Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen hallitus ja CIA käyttivät modernia taidetta aseena sodassa kommunismia vastaan

Yhdysvallat taisteli taiteella kommunismia vastaan. Se oli myös hyvä liiketoimi, todistaa tuore kirja.

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.
Chip East Reuters
Jackson Pollockin teos One: Number 31, 1950 kuuluu New Yorkin Modernin taiteen museon Moman kokoelmiin.
Jackson Pollockin teos One: Number 31, 1950 kuuluu New Yorkin Modernin taiteen museon Moman kokoelmiin. Kuva: Chip East Reuters

Amerikkalaisen kuvataiteen maihinnousu Eurooppaan 1950-luvulla oli Neuvostoliiton syy tai ansio – näkökulmasta riippuen. Kylmän sodan aikainen poliittinen vastakkainasettelu nimittäin nosti Yhdysvaltojen sodanjälkeisen kuvataiteen suurimmat nimet Jackson Pollockin, Mark Rothkon, Ad Reinhardtin ja Robert Motherwellin maailmanmaineeseen, teki abstraktista ekspressionismista kansainvälisissä taidepiireissä halutun sijoituskohteen ja nosti teosten hinnat pilviin.

Samalla abstraktista ekspressionismista tuli oleellinen osa jokaisen itseään kunnioittavan taidemuseon nykytaiteen kokoelmia. Näin väittää Pittsburghissa toimivan Duquesnen yliopiston professori Greg Barnhisel tuoreessa kirjassaan Cold War Modernists – Art, Literature, & American Cultural Diplomacy.

Uusia arkistolähteitä hyödyntävä Barnhisel korostaa, että abstraktin ekspressionismin nimellä tunnettu taidesuuntaus ei olisi lyönyt itseään läpi niin laajalla rintamalla kuin se lopulta teki, jos kylmän sodan poliittinen työntövoima ei olisi avittanut lähinnä New Yorkissa vaikuttaneen löyhän koulukunnan nousua taidemaailman kuumimmaksi puheenaiheeksi 1950-luvulla.

Tarvittavat resurssit läpimurrolle antoi Yhdysvaltojen silloisen hallituksen – erityisesti presidentti Dwight D.Eisenhowerin hallinnon – siunaama ja masinoima hanke, jossa olivat mukana myös Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA, kansallinen turvallisuusneuvosto, valtiovarainministeriö, Amerikan taiteen keskusjärjestö AFA ja yksityiset säätiöt.

Tarkoituksena oli osoittaa vasemmistosympatioistaan tunnetulle eurooppalaiselle älymystölle, että Yhdysvalloissa tehtiin parempaa taidetta kuin Neuvostoliitossa, jossa nurkkaan ahdistetut taiteilijat olivat kommunistisen järjestelmän mannekiineja. Tässä kylmän sodan viluisessa asenne- ja aateilmastossa juuri abstrakti ekspressionismi edusti vapautta puhtaimmillaan.

Vapaassa demokratiassa individualismiaan esteettä toteuttava Jackson Pollock oli valtti. Vastapelurilla oli lyödä pelipöytään vain Viktor Govorkovin kaltaisia puolueen maskotteja, jotka tekivät kommunistisen ideologian ihanteisiin ankkuroituvaa propagandistista taidetta.

Modernin taiteen valjastaminen kylmän sodan poliittiseksi työkaluksi toisen maailmansodan jälkeen ei suinkaan käynyt Yhdysvalloissa vaikeuksitta. Se synnytti voimakkaita sisäpoliittisia jännitteitä ja useita virallisia kuulemisia Yhdysvaltojen kongressissa. Syynä tähän oli modernismin huono maine Yhdysvalloissa. Äärilaidan konservatiivit pitivät modernismia kommunistien juonena tuhota amerikkalainen unelma, Greg Barnhisel muistuttaa kirjassaan Cold War Modernists.

Jo Dwight Eisenhoweria presidenttinä edeltänyt Harry S.Truman halusi kytkeä modernismin ja abstraktin ekspressionismin kommunisminvastaiseen taisteluun Euroopassa. Truman havaitsi, että toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloilla ei ollut Euroopassa kovin hyvä maine, vaikka Yhdysvallat oli ollut kukistamassa natsi-Saksaa ja vapauttamassa vanhaa mannerta. Euroopan jälleenrakentamiseksi ja kommunismin torjumiseksi luotu Marshall-apu sai nopeasti rinnalleen oman erityisen kylmän sodan kulttuuriohjelman, jota valvoi kansallinen turvallisuusneuvosto ja eri organisaatioiden taustalla vaikuttanut CIA.

Kirjailija Thornton Wilder oli jo vuonna 1941 ehdottanut hallitukselle, että Yhdysvaltojen tulisi ehdottomasti esitellä maailmalla vain parasta amerikkalaista taidetta, siksi huonossa kurssissa maan taiteen tuntemus ja erityisesti arvostus muualla oli.

Kuusi vuotta myöhemmin Yhdysvaltojen ulkoministeriö totesi raportissa, että "Euroopassa amerikkalaisia pidetään puhtaina materialisteina, jotka ovat kiinnostuneita vain rahasta ja mielihyvästä sekä kuluttamisesta. Harva tietää, että Yhdysvalloissa ylipäänsä tehdään taidetta".

Presidentti Eisenhower oli itsekin huolissaan siitä, että Yhdysvallat tunnettiin Euroopassa autoista ja purukumista, mutta ei taideteoksista tai kulttuurisesta aktiivisuudesta.

Edessä oli uuden suunnan etsintä.

Trumanin hallinnolle selvisi heti sodan päätyttyä, ettei Euroopan taidemarkkinoille voinut viedä sitä kotikutoista massataidetta, jota amerikkalainen keskiluokka arvosti ja kulutti. Museoihin ja kiertonäyttelyihin oli saatava rohkeita teoksia, jotka kestivät vertailun eurooppalaiseen taiteeseen.

Vastaus oli amerikkalaisen keskiluokan halveksima abstrakti ekspressionismi – ja laajemmin ottaen modernismi, joka oli puhutellut Yhdysvalloissa vain kapeaa eliittiä.

Esimerkiksi michiganilainen kongressiedustaja George Dondero piti modernia taidetta epäisänmaallisena ja vaati vuonna 1949 ulkomaille lähtevästä kiertonäyttelystä arveluttavien taiteilijoiden töiden pikaista poistamista. Häntä tuki kommunismin vastaisen ristiretken pääinkvisiittori Joseph McCarthy.

Vasta Dwight Eisenhowerin hallinto onnistui vaientamaan opposition. Samalla myös keskiluokka alkoi hiljalleen hyväksyä modernismin estetiikan. Suhtautumisessa taiteeseen highbrow oli yhtäkkiä middlebrow.

CIA löysi modernista taiteesta sopivan aseen taistelussa Neuvostoliiton vaikutuksen vähentämiseksi Euroopassa.

Eisenhower määrittelikin kylmän sodan modernismin arvoiksi individualismin, vapauden ja riippumattomuuden. Näin modernismi merkitsi suurelle yleisölle 1950-luvulla jotakin muuta kuin ennen toista maailmansotaa. Samalla se osoitti myös, kuinka siirtolaisina tai maahanmuuttajina Yhdysvaltoihin tulleet taiteilijat olivat integroituneet osaksi yhteiskuntaa.

Jonkinlaista silmänkääntötemppua tarvittiin selittämään monien taiteilijoiden kommunismisympatiat. Uus–kritiikki tarjosi tässä hyvän välineen, koska se erotti teoksen ja tekijän toisistaan. Eisenhower itsekin korosti, että Yhdysvallat tarjoaa Euroopalle taideteoksia eikä taiteilijoita.

Trumanin hallitus poisti vielä vuonna 1949 kiertonäyttelystä Yasuo Kuniyoshin maalaukset, koska tekijä oli kommunisti ja syntyjään japanilainen. "Jos tämä on taidetta, minä olen hottentotti", parahti Truman nähdessään Kuniyoshin maalauksen Circus Girl Resting.

Presidentti Eisenhowerin kaudella uutta Amerikka-kuvaa luonutta kulttuuridiplomatiaa rahoittivat valtiovarainministeriön, CIA:n ja sen peitejärjestöjen lisäksi myös monet tunnetut yksityiset säätiöt– Ford, Rockefeller, Dole ja IBM – ja useat taideinstituutiot, kuten Modernin taiteen museo (Moma), Metropolitan Museo of Art (Met) ja Whitney Museum.

Taistelu kommunismia vastaan Euroopassa oli myös hyvä liiketoimi, joka monikertaisesti museoiden, sijoittajien ja gallerioiden modernin taiteen kokoelmien arvon. Yksin Jackson Pollockin teosten arvo yli kymmenkertaistui vuosina 1953–58, Greg Barnhisel muistuttaa. Ranskassa vasemmistointellektuellit myönsivät vastahakoisesti jo vuonna 1946, että Pariisin katselmus Yhdysvaltojen modernista taiteesta tarjosi jotakin muuta kuin yksinkertaista jukeboksi-taidetta. Näyttelyssä oli esillä mm. Georgia O'Keeffen, Ben Shahnin ja Jack Levinen maalauksia. CIA:n ja Kansallisen turvallisuusneuvoston tarkoitus oli, että maalauksiin tiivistyisi näkemys absoluuttisesta vapaudesta – totalitaarisista valtioista puuttuva vapaus avoimeen kritiikkiin.

Abstrakti ekspressionismi merkitsi askelta vielä edemmäksi, koska se etsi täydellistä tyylin vapautta, mikä korosti yksilöä – ei kollektiivia. Se oli viesti, joka haluttiin antaa eurooppalaisille. Kattaus vietiin myös Melbourneen vuonna 1956.

Kylmän sodan modernismi oli luonnollisesti näyttävästi esillä Brysselin maailmannäyttelyssä 1958. Viimeistään tässä vaiheessa myös suuri yleisö innostui siitä. Myös CIA:n tunnetuin kirjahanke näki päivänvalon Brysselissä. Vatikaanin paviljongissa käyneet neuvostoliittolaiset vieraat saivat käteensä paksun sinikantisen kirjan paviljongin salaisesta kirjastosta. Tulenarka kirja oli hollantilaisen Mouton-kustantamon venäjänkielinen piraattieditio Boris Pasternakin aatteellisesta suurromaanista Tohtori Živago. Haagissa toiminut Mouton oli USA:n keskustiedustelupalvelun CIA:n bulvaani.

Osittain salainen hanke käyttää modernismia aseena Neuvostoliittoa vastaan alkoi hakea uusi muotoja ja toimintatapoja 1960-luvun alussa. Sen sijalle haluttiin selvemmin yksilöön kohdistuva ohjelma. Kun John F.Kennedy valittiin presidentiksi, käyttöön otettiin Fulbright-ohjelma. Tavoitteet olivat samat kuin kylmän sodan kulttuuridiplomatialla.

Jukka Petäjä jukka.petaja@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat