Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lestadiolaisten lisääntymispakkoa kuvaava Taivaslaulu vetää väkeä teatteriin Oulussa

Lestadiolaisperheestä kertovasta Oulun kaupunginteatterin näytelmästä tuli ilmiö. HS katsoi Taivaslaulun yhdessä lestadiolaistaustaisen Rebekka Naatuksen kanssa.

Kulttuuri
 
Vesa Ranta
Oulun kaupunginteatterin Taivaslaulu-näytelmä toi Rebekka Naatuksen mieleen muistoja. "Jos olisin nähnyt tämän kymmenen vuotta sitten, olisin vain itkenyt", hän sanoo.
Oulun kaupunginteatterin Taivaslaulu-näytelmä toi Rebekka Naatuksen mieleen muistoja. "Jos olisin nähnyt tämän kymmenen vuotta sitten, olisin vain itkenyt", hän sanoo. Kuva: Vesa Ranta

"Onkohan täällä lestadiolaisia", kuiskaa Rebekka Naatus ja kuikuilee ympärilleen Oulun kaupunginteatterin lämpiössä.

Mistäs sen tietää. Uskonto ei juuri näy ihmisestä päällepäin.

Ei 37-vuotiaasta Oulun seurakuntayhtymän tiedottajasta Naatuksestakaan voisi arvata, että hän oli lestadiolaisen liikkeen aktiivinen jäsen elämänsä 30 ensimmäistä vuotta. Avioeron myötä Naatus irtaantui liikkeestä ja hänestä tuli liikkeen silmissä "epäuskoinen". Omasta näkökulmastaan hän ei sitä ole.

"Käyn harvakseltaan seuroissa ja kuuntelen Siionin lauluja."

Oulun kaupunginteatteri
Taivaslaulu kuvaa väkevästi Viljan (Merja Pietilä, vas.) ja Aleksin (Jyri Ojansivu) rakkaustarinaa nousuineen ja laskuineen.
Taivaslaulu kuvaa väkevästi Viljan (Merja Pietilä, vas.) ja Aleksin (Jyri Ojansivu) rakkaustarinaa nousuineen ja laskuineen.

Siksi hän on täällä tänään. Olemme tulleet katsomaan Taivaslaulu-näytelmää ihmisen kanssa, joka tuntee liikkeen sisältäpäin, ja jolle näytelmän teemat, kuten ehkäisykielto, ovat tuttuja.

Itse koettuja.

Lestadiolaisten läsnäolo kiinnostaa Naatusta, sillä hän tietää, että Pauliina Rauhalan kaksi vuotta sitten julkaistusta Taivaslaulu-romaanista on puhuttu paljon myös liikkeen sisällä.

"Se onnistui ylittämään kynnyksen. Siihen suhtaudutaan aika suopeasti", Naatus sanoo.

Teatteria liike ei suvaitse, mutta Naatus epäilee, että tämän näytelmän suhteen rivit repeilevät.

"Tosin en usko, että se uskollisista uskollisin väki tulee, varsinkaan Oulussa."

Väkeä täällä riittää kyllä ilman lestadiolaisiakin. Iso teatterisali on viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Syyskuun 12. ensi-iltansa saaneen näytelmän näytöksistä 99 prosenttia on myyty loppuun, ja lisänäytöksiä on luvassa.

Myös romaani oli heti todellinen myyntihitti ja puheenaihe, varsinkin juuri täällä romaanin synty- ja tapahtumasijoilla Oulussa.

Mutta miksi? Mikä Taivaslaulussa niin puri?

Naatus uskoo tarinan vedonneen, koska sen kuvaama ympäristö on hyvin keskiluokkainen ja turvallinen. Romaanin äiti, Vilja, sopii erinomaisesti tämän hetken oikeistokonservatiivisiin ihanteisin.

"Hän on hoivaava, äitiytensä vakavasti ottava, tämän hetken äitimyyttiin sopiva nainen."

Lisäksi tarina kuvaa hyvin yhden ongelman, lisääntymispakon.

Lestadiolaisista on kyllä aiemminkin kirjoitettu, mutta ei tästä näkökulmasta, eikä ainakaan näin suoraan. Saati suoraan ongelman ytimestä käsin.

Kello soittaa jo viimeistä kutsua saliin. Nopeasti vielä viime hetken tunnelmat: mitä Naatus odottaa illan näytelmältä?

"En hae mitään älyllistä tai taiteellistakaan elämystä. Haen henkilökohtaista tunnekokemusta. Tämä saattaa tuoda pintaan muistoja, jotka koskettavat."

Pelkistetylle valkoiselle lavalle astelevat päähenkilöt Vilja ( Merja Pietilä ) ja Aleksi ( Jyri Ojansivu ). Aleksi kuvaa Viljalle omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, jotta ymmärtäisimme, minkälaisesta kulttuurista nyt on kyse.

Helppoa ei ole. Koulussa kiusataan "lestaa", joka ei tajua Ritari Ässästä ja Dingosta mitään.

Aleksi saa uuden elämän, kun hän keksii hakea yliopistoon opiskelemaan historiaa. Hän pääsee Helsinkiin, isoon maailmaan.

Siellä Aleksi tapaa ihanan Viljan, joka kestää estyneen nuoren miehen panikoinnin.

Alkaa ruusunpunainen seurusteluaika, johon ainoan varjonsa luo pelko raskaaksi tulemisesta. Ei ennen valmistumista, ei ennen häitä!

Kun häät on viimein vietetty, on hetki aikaa hengittää vapautta. Tai olisi, ellei lapsi ilmoittaisi tulostaan saman tien. Ja toinen. Kolmas.

Vilja väsyy.

Seija Holman dramatisoima ja Heta Haanperän ohjaama kertomus tempaa katsojan mukaansa. Niin Naatuksenkin.

Mutta vielä suuremman vaikutuksen häneen tekee näytelmän kuvaama lestadiolainen kulttuuri, koko se maailma.

"Mahtavaa, tosi liikuttavaa. Mun kulttuurini, se on tuolla lavalla nyt!" hän henkäisee väliajalla.

Sillä vaikka Naatus näkee lestadiolaisuuden tiiviinä, väkivaltaisiakin rajoja piirtävänä lahkona, hän muistuttaa meitä ulkopuolisia: se on samalla hyvin välittävä, hyvin elävä kulttuuri.

Upein esimerkki rikkaasta kulttuurista ovat Siionin laulut, joita näytelmän ihmiset lukuisista lapsinäyttelijöistä päähenkilöihin ja seurojen ihmismassoihin puhkeavat laulamaan.

"Ihan itkettää. Laulut ovat lestadiolaisuudessa läsnä kaikkialla. Tekisi mieli alkaa laulaa itsekin. Se kuuluisi asiaan."

Naatusta hymyilyttää myös se vimma, jolla oululainen lestadiolaisnuoriso kohkaa suunnitelmistaan muuttaa opiskelemaan pääkaupunkiin.

"Helsinkiin, Helsinkiin. Juuri noin se meni minullakin ja monella muulla", muistelee Naatus, joka itse lähti hippulat vinkuen koulun jälkeen Helsinkiin opiskelemaan kasvatustiedettä. Koulutusta arvostetaan.

Spontaani hörähdys Naatukselta pääsi kohdassa, jossa saarnaajaksi nostettu Aleksin isä yritti puhua nuorille seksuaaliasioista. Sukupolvet ja sukupuolet menivät puheessa täysin sekaisin. Vaikea se on puhua aiheesta, joka on itsellekin punainen vaate.

"Tuntui ihan tutulta", kommentoi Naatus.

"Juuri noin käy, kun vanhat sedät saavat liikaa puhevaltaa. Seksuaaliasioista puhuukin tyyppi, jolla ei ole mitään yhteyttä siihen minun maailmaani."

Kellot kutsuvat taas saliin.

Toinen puoliaika kuvaa Viljan väsymistä pienten lasten kanssa. Mutta lapsia tulee vain lisää, nyt jopa kaksoset.

Lopen uupunut äiti yrittää karata, ja lopulta joutuu sairaalaan. Aleksin paineet kaiken tämän kannattajana kasvavat. Suloiset pienet lapsetkin kärsivät. Pelkäävät.

Omat paineensa tuovat vanhoillislestadiolaisten vanhimmat, jotka ovat hoksanneet Aleksin pitämän blogin. Siinä hän avaa avoimesti tuntojaan, arvostelee liikettä ja sen arkielämästä vieraantuneita, jälkeen jääneitä määräyksiä. Ehkäisykielto on juuri sitä.

Oma saarnaaja-isä kieltää Aleksin. Silti hän ottaa rohkeasti oman askeleensa ja perheen ohjat käsiinsä. Ja onnistuu.

Näytelmän jälkeen Naatus on kahtia jakautunein mielin.

Esitys oli hänestä toisaalta erittäin onnistunut ja vaikuttava. Mutta häiritseviäkin piirteitä oli.

Yksi oli se, kuinka perheen isä Aleksi kantoi yksin koko vastuun. Viljan osaksi jäi olla passiivinen.

Sukupuoliroolit olivat kuin suoraan sadusta: prinssi pelastaa prinsessan.

"Jos oikeasti ajatellaan ihmisten elämää, niin kyllähän mies, Aleksi, oli yhtä lailla uhri."

Naatus korostaa, että kyseessä on taideteos, joka ei oikein voisikaan nostaa esiin kerralla kuin yhdenlaisen perheen ja yhden ongelman. Silti hän pelkää, että romaani ja näytelmä muokkaavat suuren yleisön mielikuvaa lestadiolaisuudesta tietynlaiseksi.

"Ei ole olemassa yhtä lestadiolaista perhe-elämän tapaa ja yhtä ongelmaa. On ne 100 000. On hillittömästi perheitä, joille ehkäisykielto ei ole mikään juttu. Ja se, että vain miehet vaatisivat lisääntymistä, ei pidä paikkaansa. Kyllä sitä tekevät kaikki, miehet ja naiset."

Lestadiolaiskulttuurin kuvauksena näytelmä on miltei napakymppi. Tekijät ovat tehneet taustatyönsä hyvin, se näkyy.

Työryhmä on käynyt esimerkiksi seuroissa. Naatuksen oma ex-puoliso, pappi, on kirjoittanut näytelmässä katsojille suunnatun saarnan.

"Kaikki oli hyvin uskottavaa. Mikään ei särähtänyt korvaan", Naatus sanoo.

Varsinkin lestadiolainen puheenparsi Oulun murteineen ja kaikkine yksityiskohtineen osui kohdilleen.

Sen sijaan vaatetus ei osunut aivan kohdilleen. Koko väki lavalla oli puettu Marimekko-kuoseihin.

"Se oli yliampuvaa. Eivät lestadiolaisperheiden vaatteet eroa muista. Symbolina se on tietysti ihan hyvä idea."

Erityisen koskettavana Naatus piti kohtausta, jossa väsynyt Vilja maalasi varpaankynsiin punaista.

"Se oli niin kaunis, dramaattinen kohta. Muistan itsekin todella voimauttavana sen, kun itse laitoin ensi kertaa kynsilakkaa. Tällaiset ovat vahvoja, symbolisia asioita."

Vielä kovemmin osui Viljan sekoaminen, vahva kohtaus, jossa sairaalan naiset riehuivat sairaalakaavuissaan, taustalla välkkyi punaisen sävyjä. Kun Vilja vajosi hulluuteensa.

Naatuksen mukaan kohtauksessa raotettiin hienosti kaikille sitä, mitä lisääntymispakko voi ihmiselle tarkoittaa.

"Pystyin hyvin samaistumaan niihin naisiin. Tunne siitä, ettei ole mitään vaihtoehtoa, oli tuttu. Mutta olen onnellinen, että pystyin katsomaan sitä nyt etäämmältä. Jos olisin nähnyt tämän kymmenen vuotta sitten, olisin vain itkenyt."

Vielä viisi vuotta sitten Naatus uskoi, että lestadiolainen liike saattaa hajota ehkäisykieltoon.

Hajoaminen ei olisi ollut mikään ihme. Naatus kuvaa lestadiolaisuutta maaseuduksi, josta käsin katsellaan kaupungin valoja. Siellä maalla elämäntavat ovat kuin suoraan 1800-luvun perua, kaupungissa eletään tätä päivää. Oudoltahan se tuntuu.

Mutta aivan viime vuosina liike on alkanut muuttua. Ei paljon, mutta kuitenkin.

Netin tulon myötä enää ei ole esimerkiksi tv-kieltoa, sanoo Naatus. Ihmiset katsovat televisio-ohjelmia netistä.

Ehkäisykieltokaan ei ole enää täysin ehdoton. Ehkäisy on mahdollista, jos ihminen on pahassa pinteessä.

Ehkä liike ei hajoakaan, miettii Naatus nyt.

Juuri tällaisilla Taivaslaulun kaltaisilla, lestadiolaisten arvostamilla teoksilla on Naatuksen mielestä tärkeä tehtävä. Samaa sarjaa oli kuusi vuotta sitten ilmestynyt elokuva Kielletty hedelmä. Sekään ei lyönyt yli, vaan oli liikettä kunnioittava.

Teokset aiheuttavat keskustelua, joka hiljalleen väkisinkin pakottaa myös lestadiolaisen liikkeen omaan keskusteluunsa.

"Saattaa olla, että Taivaslaulu on liikkeelle mittaamattoman arvokas teko. Liike on saanut materiaalia, jota se voi nyt käyttää asian käsittelyyn."

Entä se tunnereaktio, tuliko se?

Tuli, Naatus sanoo. Tosin kyyneleiltä hän välttyi juuri ja juuri.

"Mutta vieressä istunut tyttö itki. Olen aika varma, että hän oli lestadiolaistyttö."

Mari Koppinen HS
Oulu

Korjaus 22.9. klo 13.49: Taivaslaulu-näytelmän on ohjannut Heta Haanperä, ei Heta Haanpää, kuten artikkelissa aiemmin kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat