Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keuhkot on ajankohtainen ja yleispätevä näytelmä kysymyksistä suurimmasta: tehdäkö lapsi

Keuhkot on ajankohtainen ja yleispätevä näytelmä kysymyksistä suurimmasta

Kulttuuri
 
Stefan Bremer Suomen kansallisteatteri
Ria Kataja ja Mikko Nousiainen näyttelevät Juha Jokelan ohjauksessa keskittyneesti ja nautittavasti.
Ria Kataja ja Mikko Nousiainen näyttelevät Juha Jokelan ohjauksessa keskittyneesti ja nautittavasti. Kuva: Stefan Bremer Suomen kansallisteatteri
Arvio: teatteri
Keuhkot Kansallisteatterin Omapohjassa. Teksti Duncan Macmillan, suomennos ja ohjaus Juha Jokela, rooleissa Ria Kataja ja Mikko Nousiainen.

 

Haluaisimmeko lapsen? Yritämmekö? Uskallammeko?

Uskallammeko jättää yrittämättä?

Pohdinta, johon vielä kovin monella sukupolvella kovin monessa maailmankolkassa ei ole ollut varaa, konkretisoi merkittäviä asioita – vastauksesta puhumattakaan.

Parisuhteen tila ja parin elämäntilanne. Minäkuva, ihmiskuva, maailmankuva. Väärät ja oikeat motiivit. Sosiaaliset roolit ja odotukset. Itsekeskeisyys ja uhrautuminen. Tunne ja järki, mennyt ja tuleva, yksityinen ja maailmanlaajuinen. Lapsen myötä syntyvä Eiffel-tornin painoinen hiilijalanjälki.

Viime kädessä kyse on elämän tarkoituksesta, ihmiskunnan jatkumisesta, maapallon tuhoutumisen todennäköisyydestä.

Tällaiseen valintaan, kysymyksistä kenties suurimpaan, keskittyy brittiläisen Duncan Macmillanin (s. 1980) kahdelle näyttelijälle ja tyhjälle näyttämölle kirjoittama Keuhkot.

Nyt ensi kertaa Suomessa nähtävässä näytelmässä kolmekymppinen heteropariskunta käy vuolasta ja kiihkeääkin keskustelua siitä, voiko tähän maailmaan, kaikkien näiden epävarmuuksien keskelle tehdä lapsia. "Ollaanko me hyviä ihmisiä?"

Ohjaaja Juha Jokelan suomentamassa puhekielisessä draamassa lauseet jäävät usein kesken, ajatukset muotoutuvat vasta kun ne on jo sanottu ääneen, puhujat vaihtavat mielipiteitään ja editoivat itseään.

Kaksi viimeksi mainittua pätee etenkin naiseen, mikä tekee hänestä katsojan silmissä epäluotettavan, eikä erityisen miellyttävää. Mutta miten kukaan voi olla varma mistään?

Vaikka kysymys uudesta elämästä on pohjimmiltaan kuolemanvakava, pariskunnan oletukset, ohipuhunnat ja väärinymmärrykset, tilanteiden tunnistettavuus ja erilaisten epävarmuuksien karrikointi herättävät yleisössä huomattavasti enemmän hilpeyttä kuin tuskaa.

Voisi kuvitella, että esitys kirvoittaa myös kiinnostavia jälkikeskusteluja.

Intensiivinen, hahmonsa hivenen hysteeriseksi virittänyt Ria Kataja ja niin rooliltaan kuin tulkintatavaltaankin melankolisempi Mikko Nousiainen näyttelevät Juha Jokelan ohjauksessa keskittyneesti ja nautittavasti.

Ihme kyllä, Kataja tekee Keuhkoissa ensiesiintymisensä Kansallisteatterissa. Nousiainen on näytellyt siellä viimeksi 20 vuotta sitten, ja saman verran aikaa on kulunut siitä, kun kirjailijana profiloitunut Jokela viimeksi ohjasi jonkun toisen kirjoittamaa tekstiä.

Kahden näyttelijän lähes kaksi tuntia tauotta käymässä dialogissa tiivistyy olennaisin teatterista ja tarinankerronnasta. Näytelmän lopussa tihentyy myös aika, perin koskettavalla tavalla.

Ei mikään ihme, että Macmillanin yhdellä kertaa ajankohtainen ja yleispätevä, herkulliset roolit kahdelle taitavalle näyttelijälle tarjoava ja helposti toteutettava teksti on neljä vuotta sitten ilmestyttyään käännetty useille kielille.

Lokakuun lopussa Keuhkot nähdään helsinkiläisessä Klockrike-teatterissa ruotsiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat