Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rachel Weisz HS:n haastattelussa: "Uran käännekohta ei ole vielä tullut"

Rachel Weisz on voittanut Oscarin toisin kuin miehensä Daniel "Bond" Craig

Kulttuuri
 
Regis Duvignau Reuters
Näyttelijä Rachel Weisz kuvattuna Cannesin elokuvafestivaalilla toukokuussa. Weisz näyttelee pääroolia elokuvassa The Lobster, jota esitetään Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.
Näyttelijä Rachel Weisz kuvattuna Cannesin elokuvafestivaalilla toukokuussa. Weisz näyttelee pääroolia elokuvassa The Lobster, jota esitetään Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Kuva: Regis Duvignau Reuters

Kohta tavataan näyttelijä Rachel Weisz, mutta katsotaan ensin ympärille.

On toukokuu, olemme kerrostalon yläkerroksen terassiravintolassa Cannesin kattojen yllä. Alhaalta rue des Belgesiltä voi kuulla filmifestivaalin humua.

Weiszia ei vielä näy, mutta teekannu häntä tässä jo odottaa.

Näyttelijä on tulossa kertomaan elokuvasta The Lobster, joka on tuore ja kiinnostava tieteiselokuva, ohjaajana kreikkalainen Giorgos Lanthimos.

Erikoista rakkauselokuvaa esitetään Rakkautta & Anarkiaa festivaalilla Helsingissä. Teattereihin se ei ole Suomessa tulossa.

Elokuvassa ihmiskuntaa eivät tulevaisuudessa uhkaa örkit vaan sinkkuus. Laki on tehnyt yksineläjistä hylkiöitä, joita uudelleenkoulutetaan pareiksi vankilahotelleissa. Jos oikeaa ei löydy 45 päivässä, sinkku muutetaan eläimeksi ja päästetään luontoon. Nimensä elokuva on saanut Colin Farrellin esittämän päähenkilön eläintoiveesta. Hän haluaa olla hummeri, lobster.

Nyt Weisz saapuu. Hän on lintumaisen siro, ja muutenkin tiptop. Kukkamekko on ranskalaisen muotitalon, avokkaat valkoiset ja kiharat ilmavat.

Weisz alkaa heti kehua – filmitähtien tapaan – ohjaajaansa. Tällä kertaa kehut tuntuvat hyvin rehellisiltä. Weisz sanoo innostuneensa The Lobsterista, koska sen idea on omaperäinen.

"Tässä tieteiselokuvassa ei ole avaruusaluksia eikä räjähdyksiä, ei tehosteita eikä proteeseja", Weisz sanoo.

Weisz ei selvästikään innostu kaavamaisuuksista. Hänen oma roolihahmonsakin ilmestyy The Lobsterin tarinaan vasta puolivälin jälkeen. Weisz esittää naista vailla nimeä, Likinäköistä naista. Nainen on paennut sinkkujen vainoa eikä häntä ole vielä muutettu eläimeksi.

"Jos minulta kysyttäisiin, haluaisin olla sammakko, joka odottaa suukkoa prinssiltä", Weisz sanoo.

"Tai poni, jota joku pikkutyttö yli kaiken rakastaisi."

Vastaus on yhtä aikaa weiszmaisen herttainen ja harjoitellun kuuloinen. Weisz on tottunut mediaan, 45-vuotiaana filmitähtenä hän on maailmanlaajuisen julkisuuden vakiokasvoja eivätkä hänen puolisonsa ole kiinnostusta ainakaan vähentäneet.

Weisz on keskiluokkaisesta kodista Pohjois-Lontoosta. Poikasena Unkarista toista maailmansotaa paennut isä on insinööri. Äiti on psykoanalyytikko.

"Äitini on itävaltalais-italialais-puolalaista sukua. Eli perheeni on englantilainen, mutta myös itäeurooppalainen. Valitettavasti minä ja siskoni emme kuitenkaan osaa unkaria tai saksaa, olisi kiva kyllä", Weisz kertoo.

Weiszin läpimurto oli elokuva Muumio vuonna 1999. Oscarin hän voitti vuonna 2006 Uskollisesta puutarhurista, jota pidetään yhtenä parhaista John Le Carré -filmatisoinneista.

Nuorena Weisz opiskeli kirjallisuutta Cambridgessä. Yksi ensimmäisiä rooleja oli Komisario Morse -tv-sarjassa.

"En juuri mieti menneitä. Aluksi otin kaikki työt vastaan, jotta sain vuokran maksettua."

Henkilönä Weisz on pidättyvän oloinen. Hän ei nosta itseään etualalle. Piirre heijastuu myös hänen rooleihinsa eräänlaisena katoamisena hahmoon.

Usein hän on rooleissaan ulkonäkönsä vanki, kiinnitettynä romanttisiin osiin. Hänellä on hyvin tumma ääni, mikä korostaa hänen näyttelemiensä naisten kohtalokkuutta.

Yksityiselämästään Weisz ei juuri puhu. Kovaksi teenjuojaksi hänet tiedetään ja joskus hänestä on puhuttu todellisena Bond-tyttönä, sillä hän meni vihille James Bondia näyttelevän Daniel Craigin kanssa vuonna 2011. Weiszin aiempia miesystäviä ovat olleet elokuvaohjaaja Darren Aronofsky sekä näyttelijä Neil Morrissey, joka esiintyi Huonosti käyttäytyvissä miehissä.
"Eikö se ole elämässä niin, että rakkaus on toisen vajavuuksien ymmärtämistä ja sitä että myös sinun vajavuutesi ymmärretään", Weisz sanoo, kun haastattelussa sivutaan The Lobsterin rakkausteemaa.

"Olisiko se hyvä sound-bite?"

Ei se huonokaan ole.

Nykyään Weisz voi valita roolejaan. Tänä syksynä hänet nähdään The Lobsterin lisäksi Paolo Sorrentinon elokuvassa Youth. Vireillä on myös elokuva 30 Girls, joka kertoo amerikkalaisesta toimittajasta Ugandassa ja 30 pikkutytöstä, jotka kapinallisarmeija sieppaa, ja jotka italialainen nunna pelastaa. Tositarinan ohjaa Haifaa al-Mansour, saudiarabialainen naisohjaaja.

Ennen kuin teekannu tyhjenee, otetaan vielä esiin yksi Weiszin uran solmukohta, joka liippaa läheltä suomalaisiakin.

Weisz oli vuonna 1998 yksi eurooppalaisen elokuvan Shooting Star eli valittuna promootio-ohjelmaan, jossa nuorille näyttelijäkyvyille haetaan töitä ja menestystä. Weisz on yksi harvoista hankkeen kautta tähteyteen nousseista näyttelijöistä. Toinen on, yllätys yllätys, Daniel Craig.

Suomesta samaan näyttelijöiden pr-hankkeeseen ovat eri vuosina päässeet muun muassa Laura Birn, Minna Haapkylä, Emmi Parviainen, Samuli Vauramo ja Pihla Viitala.

Miten shootingstarius vaikutti uraasi?

"Vaikea yksilöidä. En osaa sanoa, jollakin tavalla varmasti", Weisz sanoo.

Jos käännekohta ei ollut Shooting Star niin mikä sitten?

"Ei sitä vielä ole tullut. Odottelen sitä", Weisz sanoo.

"Ja mitä käännekohta oikein tarkoittaa. Että pääsee hyvistä elokuvista huonoihin? Vai ettei ole töitä lainkaan?"

 

The Lobster 22. 9. klo 18.30 ja 27. 9 klo 11.45 Orion.
Haastattelu on tehty toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat