Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjalainen Siri Pettersen oli outo lapsi, mutta fantasiakirjallisuus pelasti hänen elämänsä

Norjalaisen Siri Pettersenin kirjat inspiroivat faneja ottamaan tatuointeja ja kehittämään jooga-asentoja

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Kirjailija Siri Pettersen suunnittelee myös itse kirjojensa kannet.
Kirjailija Siri Pettersen suunnittelee myös itse kirjojensa kannet. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kirjailija Siri Pettersen on saanut Norjan sekaisin.

Fanit maalaavat muotokuvia hänen Korpinkehät-kirjojensa päähenkilöistä, nimeävät lemmikeitään näiden mukaan, leipovat Korpinkehät-cupcakeja, kutovat samanlaisia villapaitoja, joita hahmot käyttävät, säveltävät kirjojen seikkailuista lauluja, suunnittelevat Korpinkehät-aiheisia koruja ja astioita, piirtävät sarjakuvia hahmojen elämästä, pukeutuvat hahmoiksi, ottavat Korpinkehät-tatuointeja ja ovat jopa luoneet kirjasarjan logoa muistuttavan jooga-asennon.

Fanien lisäksi Pettersenin fantasiakirjoja ylistävät kriitikot niin Norjassa kuin Ruotsissakin. Kakkososa voitti viime viikolla Norjan ehkä tunnetuimman kirjallisuuspalkinnon, ja esimerkiksi Dagens Nyheterin kirja-arvio tänä vuonna Ruotsiksi ilmestyneestä ykkösosasta oli suitsutusta alusta loppuun.

"Olen tietysti häkeltynyt ja onnellinen", Pettersen sanoo.

"Minulle sanottiin, että älä kirjoita fantasiaa, kukaan ei julkaise sitä. Ja jos julkaiseekin, media ja kriitikot eivät huomioi sitä. Ja jos huomioivat, eivät ainakaan pidä siitä. Ja jos kriitikot jostain syystä äityisivät kehumaan sitä, kukaan ei silti osta. Eihän kukaan osta norjalaista fantasiaa."

Vaihtoehtoa ei kuitenkaan ollut. Olihan fantasia kirjailijan sanojen mukaan pelastanut hänen elämänsä.

Pettersenin lapsuudenkodissa Tromssassa Pohjois-Norjassa ei ollut montaa kirjaa. Kokkina työskennellyt yksinhuoltajaäiti ei vienyt Petterseniä kirjastoon, mutta jostain hänen onnistui aina haalia luettavaa.

"Olin outo lapsi. Leikin yksinäni, luin ja rakentelin mielikuvitusmaailmoja. En tuntenut olevani osa yhteisöä, mutta muutakaan ei ollut. 1970-luvulla oudot eivät löytäneet toisiaan. Nythän se on netin myötä helppoa, mikä on suuri onni", Pettersen sanoo.

Kun Pettersen oli neljäntoista, luokka teki vierailun Tromssan yliopistoon. Pistäytyminen yliopiston kirjakaupassa muutti Pettersenin elämän.

"Huomasin nurkassa pienen hyllyn. Hyllyllä oli laatikko, joka näytti siltä, että siihen ei ole koskettu kymmeneen vuoteen. Avasin laatikon ja poimin sieltä kirjan."

Kannessa hahmo ratsasti valtavalla mustalla hevosella, kuningatar johti joukkojaan kohtaamaan pahuuden armeijan.

"Käteni alkoi täristä. En siis ollutkaan ainoa, joka kehitteli fantasiamaailmoja. Tajusin, että on olemassa kokonainen kirjallisuusgenre, jota kirjoittavat ja rakastavat minunkaltaiseni ihmiset."

Pettersen meni kirjastoon ja alkoi lukea fantasiaklassikoita – itse asiassa mitä tahansa fantasiaa.

Pian Oslosta muutti poika, joka tutustutti hänet roolipeleihin. Roolipeleillä oli iso vaikutus Pettersenin elämään. Esimerkiksi menestystrilogian päähenkilö pohjautuu roolipelihahmoon.

"Löysin ihmisiä, jotka olivat kaltaisiani. Fantasia pelasti elämäni", hän sanoo liioitellun juhlallisesti ja hymyilee. Nyt suomeksi julkaistu esikoiskirja onkin omistettu "kummajaisille", jotka eivät oikein sopineet joukkoon ja tunsivat kasvavansa väärässä ajassa ja paikassa.

Tromssasta Pettersen muutti Osloon, jossa työskenteli graafisena suunnittelijana ja piirsi sarjakuvia.

Hän on itse suunnitellut kirjojensa kannet. "Jotkut kutsuvat niitä ällöttäviksi, mutta ne ovat silti jotenkin vastustamattomia. He sanovat yäk ja kurottavat samalla kirjaa kohti."

Nyt Pettersen asuu etelänorjalaisessa pikkukaupungissa Søgnessä, josta avomies sai töitä.

"Paitsi että 'avomies' on juuri sellainen sana, jonka mainitsemisesta saa Søgnessä pitkiä katseita. Se viestittää, että elämme synnissä", Pettersen huokaa.

"Se on kaunis paikka, mutta ihmiset eivät siedä pientäkään erilaisuutta kovin hyvin."

Erilaisuuden pelko on myös kirjasarjan tärkeä teema. Fantasiamaailmassa lietsotaan vihaa ja pelkoa erilaisuutta kohtaan samaan tapaan kuin tosielämässä. Pettersen myöntää, että Søgnessä asuminen ja lapsuuden erilaisuuskokemukset ovat löytäneet tiensä kirjoihin. Hän suunnittelee muuttoa takaisin pääkaupunkiin.

Pettersenin kirjassa on myös yhteiskuntakritiikkiä. Niin on monessa muussakin fantasiakirjassa, ja sen takia fantasian lukijoista kasvaa Pettersenin mukaan fiksuja.

"Ihmiset, jotka ovat varttuneet fantasian parissa, ovat aikuisiksi ehdittyään lukeneet niin monta dystopiaa, että he tietävät, että koko hallitus voi olla läpimätä ja valehdella. He ovat lukeneet niin paljon scifiä, että tietävät, ettei teknologiaa käytetä aina pelkästään hyvään. Ja he ovat lukeneet niin paljon sankaritarinoita, että uskovat, että yksi ihminen voi saada aikaan muutoksen." 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat