Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susipalatsikin sen todistaa: kerronnalle pitää antaa aikaa

Suosittu tv-sarja nosti esiin keskustelun elokuvallisen esittämisen hitaudesta

Kulttuuri
 
Panomara Film
Ranskalainen illallinen -elokuvan pääosaa näytteli Stéphane Audran.
Ranskalainen illallinen -elokuvan pääosaa näytteli Stéphane Audran. Kuva: Panomara Film

Ystävien elokuvakerho, johon kuulun, kokoontui katsomaan Ranskalaista illallista. Tanskalaisen Gabriel Axelin elokuva (ja Oscar-voittaja) vuodelta 1987 oli valittu, koska kaikilla oli siitä muistoja, mutta haaleita.

Se tiedettiin, että elokuva pohjautui Isak Dinesenin eli Karen Blixenin (1885–1962) novelliin, että siinä paljon ruokaa ja hitaita kohtauksia.

Elokuvallisen esittämisen hitaudesta on keskusteltu myös Hilary Mantelin historiallisiin romaaneihin pohjaavan Susipalatsi-televisiosarjan yhteydessä. Totta on, että esittämisen – tai katsomisen – kulttuuri muuttuu nopeasti. Verratkaapa vaikka kahta viime vuosisadan alun brittiaristokraatteja kuvaavaa tv-sarjaa, maineikasta Mennyttä maailmaa (1981) ja uutta Downton Abbeyta.
Olihan Ranskalainen illallinen hidas. Mutta syystä, ja samasta syystä kuin Susipalatsi.

Jotta katsoja hahmottaa teoksen ideoiden mittakaavan, kerronnalle pitää antaa aikaa ja varustaa tauoilla.

Ranskalaisessa illallisessa jyllantilaiseen kylään paiskattu Babette, valepukuinen huippukokki, paljastaa vähitellen, miten teennäinen hurskaiden joukko on.

Siihen menee vuosia. Itse asiassa novelli ja elokuva kattavat kokonaisen ihmisiän.

Allegorinen tarina kertoo myös uskosta, rakkaudesta ja intohimosta, jotka nekin kestävät nuoruudesta vanhuuteen. Yhtä pitkävaikutteisia ovat valinnat (usein väärät), joiden takia ihmisten elämä on tasapainoilua epätoivosta armoon.

Illallinen, jonka Babette tarjoaa kyläläisille, voi olla esimakua taivaasta, josta he lakkaamatta puhuvat. Korvaahan iänikuisen kaljapuuron pöydässä Cailles en Sarcophage -viiriäisvannike ja kaivoveden vuoden 1845 Clos de Vougeot -viini.

Kestitystä voi myös tulkita jumalalliseksi toiminnaksi ylipäätään. Tarinassa autuus kohtaa ihmisiä siellä, missä vähiten odottaa, kuten pelottavan vieraiden aistinautintojen äärellä. Sen tarjoaja Babette astuu yhteisöön ulkopuolelta, pakolaisena, antaa kaikkensa ja palaa köyhyyteen.

Saman kokoluokan asioista kerrotaan Susipalatsissa, joka on tarina reformaatiosta ja ihmiskäsityksen mullistumisesta. Niiden seurauksina ajattelu vapautuu, syntyy moderni yksilö.

Kun kyse on tällaisista ideoista, kohtauksesta toiseen ei vain voi edetä kovin nopeasti.

Suvi Ahola HS
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat