Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnemme kuvottava pinnallisuus

Martin Crimp tekee keskiluokalle jäätävän hirveän ja tappohauskan ruumiinavauksen

Kulttuuri
 
Tuomo Manninen Suomen kansallisteatteri
Kattokaa mua! Ottakaa mut! Antakaa mulle! Ristiriitaisen vastaanoton kotimaassaan saanut ajankuva salpaa hengen, niin naurusta kuin kauhustakin.
Kattokaa mua! Ottakaa mut! Antakaa mulle! Ristiriitaisen vastaanoton kotimaassaan saanut ajankuva salpaa hengen, niin naurusta kuin kauhustakin. Kuva: Tuomo Manninen Suomen kansallisteatteri
Arvio: teatteri
Onnellisuuden tasavalta Suomen kansallisteatterin pienellä näyttämöllä. Teksti Martin Crimp, suomennos ja ohjaus Minna Leino, lavastus Kati Lukka, laulut Timo Muurinen. Rooleissa Hannu-Pekka Björkman, Milka Ahlroth, Markku Maalismaa, Marja Salo, Cécile Orblin, Kristo Salminen, Alina Tomnikov, Terhi Panula.

 

Kiitos, oi kiitos Kansallisteatteri, että toitte Martin Crimpin Onnellisuuden tasavallan Suomeen!

Kiitos, Minna Leino, että suomensit ja ohjasit tämän briljantin aikalaisanalyysin, vaikka sen tulkitseminen näyttämöllä vaatiikin uskallusta.

Kuka?

Martin Crimp

 1956 syntynyt brittiläinen näytelmäkirjailija.

 Kirjoittanut lähes 20 näytelmää, joista useimmat saaneet ensiesityksensä Royal Court -teatterissa Lontoossa. Teoksia käännetty useille kielille.

 Suomessa esitetty aiemmin mm. Tapaus A (2001) ja Julmaa ja hellää (2005), molemmat Kansallisteatterissa, sekä Harvemmin hätätiloja (2008).

 Tehnyt myös oopperalibrettoja sekä useita draamakäännöksiä.

Kiitos, Teatterikorkeakoulu, että päästitte professori Hannu-Pekka Björkmanin tekemään roolin näytelmässä, joka kuin varkain ironisissa media-avaruuksissa leijuessaan ja aikamme häikäiseviä heijastuspintoja pyyhkiessään viiltää "syvälle ja vielä syvemmälle".

Olen harvoin nauttinut nykynäytelmän lukemisesta yhtä paljon kuin Crimpin provosoivan, kerroksellisen ja alati hämmentävän draaman parissa.

2010-luvun keskiluokan kirjallista ruumiinavausta todistaessani nauroin ääneen, haukoin henkeä, värisin niin ihastuksesta kuin kauhustakin.

Kirjailija-kirurgi jakaa Danten La divina commedian eli Jumalaisen näytelmän päälle kirjoittamansa, viihteelliseksi kutsumansa tekstin kolmeen osaan: Perheen tuho tekee selvää jälkeä ihmissuhteista, Viisi keskeistä yksilönvapautta pilkkaa nautittavan törkeästi aikamme sairauksia ja harhoja, ja Onnellisuuden tasavallassa näyttää, mitä meistä jää jäljelle kaiken suurenmoisen vapautemme jälkeen.

Rakenne seuraa löyhästi Jumalaisen näytelmän juonikulkua helvetistä kiirastulen kautta paratiisiin, piinalliselta jouluaterialta lentokentän turvatarkastuksen ja lennolla tapahtuvan julkisen ryhmäterapian kautta lasinkirkkaaseen uuteen elämään.

Dante-lainaa ovat myös näytelmän kaksi keskeistä ja perin outoa roolihahmoa, Bob ja Madeleine.

Martin Crimpin kieli on tarkkaa mutta petollista ja illuusiottomuus totaalista. Lähin vertailukohta löytyy absurdisti Eugene Ionescosta, joka onkin hyvin tuttu sekä Crimpille että Minna Leinolle, kummallekin myös kääntäjänä ja ohjaajana.

Onnellisuuden tasavallassa sanojen pyörteet johtavat harhaan yhtä lailla puhujansa kuin kuulijansakin, hämärtävät suunnat ja hukkaavat päämäärät.

Ensimmäisessä osassa kolmen sukupolven pinnanalaiset kuvotukset esiin kääntävä keskustelu on murhaavaa. Yksilönvapaus-osan kuumeisesti mukaindividuaaleja halujaan ja traumojaan suoltava lauma terapoi maailmansa tyhjäksi merkityksistä. Hypertriviaalien sarjamonologien ja someparodian alla kulkee valtavia eettisiä kysymyksiä ihmisarvosta, kollektiivisesta dementiasta, ihmislajin syyllisyydestä, yksilön oikeuksista ja mahdollisuuksista.

Oman elämänsä käsikirjoittajat ja aikansa rajallisuutta ymmärtämättömät huumaantuneet narsistit vaativat kilvan huomiota, kuin nelivuotiaan kaikkivoipaisuusvaiheeseen juuttuneet lapset: "Mä voin tuhota isin supertehokkaan sähköporan ja äidin vaaleenpunasen vessaharjan."

Tai kuin tavallisuutta halveksuvat teinit: "Ennen vanhaan aika jätti vaan paskan olon. Ennen vanhaan ihmiset vaan lakkas elämästä ja kuoli."

Viimeisen osan jäätävä, ironian ylittävä paratiisi ilmentää silkkaa eksistentiaalista kauhua: jokainen on yksin, kukaan ei auta, kaikki katoaa.

Vaikka pintaa syvyyteen ja sisäistä ulkoiseen sekoittavaa älykästä nihilismiä on ilo lukea, saman esittäminen näyttämöllä ei ole helppo tehtävä.

Minna Leinon Kansallisteatterin pienelle näyttämölle ohjaama tulkinta on huolella mietitty ja rytmitetty ja ehdottoman kiinnostava, mutta ei yhtä nerokas kuin teksti. Varsinkin viimeinen ja lyhyin osa tuntuu etäiseltä ja vaikealta. Ensimmäinen osa taas on hilpeän kaamea, toinen parhaimmillaan tappohauska

Crimpin näytelmäänsä kirjoittamat satiiriset laulut (jotka soisi jätetyn esityksestä kokonaan pois, mikä tekijänoikeudellisista syistä tuskin on mahdollista) asettavat haasteen niin tekijöille kuin katsojillekin.

Lauluista ensimmäinen, Marja Salon ja Alina Tomnikovin teinisisarusten kaksiäänisesti a cappella esittämä väkivaltafantasia toimii mainiosti. Sen jälkeen Timo Muurisen varsin kapeassa rekisterissä liikkuvat sävellykset ja niiden solistiset tulkinnat muistuttavat paikoin karaoken itsehäpäisyä. Tämä lienee tarkoituksellistakin, mutta oletus ei lievennä tunnetta kiirastulesta.

Mielihyvää tuottaa sitä vastoin näyttelijäntyö, etenkin Hannu-Pekka Björkmanin ilmiömäinen taito ruumiillistaa koominen ja vaarallinen sekä tuttu ja arvaamaton samassa hahmossa.

Crimpin teksti sen enempää kuin Leinon tiheätempoinen ohjauskaan eivät oikein kestä takeltelua. Osa esityksen kahdeksasta näyttelijästä vaikutti ensi-illassa varsin jännittyneiltä, mutta elegantin kevyesti tämä yhdessä hengittävä monipäinen hirviö silti raateli perhearvoja, länsimaista elämäntapaa ja pakkomielteisesti omaa onneaan tavoittelevia itserakastajia. Meitä, siis.

Saako näin raaoille kärjistyksille edes nauraa, tuntui lukevan yhteisessä ajatuskuplassa ensi-iltayleisön yllä. Selvitäkseen järjissään on kai pakko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat