Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisia kouluja ylistänyt amerikkalaisopettaja turhautui opetusmetodeihin

Kulttuuri
 
Anni Koponen
Tim Walker kirjoittaa parhaillaan kirjaa kokemuksistaan Suomessa.
Tim Walker kirjoittaa parhaillaan kirjaa kokemuksistaan Suomessa. Kuva: Anni Koponen

Tim Walkerin puhelimesta kuuluu riemunkiljuntaa.

Se ei kuitenkaan lähde Suomen kuuluisimmasta ulkomaalaisopettajasta, vaan hänen kahdesta taaperoikäisestä lapsestaan. Kuopioon vaimon opiskelupaikan takia hiljattain muuttanut Walker toimii nyt koti-isänä lopetettuaan työt Ressun ala-asteella Helsingissä.

Tästä on kyse

 Michael Mooren dokumentissa Where to Invade Next haastatellaan Walkerin lisäksi muun muassa entistä opetusministeri Krista Kiurua.

 Amerikkalaisten mielipiteitä jakava Moore voitti Oscar-palkinnon elokuvallaan Bowling for Columbine ja Kultaisen palmun elokuvastaan Fahrenheit 9/11.

 Walkerin ajatukset koulujärjestelmästä ovat saaneet julkisuutta hänen Taught by Finland -blogissaan.

Haastattelusta ei tahdo tulla mitään.

"Nyt on vähän hankala paikka", Walker huutaa yltyvän metelin yli.

Muutaman kysymysyritelmän jälkeen päätämme hoitaa haastattelun sähköpostilla loppuun.

28-vuotiaan Walkerin jättäytyminen kotiin tuntuu yllättävältä, sillä suomalaislehtiin aiemmin antamissaan haastatteluissa hän on ylistänyt suomalaista koulua melko estottomasti. Muun muassa stressittömyys ja välituntijärjestelmä ovat tehneet häneen vaikutuksen.

"Olen edelleen sydämeltäni opettaja", Walker toteaa. "Olen kuitenkin kyllästänyt perinteisiin opetusmetodeihin, joita suomalainen koulu kuuluisuudestaan huolimatta käyttää."

Pedagogiikkaa ja psykologiaa yliopistossa opiskellut Walker haluaisi panostaa oppilaskeskeisempään opetukseen ja käyttää hyväkseen leikkiä motivoinnissa.

Nykyistä opiskelua hän pitää liian oppikirjavetoisena ensimmäisestä luokasta alkaen.

Myös arvosanakeskeisyys ärsyttää.

"Oman kouluni viides- ja kuudesluokkalaiset oppilaat ilmoittivat, että heidän tärkein motivaationlähteensä ovat arvosanat. Se järkytti."

Suomi-kuvan kannalta Walkerin purkausta voi pitää huolestuttavana, sillä hän on juuri se opettaja, jota maailmankuulu dokumentaristi Michael Moore kävi toukokuussa haastattelemassa. Juuri ensi-iltansa Toronton filmijuhlilla saanut Where to Invade Next on ohjaajalle tyypilliseen tapaan huumoria tehokeinona käyttävä matkakertomus. Moore kiertää dokumentissa ympäri maapalloa ja valtaa tähtilipun kanssa ihanteellisina maailmankolkkina pitämiään paikkoja.

Suomessa hienointa on koulu.

"Moorea kiinnosti, miten suomalainen koulu eroaa amerikkalaisesta", Walker kertoo. "Erityisesti hän halusi tietää, annetaanko täällä lasten olla lapsia, ja kuinka opettajat tasapainottavat elämänsä työn ja perheen välillä."

Nykytilanteen valossa Walkerin voisi kuvitella vastaavan kielteisesti molempiin kysymyksiin, mutta niin jyrkkä hän ei ole.

Hänen mukaansa Suomi on edelleen armahtava vaihtoehto Yhdysvalloille, jossa esikoululaisetkin tekevät usein puolisen tuntia läksyjä päivässä.

Mooren ennakkotieto kotiläksyttömästä suomalaiskoulusta kuitenkin häipyi kuvausten edetessä.

"Joku hänen ryhmästään haastatteli oppilaitani, ja he ilmoittivat läksyttömyyden olevan väärinkäsitystä", Walker kertoo.

Siitä huolimatta Moore päätti pystyttää tähtilipun Walkerin kouluun.

Walker ei ole elokuvaa vielä nähnyt, mutta uskoo Suomen näyttäytyvän positiivisesti.

Arvio sopii yhteen Mooren aiemman tuotannon kanssa, joka antaa harvoin ristiriitaista kuvaa esittelemistään kohteista. Dokumenteissa hyvikset esitetään yleensä kiiltokuvamaisen nuhteettomina ja pahikset edustavat kiistatonta pahaa.

Walkeria metodi ei häiritse.

"Ymmärrän hänen tarpeensa löytää henkilöt, jotka tukevat valittua näkökulmaa."

"Jokainen dokumentintekijä kuitenkin seuraa lopulta omaa agendaansa."

Moorea hän pitää herkkänä ja hyväntahtoisena ihmisenä, joka pyrkii tekemään maailmasta parempaa paikkaa. Dokumentaristi jopa puhkesi kyyneliin kesken haastattelun.

"En muista tarkkaa syytä, mutta uskon keskustelleemme siitä, että Suomessa köyhimmilläkin on mahdollisuus koulutukseen ja amerikkalaisen unelman toteutumiseen."

Entä sitten Walker itse?

Vieläkö hän aikoo palata kouluun?

"Tuo on erittäin hyvä kysymys", hän sanoo. "Rehellisesti sanottuna juuri nyt en koe tarvetta perinteiseen opettajantyöhön. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö voisi vielä joskus tulla takaisin kehittämään sitä."

Korjaus 22.9 14:48: Otsikkoa muutettu. Walker korostaa, että tauko opettajantyössä johtuu perhesyistä eikä kyllästymisestä opetusmetodeihin.

Tim Walker kirjoittaa nykyään blogia, jossa kertoo kahden taaperon kasvattamisesta.

 

Milka Alanen
Tim Walker oppilaidensa ympäröimänä syksyllä 2014.
Tim Walker oppilaidensa ympäröimänä syksyllä 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat