Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterit pohtivat, miten pitäisi elää

Syksyn teatteriesityksiin heijastuu nykysukupolven syyllisyys, epäily ja epävarmuus

Kulttuuri
 
Cata Portin
Viirus-teatterin Luckyssa edes perhe ei tee elämästä mielekästä.
Viirus-teatterin Luckyssa edes perhe ei tee elämästä mielekästä. Kuva: Cata Portin

Helsinkiläisillä näyttämöillä käsitellään tänä syksynä isoja ja aika ahdistaviakin asioita.

Kansallisteatterin uudet brittidraamat Onnellisuuden tasavalta ja Keuhkot, Q-teatterin koominen Jälkeenjäävät sekä Viirus-teatterin Helsinkiin sijoittuva Lucky kysyvät kaikki, miten tässä ajassa tulisi elää.

Teatteri tekee, kuten se on aina tehnyt: peilaa maailmaa ja sen henkistä ilmapiiriä.

Oman 1960-luvulla syntyneen sukupolveni näytelmissä on kuvattu usein perhettä. Nuoremman, nyt näyttämöitä täyttävän sukupolven teatteria leimaa pikemminkin läheisten ihmissuhteiden purkautuminen, perheen tuho.

Suomessa ja Euroopassa eletään murroskautta, joten nykynäytelmissä kuvataan ihmisten hämmennystä ja merkitysten hajaannusta, maailmaa joka on arvaamaton, alati muuttuva, absurdiksi vääristyvä.

Roolihenkilöiden elämäntilanteet näyttävät realistisimmillaankin epävakailta ja tulevaisuus epäselvältä. Vallitseva elämänkatsomus on epävarmuus.

Maailmankuvien, identiteettien ja elämänvalintojen pohtiminen konkretisoituu esityksissä lapsenhankintaa suunnittelevien, lasta odottavien tai perhe-elämää elävien ihmisten ahdistuksena.

Tuomas Manninen
Martin Crimpin Onnellisuuden tasavalta julistaa perheen tuhoa Kansallisteatterissa.
Martin Crimpin Onnellisuuden tasavalta julistaa perheen tuhoa Kansallisteatterissa.

On vaikea tietää miten elää, jos ei tiedä mitä haluaa ja kuka on. Useimmilla mainittujen näytelmien roolihenkilöistä ei ole edes nimiä.

Duncan Macmillan merkkaa Keuhkot-näytelmänsä pariskuntaa kirjaimilla M ja N (alkutekstissä M ja W, mies ja nainen).

Martin Crimpin nihilistisessä Onnellisuuden tasavallassa kiinnostavinta roolia näyttelee joukko, lauma, ihmisten massa, jossa jokainen kuvittelee olevansa erityinen.

Tekijöiden ryhmätyönä kirjoittama Jälkeenjäävät taas tekee anonyymiydestä numeron. Paikallisjunaan sijoittuvassa sketsissä matkustaja yrittää istua, katsoa ja toimia niin, ettei vain kiinnittäisi kenenkään huomiota tai vaikuttaisi muiden silmissä oudolta. Toisessa sketsissä Jarmo ilmoittaa yhtäkkiä olevansa Pasi, mikä suistaa arjen raiteiltaan.

Maria Lundströmin nyky-Helsinkiä kuvaavassa Luckyssa sosiaalityöntekijä selaa kuumeisesti Tinderiä ja lähettelee viestejä, joihin ei kai edes odota vastauksia.

Näytelmien henkilöt ovat periaatteessa keitä tahansa missä tahansa. Tämä ei estä heitä kaikkia haluamasta huomiota.

Esityksiä leimaakin tunne (tai tieto) siitä, että elämä on esittämistä. Joku tarkkailee, eikä se joku todellakaan ole Jumala.

Big Brotherin ja tositeeveekilpailuiden aikakaudella kasvaneille tunne lienee hyvinkin tuttu, samoin muodot, joita ulkoistettu ja eksynyt yliminä näissä esityksissä ottaa.

Jälkeenjäävissä mies ilmoittaa avioerosta ja uudesta parisuhteesta perheelleen järjestämässään presentaatiossa. Onnellisuuden tasavallassa kilpaillaan traumoilla ja häpeällä julkisessa terapiassa. Luckyssa Alex kehittää aiheesta applikaation.

Missä näin eletään?

Pate Pesonius
Q-teatterin Jälkeenjäävät nauraa niin ihmisen ja elämän outoudelle kuin kuolemallekin.
Q-teatterin Jälkeenjäävät nauraa niin ihmisen ja elämän outoudelle kuin kuolemallekin.

Parissa tekstissä mainitaan, ikään kuin ei-erityisyyden alleviivaamiseksi, Ikea ja Alepa, valintojen ja sosiaalisen tarkkailun taistelutantereet. Onnellisuuden tasavallan alussa ollaan jouluaterialla, joka osoittautuu perhehelvetiksi, kun taas paratiisi näyttää umpiolta avaruudessa. Jälkeenjäävät alkaa kuvasta, jossa poranterä osuu Geisha-patukkaan. Mielihyvään tulee reikä.

Paikkoja olennaisempaa on kuitenkin tapahtuma-aika, ja se on nyt.

Itsekeskeisyys, omaan tarpeentyydytykseen keskittyminen, on se huume, jolla maailman kaaos näissä näytelmissä suljetaan ulkopuolelle.

Self helpille on tilausta, kun kukaan muukaan ei auta tai kerro, miten toimia missäkin tilanteessa.

Hyväosaisia hiertää kalvava syyllisyys ja järjetön kilpajuoksu kuolemaa vastaan. Rajattomassa vapaudessa kaikki on mahdollista, mutta valitseminen ahdistaa.

Elämä on lopultakin mieltä vailla. "Alkoi juuri, loppui juuri. Tällainen pieni pala. Tämän verran sain", todetaan Jälkeenjäävien ruumishuoneella.

Jos nyt näkisinKaspar Hauserin, Q-teatterin puolentoista vuoden takaisen kolmikymppisten kulttiesityksen, luulisin ymmärtäväni sitä paremmin.

Kas Kaspar, tuo laatikossa kasvanut, omista tarpeistaan tietämätön irrallinen nuorukainen, on oikeastaan sama hahmo kuin melkein kuka tahansa näiden uudempien aikalaisdraamojen henkilöistä.

Stefan Bremer
Keuhkot-näytelmän pariskunta (Ria Kataja ja Mikko Nousiainen) harkitsee lisääntymistä.
Keuhkot-näytelmän pariskunta (Ria Kataja ja Mikko Nousiainen) harkitsee lisääntymistä.

Suna Vuori
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat