Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adressista tuli myrsky Coca-Cola-pullossa

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Ugh. Kuvataideväki on puhunut. Hyvä niin, vaikka sanat olisi voinut asettaa toisinkin tilanteessa, jossa Coca-Cola-yhtiön sponsoroima näyttely valtiolliseen Kansallisgalleriaan kuuluvassa Sinebrychoffin taidemuseossa on tuskin se polttava ongelma, joka natisuttaa juuri nyt yhteiskunnan ja kulttuurin rakenteita.

Tällä hetkellä yli 200 taiteilijaa ja kulttuurivaikuttajaa on allekirjoittanut kriitikko Otso Kantokorven keräämän adressin, jonka otsikko on ehkä hivenen harkitsemattomasti Kansallisgalleria ei saa mainostaa Coca-Colaa verorahoillamme.

Sinebrychoffin taidemuseon Valkoiseen kellariin sijoitetun vaatimattoman katselmuksen nimi on Coca-Cola-pullo 100 vuotta. Museon omilla verkkosivuilla tietoja katselmuksesta ei saa museon näyttelyistä kertovassa osiossa, vaan pudotusvalikosta "muu toiminta". Adressista tuli myrsky Coca-Cola-pullossa.

Ei muuta. Ikävä kyllä.

Ylilyöntejä tapahtuu luonnollisesti aina, mutta en silti osannut odottaa, että taiteilijat sortuisivat näin lyhytnäköiseen populismiin ja itkisivät julkisesti sitä, mitä heidän verorahoillaan tehdään.

Surkuhupaisaksi vetistelyn tekee se, että niin moni taiteilija voisi heittää hanskat tiskiin, jos ei saisi apurahoja, eläkettä ja työtila- tai työskentelyavustusta juuri verorahoista. Siinä helposti sahaa huomaamatta oksaa, jolla itse istuu, mikä ei ole kovin viisasta näinä aikoina. Jaossa on vain niukkuutta joka lähtöön.

Adressin allekirjoittaneita taiteilijoita on myös ärsyttänyt se, että heidän mielestään Coca-Cola-yhtiö – amerikkalainen sokerijuomajätti – alistaa museon ulkopuolisen yhtiön markkinoinnin palvelukseen. Mikäs siinä. Ihan kurantti mielipide sekin, mutta ei siitä adressin kovaksi ytimeksi ole.

Käänteinen totuus on se, että varsin moni taiteilija – myös täällä Suomessa – on luonut maineensa leikittelemällä näillä tunnetuilla tuotemerkeillä. Kyseessä on tyypillinen moraalidilemma: se mikä käy yhdelle eikä käykään jollekin toiselle.

"Miten hurmaavia me kieltämättä olemme", sanoisi nobel-kirjailija Saul Bellow.

Jos adressin varsinainen tarkoitus oli nostaa julkisen keskustelun aiheeksi yksityisen rahan pelisäännöt valtion tai kaupungin omistamien museoiden näyttelyissä, hanke ei mennyt aivan putkeen, koska siinä jo etukäteen nimetty konnat ja sankarit. Verorahojen huvetessa tämä keskustelu olisi hyvä käydä ajoissa.

Jukka Petäjä jukka.petaja@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat