Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silta-sarjan päätähti HS:lle: En aluksi ymmärtänyt hahmoani lainkaan

Silta-tv-sarjan kolmannella kaudella Saga Norén kohtaa menneisyytensä ja äitinsä. Päätähti Sofia Helin puhuisi HS:n haastattelussa mieluummin tosielämän sillasta ja sitä pitkin Pohjoismaihin vaeltavista pakolaisista.

Kulttuuri
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja
Silta-sarjan Sofia Helin: Martinin hahmon poissaolo sarjasta oli mullistavaa
Silta-sarjan Sofia Helin: Martinin hahmon poissaolo sarjasta oli mullistavaa
Maailmanmenestykseen nousseen Silta sarjan kolmas tuotantokausi vie Saga Norenin mennisyyden synkkiin muistoihin. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Magnus Laupa, leikkaus: Terhi Liimu

Sofia Helin on väsynyt, selvästi. Maailmanmenestykseen nousseen Silta-tv-sarjan päätähti hymyilee hiukan väkinäisesti ja vastailee lyhyesti.

Pitäisi puhua Juutinrauman sillan kupeeseen sijoittuvan sarjan kolmannesta tuotantokaudesta. Se kun alkaa viikon päästä sunnuntaina yhtäaikaisesti useissa Pohjoismaissa.

Helin ei silti vaikuta olevan hirmuisen innoissaan haastattelusta.

Tai odottakaa.

Yle
"Aluksi en ymmärtänyt lainkaan hänen persoonaansa", Sofia Helin sanoo näyttelemästään Saga Norénista. "Kolmannella kaudella tiedän jo vaistomaisesti, miten hän reagoisi missäkin tilanteessa."
"Aluksi en ymmärtänyt lainkaan hänen persoonaansa", Sofia Helin sanoo näyttelemästään Saga Norénista. "Kolmannella kaudella tiedän jo vaistomaisesti, miten hän reagoisi missäkin tilanteessa."

Vartin automatkan päässä, todellisella Ruotsin ja Tanskan välisellä sillalla on meneillään juuri tänään elävämpi draama kuin ehkä missään televisiosarjassa. Tuhannet kotinsa, ehkä perheensäkin menettäneet vaeltavat Ruotsiin ja Ruotsin läpi löytääkseen uuden elämän Pohjoismaissa.

Kun Heliniltä kysyy, mitä hän ajattelee tästä tosielämän sillasta, hän innostuu oitis puhumaan.

"Mitä minä muka teen itse? Minä istun tässä sinun kanssasi. Minun pitäisi vuokrata bussi ja ajaa sinne etelään hakemaan ihmisiä. Niin minun pitäisi tehdä. Olen turhautunut, kuten kaikki", Helin sanoo ilmeisen kiihtyneenä.

Seuraa asiaa siitä, miten hän on ollut vastikään Unkarin rajalla Radiohjälpen-avustusohjelman kanssa keräämässä rahaa pakolaisille. Siksi hän on väsynyt. Kuvat pyörivät mielessä.

Eräs isä suuttui Helinille siitä, että tämä halusi auttaa perheitä rahalla.

"Minä en tarvitse mitään rahaa. Haluan, että haette minun perheeni. Minä haluan lähettää sinne laivoja, busseja, mitä tahansa. Hakekaa perheeni, hän sanoi", Helin kertoo.

"Se oli niin vahvaa epätoivoa, etten unohda sitä ikinä."

Helin jatkaa pakolaisasiasta melko kauan ja tunteella. Hän saa palata asiaan tuonnempana. Nyt puhutaan hetki siitä toisesta Sillasta, tv-sarjasta.

Ruotsin ja Tanskan televisioiden yhteistuotantona tehty tummanpuhuva dekkari on kautta aikojen suurin kansainvälinen sarjamenestys Ruotsissa. Sen oikeudet on myyty 160 maahan. Yksinomaan Suomessa kakkoskautta katsoi parhaimmillaan 440 000 ihmistä. Se on huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi tanskalaista hittisarjaa Vallan linnaketta, joka sai ensiesityksensä yhteydessä tv:n ääreen noin 100 000 katsojaa. Sarja tosin näytettiin Yle Fem -kanavalla.

Helinille Silta tarkoitti suurta läpimurtoa näyttelijänuralla. Nyt, kolmanteen tuotantokauteen päästyä, hän on ottanut paikkansa myös hahmonsa muokkaamisessa käsikirjoituksessa.

Magnus Laupa
Pakolaisten epätoivo ei jätä Sofia Heliniä rauhaan. Hän keräsi vastikään rahaa Unkarissa ruotsalaisen avustusohjelman nimissä.
Pakolaisten epätoivo ei jätä Sofia Heliniä rauhaan. Hän keräsi vastikään rahaa Unkarissa ruotsalaisen avustusohjelman nimissä.

Aspergerin syndrooman vuoksi sosiaalisesti rajoittuneen Saga Norénin hahmo elää hänessä jo kuin itsestään, Helin sanoo. "Aluksi en ymmärtänyt lainkaan hänen persoonaansa. Nyt kolmannella kaudella tiedän jo vaistomaisesti, miten hän reagoisi missäkin tilanteessa."

Nahkahousuissa tukka likaisena kulkeva Malmön poliisivoimien poliisi Saga tekee maanisesti töitä. Hän ei ymmärrä, miksi ihmisten kanssa pitää harrastaa small talkia. Tai miksi on tökeröä selailla ruumiinavauskuvia sängyssä, oitis liki tuntemattoman kumppanin kanssa harrastetun seksin jälkimainingeissa.

Helin kertoo tehneensä paljon tutkimustyötä roolinsa eteen, mutta Sagan toimintatapojen käsittäminen oli vaikeata.

"Aspergerin diagnoosin saaneet ihmiset ovat tavallaan hyvin yksin, eikä heidän ongelmiaan ymmärretä laajasti. Itse olen alkanut ymmärtää ehkä hieman paremmin niitä ihmisiä lähipiirissäni, joilla on joitakin viitteitä samanlaisesta."

"Vaikeinta on ollut saada muut ja katsojat ymmärtämään, ettei Saga tule koskaan kehittymään siinä mielessä, että hän oppisi tiettyjä sosiaalisia valmiuksia. Hän voi joutua vain alttiiksi uusille tilanteille."

Magnus Laupa
Sofia Helin esitteli Saga Norénin ikonista autoa, vuoden 1977 Porsche 911S:ää. Auto on esillä Malmön tekniikan ja merenkulun museossa, johon on koottu pieni näyttely Silta-sarjasta.
Sofia Helin esitteli Saga Norénin ikonista autoa, vuoden 1977 Porsche 911S:ää. Auto on esillä Malmön tekniikan ja merenkulun museossa, johon on koottu pieni näyttely Silta-sarjasta.

Kolmannella kaudella uusia tilanteita riittää.

Työlle kaikkensa antavan Sagan rinnalla ei enää ole hänen tanskalaista lunkia poliisipariaan ja vastakohtaansa, Kim Bodnian esittämää nallekarhumaista Martin Rohdea.

Bodnia ei ollut tyytyväinen hänelle kolmoskaudelle kirjoitettuun juoneen, ja päätti olla olematta mukana.

"Kun tekee töitä niin pitkään yhdessä, sulautuu kaikki tavallaan yhteen. Siinä mielessä se oli minulle yhtä synkkää kuin se on sarjassa Sagalle. Mutta toisaalta se, että yksi ovi sulkeutui, avasi uusia mahdollisuuksia."

Sagalle Martinin poissaolo on selvästi kipeä paikka. Kolmannella tuotantokaudella hän saa silti ympärilleen uusia roolihahmoja Kööpenhaminan poliisista. Yhdessä he tutkivat rikosvyyhtiä, joka kietoutuu muun muassa sukupuolta ja seksuaalisuutta kosketteleviin teemoihin.

"Sagalle kolmas kausi on ehkä vielä synkempi kuin aiemmat. Hän on menettänyt työparinsa Martinin. Hän on epäonnistunut yrityksessään ylläpitää parisuhdetta. Alku on hänelle hyvin huono ja aina vain menee huonommaksi. Uskon, että tulette pitämään siitä erityisesti Suomessa", Helin sanoo.

Miksi Suomessa?

Kuka?

Helin muistetaan myös Arn-rooleista

 Sofia Helin, 43, on ruotsalainen näyttelijä, joka nousi maailmanjulkisuuteen ruotsalais-tanskalaisen Silta-sarjan päähenkilönä Saga Norénina vuonna 2011.

 Tätä ennen Helin oli tehnyt jo pitkän uran näyttelijänä. Helin oli näytellyt muun muassa 2004 valmistuneessa suositussa ruotsalaisessa Masjävlar-elokuvassa ja Jan Guilloun Arn Magnusson -filmatisoinneissa, joissa hän esitti naispääroolia Cecilia Algotsdotterina. Suomessa jotkut saattavat muistaa hänet Varustamo-tv-sarjasta.

 Helin on valmistunut Tukholman teatterikorkeakoulusta ja tehnyt kattavan uran myös teatterin lavalla.

 Hän asuu Tukholmassa. Perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta.

Helin muistelee, kuinka hän näytteli vuonna 2006 Lars Norénin näytelmässäTerminal Riksteaternin kiertueella Suomessa. Tuolta ajalta hän kertoo muistavansa paitsi sen, että ruoka oli Jyväskylän ja Kuopion tapaisissa kaupungeissa kamalaa, myös sen, että ihmisillä ori erikoisen musta huumorintaju.

"Näyttelin Lars Norénin äitiä, joka kuoli syöpään. Suomalaisia se vain nauratti. Uskon, että he erityisesti arvostavat tätä tuotantokautta."

Sillan kolmoskautta kuvattiin yhdeksän kuukautta Malmön ja Kööpenhaminan kaduilla. Tavallisesti Helin asuu Tukholmassa miehensä ja kahden lapsensa kanssa. Kuvausajat ovat kuulemme perheelle rankkoja, sen enempää tarkentamatta. Mies on kuitenkin Sillan fani, lapsistakin 12-vuotias on saanut katsoa kolmannen kauden ensimmäisen osan.

"Hänen mielestään se oli liian pitkäveteinen!"

Tällä hetkellä Helinin työ on paitsi Sillan markkinointia myös uuden brittiläis-saksalaisen minisarjan kuvaamista. Oliver Hirschbiegelin Berlin Der Geteilte Himmel sijoittuu 1970-luvun Berliniin muurin molemmilla puolilla. Helinillä on rooli Britannian tiedustelu-upseerina.

"Sillassa olen ollut mukana ensimmäisestä päivästä alkaen vaikuttamassa siihen, minkälainen sarjasta tulee. Ero on hyvin suuri, kun nyt tulin mukaan yhtenä monista suureen produktioon, jossa kaikki on valmista."

Jatkuuko Silta vielä uusilla tuotantokausilla?

Artikkeliin liittyvät

Ehkä, jos Heliniltä kysytään.

"Kaikki riippuu tarinasta. Ainakin tämä kertomus Sagan menneisyydestä piti kertoa."

Lopuksi Helin haluaa vielä puhua pakolaisista.

Oikeastaan hän olisi halunnut puhua vain heistä. Tuottaja ei tosin olisi tainnut pitää siitä, Helin sanoo. Ruotsi on ottanut viime vuosina suuren joukon pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, mutta Helin on sitä mieltä, että nykyinen toiminta on liian hampaatonta.

"Jos olisimme ihan hemmetin cooleja, lähettäisimme kymmenen Hercules-lentokonetta jotka lentäisivät edestakaista liikennettä ja hakisivat pois ihmisiä sieltä", hän sanoo viitaten sota-alueisiin ja pakolaisleireihin.

Jo nyt Ruotsissa yksityinen yritys Refugee Air selvittää lentoalan sääntelyä, jotta pakolaisten kuljettaminen suoraan Eurooppaan onnistuisi sen sijaan, että pakolaiset matkustaisivat kuolemaan johtavilla laivareiteillä.

Helinin mielestä valtion pitäisi olla tukemassa tällaista.

"Minun mielestäni hallituksen pitää ylittää lakien rajat tällä kertaa. Koska mitä sitten sanomme kahdenkymmenen vuoden päästä. Että tiesimme, että he istuvat siellä jumissa, mutta emme tehneet mitään, koska näin sanottiin laissa."

Elina Kervinen HS
Malmö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat