Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haastattelu: Vain elämää -tähti Pave Maijaselle ooppera on nyt tutumpi kuin rock-keikat, eikä hän osaa odottaa ohjelmaltakaan suuria

Pave Maijaselle Musiikkitalo on nykyään tutumpi kuin Tavastia-klubi

Kulttuuri
 
Pave Maijasen Lähtisitkö onkin rantareggaeta
Pave Maijasen Lähtisitkö onkin rantareggaeta
Vain elämää -sarjan tähti muistelee, miten syntyi kappale, josta tuli hänen uransa suurin hitti. Toimittaja Ilkka Mattila. Kuvaus Arttu Luhtala. Leikkaus Terhi Liimu.

Pave Maijasen on tunnustettava yksi asia.

Hän ei muista, koska hän on viimeksi käynyt kuuntelemassa rock-keikkaa Tavastia-klubilla. Se on ymmärrettävää 65-vuotiaalta mieheltä, mutta ehkä vähän yllättävää, kun ottaa huomioon, että kyseessä on erittäin pitkän ja komean uran suomalaisessa rockissa tehnyt 65-vuotias mies.

Kuka?

Pave Maijanen

 Pave Maijanen on Lappeenrannassa syntynyt helsinkiläinen laulaja, muusikko, tuottaja ja lauluntekijä.

 1970-luvun lopussa hän oli basistina ja laulusolistina Dave Lindholmin Rock'n' Roll Bandissa ja Albert Järvisen johtamassa Royalsissa.

 Maijasen suomenkielisen uran suurimmat hitit ovat Pidä huolta (1981), Lähtisitkö (1984) ja Jano (1985).

"Jos haluan lähteä kuuntelemaan musiikkia, niin kyllä mä silloin tulen tänne", Maijanen sanoo ja piirtää kädellään laajan kaaren ympärilleen.

Ollaan Musiikkitalon ala-aulan kahviossa. Vieressä valmistaudutaan Ylen Teeman illan suoraan konserttilähetykseen. Maijanen tunnistaa yleläisten joukosta saman tien tuttuja ihmisiä.

Vakavassa musiikissa kaikkein tutuinta Pave Maijaselle on kuitenkin ooppera. On ollut jo 1980-luvulta lähtien.

" Mozartin Don Giovanni taisi olla ensimmäinen ooppera, jonka kuulin, ja se oli pölkyllä päähän", Maijanen kuvailee Sleepy Sleepersiä lainaten. "Siitä lähtien olen käynyt joka kesä Savonlinnan oopperajuhlilla."

"Mutta kyllä mä voisin oikeasti käydä vähän useammin myös Tavastialla."

Tarkkaan ottaen Pave Maijasen ura suomalaisessa rockissa on kestänyt nyt 46 vuotta, eikä loppua näy. Maijanen on vetreässä kunnossa, ja yleisöä tuntuu taas olevan. Hiljaisempiakin aikoja hän on nähnyt. Nyt työnäkymä on lupaava, sillä Maijanen on mukana tällä viikolla televisiossa alkavalla Vain elämää -sarjan neljännellä kaudella.

Hän sanoi suostuneensa mukaan vuorokauden harkinnan jälkeen, lähinnä vain katsottuaan kalenteriaan.

"Mä olen aina ollut joka paikan höylä ja olen ollut mukana kaiken maailman jutuissa", hän sanoo.

Suositun sarjan uravaikutuksista Maijanen ei innostu spekuloimaan.

"Ei mulla ole mitään odotuksia, että ura kääntyy. Minulle riittää hirveän hyvin se mitä tulee."

Toki hän myöntää, että loppusyksyllä edessä oleva oma konserttikiertue olisi saattanut jäädä järjestämättä ilman tv-sarjaa. Maijanen kiertää marras–joulukuussa Suomen konserttisaleja Polaris-jousikvartetin kanssa. Luvassa on kamarimusiikkiversioita Maijasen uran ajalta poimituista keskeisistä kappaleista.

Vain elämää ei ole ensimmäinen kerta, kun Pave Maijanen on ollut kotimaisen keskitien popin polttopisteessä. Syksyllä 1998 hän esiintyi yhdessä Hectorin, Kirkan ja Pepe Willbergin kanssa Mestareina täydessä Pasilan Areenassa. Sen jälkeen Mestareita vietiin vuoden ajan loppuunmyydyistä saleista toiseen ja lopulta Olympiastadionille liki 40 000 ihmisen eteen.

Mutta vetovoima ei riittänyt enää Mestareiden omille keikoille, ilman muita Mestareita.

"Omat keikat meni kiville ihan heti sen jälkeen", Maijanen sanoo.

"Ajateltiin, että nyt pannaan pyörät pyörimään, mutta ei siellä pyörinyt mikään. Puoli vuotta heiluttiin tyhjille saleille."

Menneiden muistelemista on vaikea välttää, jos on pitkän uran tehnyt viihdetaiteilija. Vielä 1990-luvun alussa Maijanen teki Kaikki nämä vuodet -nimisen laulunkin siitä kuinka hienoa olisi pyyhkiä taakkana olevat menneet vuodet pois ja aloittaa puhtaalta pöydältä.

"Nyt olen nöyrän iloinen, että olen saanut aikaan sellaisia lauluja, jotka on taanneet mulle kohtuullisen pitkän uran", hän sanoo.

Pave Maijasella on hieno ansioluettelo: hän oli mukana 1970-luvun komeimpiin rockbändeihin kuuluneissa Royalsissa ja Rock'n'Roll Bandissa, 1980-luvulla hän nousi ensin sooloartistina Suomen suosituimpien poptähtien joukkoon ja heti perään tuotti Dingon huippuvuosien albumit.

Mestarien jälkeen Maijanen on tehnyt enimmäkseen soolokeikkoja yksinään. Tuottajan töihin hän palasi pitkän tauon jälkeen viime talvena Waltari-yhtyeen laulajan Kärtsy Hatakan soololevyn äänityksissä. Maijanen sanoo, että muuten häntä ei ole tuottajaksi juuri kyselty, eikä hän ole liioin palveluksiaan tarjonnut.

Soolokeikoilla Maijanen on viihtynyt hyvin viimeiset viitisentoista vuotta. Hän sanoo oppineensa sinä aikana enemmän laulamisesta kuin koskaan niitä edeltävinä vuosina.

Tekniikasta ei ole kyse, sillä Maijanen oli jo 30 vuotta sitten Suomen luotettavimpia sessiolaulajia keikoilla ja studiossa. Hän luki nuotteja ja lauloi sinnikkäästi tarkkoja stemmoja raita toisensa jälkeen kauan ennen kovalevyäänityksen ja vireenkorjausohjelmien keksimistä.

Oppimisella hän tarkoittaa sitä, että nyt hän osaa laulaa "sisemmältä".

"Kun esiintyy yksin, niin täytyy olla enemmän. Ja ollakseen enemmän täytyy olla todellisempi ja tarkoittaa mitä laulaa."

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Markus Jokela HS
Pave Maijanen päätti osallistua Vain elämää –ohjelmaan vuorokauden harkinnan jälkeen.
Pave Maijanen päätti osallistua Vain elämää –ohjelmaan vuorokauden harkinnan jälkeen.
Ilpo Vainionpää
Pave Maijanen vuonna 1985.
Pave Maijanen vuonna 1985.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat