Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaisen fantasiakirjallisuuden tapaus tarttuu rasismiin ja uskonsotiin – perinteitä kunnioittaen

Siri Pettersenin fantasiatrilogian avausosa hyödyntää perinteitä taitavasti

Kulttuuri
 
Arvio: kirja
Siri Pettersen: Odininlapsi (Odinsbarn). Jalava. Suom. Eeva-Liisa Nyqvist. 612 s.

Norjalaisen Siri Pettersenin Korpinkehät-trilogian avausosa Odininlapsi on ollut pohjoismaisen fantasiakirjallisuuden viime vuosien tapaus.

Kehuihin onkin syytä: kerronta on sujuvaa, henkilöhahmot moniulotteisia, luotu maailma kiinnostava.

Scifi- ja fantasiakirjallisuudelle tyypilliseen tapaan Odininlapsi pyrkii kommentoimaan yhteiskunnallisia kysymyksiä kuvitteelliseen todellisuuteen sijoitettuina. Perinteisesti nämä kysymykset liittyvät ulkopuolisuuteen ja siitä kumpuavaan rasismiin sekä uskontoon – niin myös Odininlapsessa.

Päähenkilönä on nuori Hirka-tyttö, joka kasvaa hännättömänä hännällisten maassa. Hännän lisäksi häneltä puuttuu jotain muutakin: jotain, mikä osoittaa hänet perustavalla tavalla erilaiseksi ja vääräksi. Hirkalla ei ole Mahtia, hännällisen väen maahan kytkeytynyttä taikavoimaa.

Ulkopuolisuuden teema on fantasiakirjallisuudessa tuttu muun muassa Harry Potterista, Hobitista, R. A. Salvatoren Forgotten Realms -sarjasta ja Maria Turtschaninoffin fantasiaromaaneista.

Lisäksi on tietenkin maailma pelastettavana ja minuus löydettävänä.

Kuvioon liittyy myös nuorta rakkautta komean lapsuudentoverin, ylhäiseen sukuun kuuluvan Rimen, muodossa.

Rimen hahmon kautta käsitellään uskoa ja uskontoa sekä sen asemaa yhteiskunnassa. Nuori uskonsoturi joutuu kohtaamaan klassisen kysymyksen: onko parempi uskoa valheeseen kuin kuulla, että jumalaa ei ole?

Odininlapsen maailma sijoittuu karuun pohjoiseen, myyttiseen todellisuuteen, joka nojaa muinaisskandinaaviseen kuvastoon peikkoineen ja korppeineen. Angloamerikkalaisen fantasiaperinteen lohikäärmeitä ja velhoja ei täällä juoksentele: ainoa voima on yhteys maahan.

Kirja onnistuu luomaan maailmasta omalakisen kokonaisuuden, jossa tutut elementit kietoutuvat sopivasti uusiin ja outoihin.

Kirjaa on kehuttu myös voimakkaista naishahmoista. Tämä on kuitenkin kyseenalaista, sillä vaikka Hirka on toki villi ja itsepäinen poikatyttö, joka kiipeilee ja tappelee risaisissa vaatteissa, on hän silti suuressa määrin riippuvainen Rimen miehisistä voimista ja taistelutaidoista.

Rimen Mahti on myös suuressa roolissa, kaikkine seksuaalisine viittauksineen.

"Rime otti Hirkan syliinsä. Hirka kietoi kätensä tiukasti Rimen kaulaan ja otti Mahdin vastaan. Se oli vahvempi kuin ennen. Se virtasi ruumiiseen tehden kaikesta suurempaa."

Mitään suurta feminististä saagaa Odininlapsesta on siis turha hakea. Mutta ei ole tarviskaan.

Fantasiakirjallisuus on ensisijaisesti viihdettä, ja tämän funktion Odininlapsi täyttää mainiosti.

Arla Kanerva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat