Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkitehtuurin Finlandia ehdokkaissa luksusta, puurakentamista ja kulttuuritahtoa

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Petteri Paalasmaa
Kuva: Petteri Paalasmaa

Kaikki arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon ehdokkaat ovat tänä vuonna vastikään valmistuneita rakennuksia, joita suuri yleisö ei vielä tunne. Ehdolla olevien rakennusten suunnittelijat kahta lukuun ottamatta on valittu arkkitehtuurikilpailussa. Tämä kertoo osaltaan, että suomalaisen arkkitehtuurin laatu on tiukasti sidoksissa suomalaiseen 150-vuotiseen arkkitehtuurikilpailujärjestelmään.

Ehdokkaista Merenkulkijanrannan asuinkortteli Lauttasaaressa ja OP-Pohjolan Vallilan toimistotalo ovat luksuskohteita. Arkkitehtuuria ei arvioida kuitenkaan sen tilaajan perusteella. Mikäpä ilahduttavampaa kuin se, että rahaa on käytetty kitsastelematta korkeatasoiseen kotimaiseen suunnitteluun.

Maa on täynnä toinen toistaan ikävämpiä pankkikolosseja, joten kaikki kunnia OP Pohjolalle hyvän arkkitehtuurin ja kotimaisen muotoilun suosimisesta. Lauttasaaren osittain meren päällä olevat luksus-asunnot voivat herättää kateuttakin, mutta ne ovat joka tapauksessa huippuarkkitehtuuria.

Kangasalan kaupunki on saanut suhteellisen pienestä investoinnista paljon hyvää julkisuutta – joskin myös paikallisia kiistoja – ja ansaitsee kiitoksen kulttuuritalon pystyttämisestä taloudellisesti vaikeina aikoina.

Opinmäen tuhannen oppilaan koulu Espoossa edustaa nykyajattelua, että kouluista tehdään suuryksikköjä. Tämä trendi tekee suunnittelun entistä vaativammaksi ja tärkeämmäksi.

Puun käyttö on jatkuvasti agendalla, mutta kerrostaloissa sitä on toistaiseksi käytetty vielä suhteellisen vähän. Vuoden vaihteessa valmistunut Jyväskylän kahdeksankerroksinen Puukuokka on ensimmäinen kolmesta puisen asuinkerrostalon ryhmästä. Se on valittu mukaan varmasti etenkin teknisistä ansioistaan, puuelementtirakentamisen uraauurtavasta kehittelystä.

Veikkaukset voittajasta ovat mahdottomia. Tuskin Kaija Saariaho valitsee kulttuuritaloa vain siksi, että on säveltäjä. Itse kyllä antaisin palkinnon Kangasala-talolle tai Lauttasaaren asuintaloille, siis kokeneille Mikko Heikkiselle ja Markku Komoselle tai Jyrki Tasalle. En pahastu, vaikka jokin muu kohde valittaisiin. Esiraati on tehnyt työnsä huolella ja valinnut hyvät ehdokkaat.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFAssa on pohdittu, valmistuuko taloudellisen taantuman aikoina tarpeeksi uudisrakennuksia, että olisi joka vuosi valinnan varaa korkeatasoisiin ehdokkaisiin. Niinpä seuraava palkinto jaetaan vasta kahden vuoden päästä. Luultavasti ratkaisu on oikea. Tosin ei ehdokkaita tarvitse olla joka kerta viittä, kolmekin riittäisi. Seuraavaksi SAFA voisi kerjätä vaikkapa rakennusteollisuudelta rahaa palkintoon. Nyt se on vain kunniamaininta.

Paula Holmila hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on arkkitehtuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat