Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sata vuotta muotia – Britti-Vogue juhlii jättinäyttelyllä Lontoossa

Muotokuvagalleria avaa helmikuussa ison Vogue-näyttelyn Lontoossa

Kulttuuri
 
Cecil Beaton kuvasi David Hockneyn, Maudie Jamesin ja Peter Schlesingerin vuonna 1968.
Cecil Beaton kuvasi David Hockneyn, Maudie Jamesin ja Peter Schlesingerin vuonna 1968.

Vaikutusvaltaisen Vogue-muotilehden Britannian-painos täyttää ensi vuonna pyöreät sata vuotta. Kansallinen muotokuvagalleria (NPG) Lontoossa juhlii tapausta isolla muotikuvanäyttelyllä, joka avautuu yleisölle helmikuussa.

Luvassa on britti-Voguessa julkaistua ja julkaisematonta kuvitusta sadan vuoden ajalta, NPG kertoo tiedotteessaan.

Vogue 100: A Century of Style -näyttelyyn on saatu 280 kuvaa Condé Nast -kustantamon arkistosta sekä kansainvälisiltä keräilijöiltä.

Vogue on muodinharrastajien raamattu, josta ilmestyy kuukausittain eri versio noin 20 maassa. Se perustettiin Yhdysvalloissa 1892. Oma Vogue on Yhdysvaltojen lisäksi Britannialla, Japanilla, Ranskalla, Italialla, Venäjällä ja Kiinalla.

Voguen idea ei ole esitellä markettien käyttömuotia, vaan sen kiiltävillä sivuilla seurataan huippumuodin uusimpia virtauksia.

Monet Voguen päätoimittajista ovat muotimaailman isoja vaikuttajia. Tunnetuin heistä on Amerikan-Voguen päätoimittaja Anna Wintour. Wintourin karikatyyri tuli tutuksi Paholainen pukeutuu Pradaan -kirjassa ja -elokuvassa.

Britti-Vogueta päätoimittaa Alexandra Shulman.

Valokuvamalleille Voguen kanteen pääseminen on uran huippuhetki.

Britanniaan Vogue rantautui 1916 keskellä ensimmäistä maailmansotaa. Kuljetukset Yhdysvalloista olivat poikki, ja brittien piti ruveta tekemään omaa muotilehteä. Britti-Vogue löysi heti yleisönsä ja on ilmestynyt siitä lähtien keskeytyksettä.

NPG:n mukaan helmikuussa avattavassa valokuvanäyttelyssä nähdään muun muassa Cecil Beatonin, Irving Pennin, David Baileyn, Mario Testinon sekä monen muun kuuluisan muotikuvaajan otoksia.

Valokuvaajista Lee Miller toimi toisessa maailmansodassa myös Voguen sotakirjeenvaihtajana. Moni muistaa Millerin kuvattuna Adolf Hitlerin kylpyammeessa natsi-Saksan kukistuttua.

Muoti ei ole kuitenkaan pelkkiä vaatteita ja asusteita – ja sotaa.

Muoti sekoittuu myös eri taiteen lajeihin sekä julkisuusmyytteihin.

Vogue-maailmaan ovat olleet kosketuksissa myös kuuluisat taiteilijat kuten Henri Matisse, Lucian Freud sekä Damien Hirst. Vähintään yhtä elimellisesti Voguen historiaan kuuluvat filmitähdet sekä kuninkaalliset kuten prinsessa Diana. Myös heitä muistetaan Vogue-näyttelyssä.

"Britti-Voguella on ollut keskeinen rooli valokuvamuotokuvaksen kehityksessä viimeisen sadan vuoden aikana", Kansallisen muotokuvagallerian johtaja tohtori Nicholas Cullinan sanoi NPG:n tiedotteessa.

 

Vogue 100: A Centure of Style -näyttely avautuu 11. helmikuuta 2016 Kansallisessa muotokuvagalleriassa Lontoossa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Patrick Demarchelier
Huippumalli Linda Evangelista poseerasi Voguessa vuonna 1991.
Huippumalli Linda Evangelista poseerasi Voguessa vuonna 1991.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat