Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykypäivän tarjokkaat Nummisuutarin Eskoksi: Vesa Keskinen, Pertti Kurikan nimipäivät ja Kouvola

Aleksis Kiven Nummisuutarit (1864) on Suomen kaikkien aikojen esitetyin näytelmä, ja taas ajankohtainen

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä HS
Aku Hirviniemen Esko pääsee Kansallisteatterin näyttämölle keskiviikkona.
Aku Hirviniemen Esko pääsee Kansallisteatterin näyttämölle keskiviikkona. Kuva: Sirpa Räihä HS
Mikko Rimminen ja Riina Katajavuori halusivat nautiskella Nummisuutarinsa hitaasti. Kumpikin luki Kiven tekstiä kolme päivää.
Mikko Rimminen ja Riina Katajavuori halusivat nautiskella Nummisuutarinsa hitaasti. Kumpikin luki Kiven tekstiä kolme päivää.

Keskiviikkona Esko epäonnistuu taas naima-aikeessaan Kansallisteatterissa. Mikä toilauksessa kiinnostaa? Kiven tekstiin perehtyneet kirjailijat Riina Katajavuori ja Mikko Rimminen vastaavat kahdeksaan väitteeseen.

1. Esko on tyhmä.

Rimminen: "Ei Esko mikään tolvana ole. Mutta sellainen mykeröitynyt ja, loppujen lopuksi, tylsä hahmo hän on. Vaan jos Kiven tekstiä ja etenkin Eskon pidempiä monologeja ryhtyy lukemaan tutkijan tarkkuudella, niin kyllä Eskosta löytyy herra ties mitä. Ei hän niin yksioikoinen ole kuin aluksi saattaa näyttää."

Katajavuori: "Esko on mammone, kuten Italiassa sanotaan, siis aikamies, joka asuu äidin takahuoneessa ja syö hänen makaronejaan. Oma työ on, mutta ei oikein omaa elämää. Hän tulee toimeen, mutta ei tiedosta olevansa vähän hölmö. Ja tarvitseeko sitä nyt niin tiedostaakaan."

R: "Se, mikä möyheyttää Eskon hahmoa, on ristiriita hänen tulisieluisen jäpityksensä ja toimintaimpotenssinsa välillä. Koko näytelmän aikana hän onnistuu toimimaan vain noin kaksi kertaa: ensin panee paskaksi Karrin talon häähuoneen. . ."

K: "Ja saa selvästi tiettyä tyydytystä siitä."

R: "Ainakaan mitään morkkista hän ei pode. Eihän hän ole tehnyt ihmisille pahaa. Eskon keskeinen tragedia on se, että hän ei pysty löytämään minkäänlaista siltaa omien tuntemusten ja toiminnan välille."

Fakta

Kiven huvinäytelmä

 Esko lähtee noutamaan morsianta, jonka hänen isänsä on hänelle puhunut. Tai niin Topias luulee, koska ei erota leikkiä todesta, kuten ei poikansakaan.

 Perillä Esko huomaa, että morsian on juuri vihitty toisen miehen kanssa.

 Esko on tyyni nuorukainen, mutta ärsyyntyy ärsytettäessä. Kun hänen sutki seuramiehensä pakottaa ottamaan elämän ensimmäiset viinaryypyt, asiat menevät umpisolmuun.

 Pikemmin kuin pahoja henkilöt ovat hupsuja.

 Lopussa kaikki saavat ansionsa mukaan, kuten huvinäytelmässä kuuluu.

K: "Minua kiinnostaa Kiven perhedynamiikka. Tyhmä isä ja tyhmä poika. Sapekas äiti. Riettauden hengen vallassa kekkaloiva veli. Pyhimysmäinen kasvattitytär. Isäkapinaa tässä ei ole ollenkaan. Sen sijaan on ihastuttava isän ylpeys pojasta, joka on yhtä 'fiksu' kuin hän itse."

R: "Pitkästyttäväkin Esko on. Jos tehtäisiin katugallup, niin aika moni on kärsinyt siitä, että morsian menee toiselle."

2. Esko jää sivuhenkilöksi.

Katajavuori: "Esko on kuin Hergén Tintti, ympäröivät hahmot ovat kiinnostavampia kuin hän."

Rimminen: "Etenkin ensimmäisessä näytöksessä ihmettelin: missä se jätkä oikein luuraa? Kerronnallisesti Esko on ainoastaan kohtauspiste, johon kaikkien muiden henkilöiden repliikit joko uppoavat tai josta ne kimpoavat takaisin."

K: "Paljon on muita kiinnostavia henkilöitä. Kuten Iivari-veli, Martta-äiti ja Niko."

R: "Kaikki asiat jollain lailla liukuvat Eskon läpi. Yksityiskohdatkin ovat tymäkkää tavaraa. Esko on se, joka joutuu syömään rautaa ja paskantamaan kettinkiä. Siis kerronnallisessa ja rakenteellisessa mielessä. Hän sivuuttuu muiden henkilöiden kautta."

K: "Silti hän on näytelmän liikkeellepaneva voima."

Valentin Vaalan elokuvan Esko oli Martti Kuningas 1957.
Valentin Vaalan elokuvan Esko oli Martti Kuningas 1957.

3. Viina tekee Eskon hulluksi.
Katajavuori: "Veljekset, Esko ja Iivari, ovat sympaattinen pari. Esko pitää pakottaa juomaan niin kuin Rauli Badding Somerjoki konsanaan, Iivari puolestaan kittaa koko kylän rahat. Somerjoki otti tiettävästi ensimmäisen humalansa vasta yli kaksikymppisenä."

Rimminen: "Vaivaisesta kahdesta huikasta Esko kajahtaa."

K: "Ymmärsin jo lapsena, että siinä Eskon kännikohtauksessa on jotakin, joka ylittää kaikki iät ja muurit, kun kaikki eri-ikäiset nauroivat niin makeasti. Nyt näytelmää lukiessa odotin, koska se oikein tulee! Ja sitten se olikin kauhean nopeasti ohi. Olisin halunnut pysähtyä siihen."

R: "Kestäähän se jotain kokonaiset kaksitoista sivua."

K: "Todellako niin kauan?"

Erkki Karun filmatisointi valmistui 1923. Eskoa esitti Axel Slangus.
Erkki Karun filmatisointi valmistui 1923. Eskoa esitti Axel Slangus.

4. Esko on suomalaisen miehen perikuva.

Rimminen: "Niin, suomalainen mies, joka ei osaa ilmaista tunteitaan. . . Eskohan osaa ilmaista suorastaan upealla tavalla."

Katajavuori: "Hänellä on kohtuullisen hyvä tilannetaju. Vai onko Esko vain tylsä hyvis? En tiedä."

R: "Se, mikä alkuperäisessä tekstissä on ollut tilannekomiikkaa, perustuu paljolti Eskon täydelliseen huumorintajuttomuuteen. Hän ottaa kaiken vakavasti."

K: "Esko ei ole yhtään paha. Hän ei tajua edes olla katala, missään suhteessa."

R: "Esko on vapaata riistaa. Kaikki panevat häntä halvalla."

K: "Oma äiti varsinkin."

Unto Salminen pääsi Eskoksi Wilho Ilmarin elokuvassa 1938.
Unto Salminen pääsi Eskoksi Wilho Ilmarin elokuvassa 1938.

5. Suomen laki on Eskon ainoa ystävä.

Rimminen: "Karrin talossa, kun morsian meneekin toiselle, Esko uskoo vielä rehelliseen painiin. Se on eri asia kuin tappeleminen. Painissa on säännöt, on ollut antiikin ajoista lähtien."

Katajavuori: "Yllätyin, kun Esko kykeni hetken pitämään pokkaa häähuoneessa. Olisin otaksunut, että hän töräyttää heti julki väärän kohtelunsa. Mitään muita yllätyksiä näytelmässä ei varsinaisesti tullut."

R: "Lisäksi Esko menee vielä naapuritaloon ottamaan turpaansa sekä pojalta että isältä. Mutta vetoaa vielä senkin jälkeen sääntöihin! Häneltä on riistetty morsio vastoin lakia, ja hän on viemässä asian käräjille. Vasta sitten, kun tämäkään puhe ei tehoa, hän vetää pultit ja panee paikat hajalle."

K: "Liikuttava on hänen tarpeensa tehdä puumerkki isän ja lukkarin laatimaan naimalupa-valtakirjaan. Mitäköhän Eskon puumerkki -käsitteellä oikein tarkoitetaan? Turhaa ja turhantärkeää allekirjoitustako?"

R: "Minulta se meni ihan ohi."

Vilho Siivola ohjaa Esko Salmista (Esko), Liisamaija Laaksosta (Jaana) ja Pentti Irjalaa (lautamies) Kansallisteatterissa 1965.
Vilho Siivola ohjaa Esko Salmista (Esko), Liisamaija Laaksosta (Jaana) ja Pentti Irjalaa (lautamies) Kansallisteatterissa 1965.

6. Joka niemen notkosta ja saarelmasta löytyy esko.
Katajavuori: "Yritin miettiä vastaavia henkilöitä kirjallisuudessa tai todellisuudessa, mutta kauhean vähän tuli mieleen. Ehkä vain Forrest Gump. Mutta Forrestista puuttuu kaikki se raivo, jota Esko näyttää. Forrest ei osaa olla vihainen, hän ei suutu koskaan. Aggressio vain vilahtaa, mutta koteloituu nopeasti. No, Seitsemän veljeksen Timo on Eskon sukulaissielu, tietysti."

Rimminen: "Voikohan tätä sanoa, mutta Eskosta tulee välillä mieleen Vesa Keskinen. Hän on medialle ja enemmän tai vähemmän vahingonilakoivalle rahvaalle samanlaista vapaariistaa kuin Esko näytelmässä muille, ja just Eskon tapaisen ylenmääräisen totisuutensa tähden."

K: "Mieleen tuli myös Pertti Kurikan nimipäivät, vaan onko sekään oikea saati sovelias havainto. Tarkoitan tiettyä fyysisyyttä ja energisyyttä, sinnikästä hyväntuulisuutta. Alussa Esko on potra ja tomera, innokas toteuttamaan päämääriä."

R: "Jos ajatellaan Eskon tekstuaalista risteysasemaluonnetta, sen absurdiuden ja tietynlaisen abstraktiuden lihallinen hahmo nyky-Suomessa on eittämättä 'kaupunki' nimeltä Kouvola."

K: "Eskon kaltaisissa nykyhahmoissa on aina tragiikkaa. Mutta Eskossa itsessään se korkeintaan häivähtää."

R: "Kivi käyttää useampaan otteeseen sanaa ynseä. Epäilemättä siinä klassisuudessa, että morsian menee toiselle, on jotain ynseää. Eskon kärsimyksen koskettavuutta pitää kuitenkin snadisti kaivella tekstistä."

K: "Olen samaa mieltä."

R: "Lopun ratkaisu ei yllätä, se on ollut Eskossa koko ajan. Siis se, kun hän vannoo, ettei koskaan nai ketään. Hän on ottanut turpaan, aika hurskaasti."

K: "Esko aikoo kanavoida kaiken energiansa kengänpohjiin. Mutta naisvihaajaa hänestä ei tule."

Ryhmäteatterin Martti Suosalo (Esko) pitelee Runo Ahosta (Antres) Suomenlinnassa 1993.
Ryhmäteatterin Martti Suosalo (Esko) pitelee Runo Ahosta (Antres) Suomenlinnassa 1993.

7. Pian noin miljoonannen kerran näyttämölle saapastelevan Eskon voi hyvin jättää näkemättä.

Katajavuori: "Näyttämöllepano on eri asia kuin teksti. Tuusulassa muutama vuosi sitten Juha Hurmeen ohjaama Esko oli mitä mielenkiintoisin hahmo: pillifarkut ja kulahtanut nahkarotsi, asui puumajassa ja teki siellä asioita, joita nuoret miehet tekevät yksinään. Ilman muuta minua kiinnostaa nähdä, mitä Kansallisteatteri on tehnyt Eskolle."

Rimminen: "Esko on herkullinen näyttämöhahmo, tarjoaa näyttelijälle kosolti liikkumavaraa. Voi tehdä vaikka millaisen Eskon."

 

8. Herkullinen hahmo näyttämöllä – vaikka ihan kaikki uunottavat sitä.

R: "Niin."

K: "Juuri siksi."

Kuvatekstejä täsmennetty 20.9. kello 12.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat