henkilö. Tästä kuultiin myös Risto Hemmiä.

Hemmi kertoi oikeudessa, että alkuperäinen hätäkeskusäänite sisälsi paljon säröä ja rätinää. Ääni on puhelinlinjalta, jonka äänikaista on kapea. Hemmi siivosi pois korkeimmat särinät ja matalimmat kumut. Käsityönä hän korosti hiljaisia ääniä sekä nosti lopuksi äänen voimakkuustasoa, jotta tapahtumista saisi paremmin selvää. Oikeus kuuli alkuperäistä ja Hemmin manipuloimaa äänitettä rinnakkain.

"Se oli siis manipulointi, jossa ei otettu pois mitään muuta kuin kaikkein korkeimmat ja matalimmat äänet sekä puhelinlinjan häiriönapsuja. Oma käsitykseni oli, että nauhalta kuului sen verran kaikenlaista ryminää ja muuta, ettei voida sulkea pois sitä, että asunnossa olisi voinut olla perheen ulkopuolinen henkilö", Hemmi kertoo.

Sittemmin on pohdittu olisiko taustalla soinut tallenne, kuten kapellimestari Ampuja poliisille on menetelmiinsä perustuen esittänyt. Nyström muistuttaa, miten vaikeaa hätäpuhelua kuuntelemalla on päätellä mitään syyttäjän selvityksessä mainittujen volyymierojen ja hengitysäänien pohjalta.

"Puhelinkompression vuoksi volyymin ero ei välttämättä kerro miten kaukaa ääni tulee, enemmän voi määrittyä kaikuisuudesta. Fyysinen luurivuoto voi tuoda äänen takaisin kuin luuppina useamman sekunnin viiveellä. Paljon riippuu siitäkin, mikä puhelinjärjestelmä hätäpuhelukeskuksella on ollut käytössä", Micke Nyström muistuttaa. Hänen mukaansa taustatallenteen käyttö uskottavasti vaatisi ammattitason osaamista ja playback-laitteistoa.

"Hyviä huomioita, joita tutkijaryhmä käsittelee. Muuta ei kesken tutkimuksen voi sanoa", kapellimestari Ampuja kertoo.

Hovioikeus on kahdesti kumonnut Anneli Auerille käräjäoikeudessa langetetun murhatuomion.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat