Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eero Saarisen suunnittelema arvokas lentoasema New Yorkissa muuttuu hotelliksi

Eero Saarisen suunnittelemasta TWA:n terminaalista New Yorkissa on tulossa uuden hotellikompleksin sydän

Kulttuuri
 
Mario Tama
Kaarevista betonivaluistaa tunnettu TWA:n terminaali valmistui vuonna 1962.
Kaarevista betonivaluistaa tunnettu TWA:n terminaali valmistui vuonna 1962. Kuva: Mario Tama

Amerikkalaistuneen suomalaisarkkitehdin Eero Saarisen kuuluisa TWA:n terminaali JFK:n lentoasemalla New Yorkissa on muuttumassa osaksi uutta hotellikompleksia pitkällisten vaiheiden jälkeen. Rakennustyöt alkavat jo ensi vuonna.

Yhdysvaltojen seitsemänneksi suurimman hotellialan toimijan MCR Developmentin rakennushanke valmistunee 2018. New Yorkin rautatieaseman entisöinnistä tunnetun arkkitehtitoimisto Beyer-Blinder-Bellen suunnittelemaan TWA Flight Center Hoteliin on tulossa 505 hotellihuonetta.

TWA:n terminaali kuuluu arvokkaan rakennusperinnön listalle. Lintua muistuttavaa, kaarevien betonivalujen hallitsemaa terminaalia pidetään yhtenä tärkeimpänä 1900-luvun puolivälin modernismin edustajana. Jotkut katsovat sen edustavan taas futuristista googie-arkkitehtuuria.

TWA:n terminaalin arkkitehtonisesta merkityksestä kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä. Epävirallisesti sitä on pidetty maailman kauneimpana lentoasemana.

Uutinen kerrottiin yhdysvaltalaisessa teknologiablogissa Gizmodossa perjantaina 18. syyskuuta. Pitkin kesää julkisuudessa on kiertänyt erilaisia huhuja Eero Saarisen (1910–1961) suunnitteleman TWA:n terminaalin kohtalosta.

The New York Timesissa uumoiltiin jo heinäkuun lopulla, että New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo ja New Yorkin ja New Jerseyn satamalaitos päätyvät puoltamaan uutta hotellihanketta. The Wall Street Journal uutisoi huhtikuussa mahdollisesta hotellihankkeesta JFK:n lentoasemalla.

Vuonna 1962 valmistunut terminaali suljettiin yleisöltä 2001, kun TWA ajautui vararikkoon.

New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo paljasti TWA:n terminaalin muokkaamisen hotelliksi puhuessaan La Guardian lentokentän uudistamisesta, johon on varattu rahaa noin neljä miljardia dollaria kuudeksi seuraavaksi vuodeksi. "Suunnitelmat myös JFK:n lentokentän loiston palauttamiseksi ovat lähes valmiit", hän totesi.

Teknologiablogi Gizmodon saamien tietojen mukaan Eero Saarisen suunnittelemasta TWA:n terminaalista JFK:n lentoasemalla on tulossa uuden hotellikompleksin sydän. Se palvelisi hotellin aulana. Lisäksi tiloihin tulisi ravintoloita, tanssisali ja museo, joka kertoisi TWA:n, Trans World Airlinesin historian ja esittelisi samalla myös New Yorkin merkityksen suihkukoneiden aikakaudella. Varsinaiset hotellitilat rakennetaan terminaalin siipirakennuksiin. Mukana suunnittelussa on myös arkkitehtitoimisto Lubrano Ciavarra Architects.

Gizmodon mukaan New Yorkin ja New Jerseyn satamalaitos hyväksyi hankkeen perjantaina. Hanke saa ensi viikolla myös satamalaitoksen hallituksen hyväksynnän, jolloin siitä tulee vasta julkinen. Hankkeen arvioitu budjetti on noin 250 miljoonaa dollaria.

Yksityiskohta terminaalin julkisivussa.
Yksityiskohta terminaalin julkisivussa.
Eero Saarinen
Eero Saarinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat