Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija Malin Ahlsved maalaa akvarelleja, jotka eivät sovi lapsille

Hurjat aikuisten sadut käsittelevät yksinäisyyttä ja pelkoja

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen
Outi Pyhäranta HS
Taiteilija Malin Ahlsved on itse onnellinen, vaikka tekeekin kuvia synkistä aiheista.
Taiteilija Malin Ahlsved on itse onnellinen, vaikka tekeekin kuvia synkistä aiheista. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Jos tuore animaatio Inside Out – mielen sopukoissa olisi tehty Suomessa, reippaasti pienemmällä budjetilla ja vähemmällä Disney Pixar -siirapilla, sen erilaisia tunteita personoivat hahmot voisivat näyttää vähän samalta kuin tyypit kuvataiteilija Malin Ahlsvedin akvarelleissa.

Menestyselokuva kuvaa uuteen kaupunkiin muuttavan 11-vuotiaan tytön tunnemaailmaa, Galleria Sinnessä esillä oleva näyttely 38-vuotiaan tammisaarelaistaiteilijan kokemuksia.

"Kuvat tulevat tosielämästä. Olen sellainen tunneihminen, ja tunteita on paljon, paljon enemmän kuin itse tapahtumia", Ahlsved sanoo teostensa äärellä.

Ahlsvedin pienissä akvarelleissa seikkailee pikkuruisia, hieman reppanan oloisia ja lapsenomaisen näköisiä isopäisiä hahmoja. Kuvissa he joutuvat tilanteisiin, jotka hirvittävät katsojaa.

Tyttö on leikannut itseltään raajat irti mahtuakseen laatikkoon. Syysmetsässä mättäällä istuva poika vuolee itselleen siipiä eikä huomaa, että vuoleekin omia jalkojaan. Joku kakkaa palkintopokaaliin. Näkyy verilammikkoja, mustia pilviä, korppeja. Kuvat ovat pullollaan yksityiskohtia ja symboliikkaa.

Teokset ovat kuin aikuisten satuja jotka kertovat peloista, suruista, ja etenkin yksinäisyydestä.

Tulee olo, että nuo onnettomat pikku rassukat pitäisi pelastaa ja äkkiä. Sulkekaa heti tämä aikuisten ikävä satukirja!

Taiteilija itse ei näe teoksiaan yhtä synkästi.

"Vaikka tapahtumat näyttävät siltä, eivät ne ehkä olekaan niin hurjia", hän sanoo. "On myös katsojia, jotka pitävät niitä vain kivoina lasten piirroksina."

Oi, sydämeni -teoksessa musta pilvi lähestyy tyttöä.

"Jotakin tulee, jotakin mustaa. Tyttö vain seisoo. Ehkä hän rukoilee. Hänhän melkein hymyilee kuvassa. Vaikka tilanne näyttää pelottavalta, ehkä se ei kuitenkaan ole sitä."

"Se on tapani tehdä. Jokin asia saattaa pelottaa minua, mutta kun alan työstää sitä niin se ei enää olekaan niin uhkaavaa."

Ja huh helpotusta, Ahlsvedille itselleen hahmot ovat aikuisia.

"Lapsenomainen hahmo on niin paljon herkempi. Herättää enemmän myötätuntoa, kun hahmolla on iso pää ja isot silmät. Onhan sitä tutkittukin", Ahlsved sanoo.

Kuvissa lasten ja aikuisten kokemusmaailmat sekoittuvat.

Eräässä teoksessa sängyn alla makaa raitapaitainen tyttö. Huoneen nurkassa vaanii tumma hahmo.

"Muistan tällaisia tunteita lapsuudesta, ja on niitä tunteita vieläkin. Hän makaa sängyn alla, ja joku tulee. Jotakin vaarallista ehkä tapahtuu. Mutta sängyn alla on turvapaikka."

Hurjalta näyttää seuraavakin kuva. Siinä taiteilijaa muistuttava silmälasipäinen nainen istuu sängyllä, ja ompelee avointa mahaa takaisin kiinni.

"Hän ompelee itsensä kasaan. Hän sai pois sen pahan, joka sisällä oli. Ehkä se on vain sydänsuru tai sitten hänellä oli oikeasti jotain isompaa huonosti."

Kuvan tekeminen auttaa. Ehkä tekisi muillekin aikuisille hyvää piirtää pois paha olo, sen sijaan että raivoaa perheelle kotona tai vieraille somessa?

"Jos teen kuvan vaikeista tunteista, voin saada ne pois minusta. Sitten ne ovat mennyttä. Oikeastihan tuo sattuisi ihan hirveästi", Ahlsved kertoo hymähdellen.

Kuvat ottavat vapauksia tosielämästä, mutta silti niiden yhteys siihen on vahva.

Edellisen yksityisnäyttelyn teoksissa, vuonna 2011, Ahlsved käsitteli masennusta, josta oli toipumassa. Masennus vei työkyvynkin pariksi vuodeksi.

Rakas pimeys -nimeä kantaneen näyttelyn teokset tuntuivat silti valoisammilta kuin nyt nähtävät uudet kuvat.

"Se on hämmentävää, sillä silloin olin sellaisessa synkässä paikassa. Nyt minulla on kevyt olo ja olen onnellinen." Kesällä Ahlsved meni naimisiin.

Yksi näyttelyn henkilökohtaisimmista ja rajuimmista kuvista vie hautausmaalle. Naiselta valuu verta pienille hautakummuille.

"Olen sellaisessa iässä, että jos haluan lapsia, niin niitä pitäisi saada nyt. Tämä teos on kuva sitä, että kaikki nämä mahdollisuudet ovat menneet, ja tämä koko vaihe on aika pian ohi. Mitä sitten tulee?"

Viimeiset kolme vuotta Ahlsved on voinut keskittyä taiteeseen. Hän on tehnyt töitä Tammisaaressa, idyllisessä Villa Snäcksundissa Pro Artibus -säätiön residenssissä.

Taiteilijalle yksinäisyys ei ole vain pelottavaa, vaan mieluisakin tila. Borderterrieri John Lennon on tärkeää seuraa.

Jo 15-vuotiaana alkanut työ kehitysvammaisten hoitajana on silta muiden luo. Hoitotyötä taiteilija on tehnyt Helsingissä ja Tukholmassa. Ahlsved valmistui lähihoitajaksi 2011.

"Elän muuten aika lailla omassa maailmassani, ja olen paljon yksin. Siinä työssä saa tavata ihmisiä ja olla enemmän mukana maailmassa. Mutta on vaikea pitää nämä kaksi työtä tasapainossa, sillä hoitotyö vie paljon aikaa ja energiaa."

Lopuksi lohduttava tieto meille, joita huolestuttaa reppanoiden kohtalo:

"Olen ihan varma että heillä menee lopulta ihan hyvin. Ei ehkä niin kuin suunniteltu mutta kuitenkin hyvin", Ahlsved sanoo hahmoistaan.

 

Malin Ahlsved: Minä haluan 27. 9. saakka Galleria Sinnessä (Iso Roobertinkatu 16). Ti–su 11–17.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat