Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS esittelee arkkitehtuurin Finlandia -ehdokkaat – joukossa Helsingin uusi toimistotalo ja Espoon uusi koulu

HS esittelee: Näistä viidestä joku voittaa arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon 2015

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Marc Goodwin
OP Pohjolan toimistotalo Helsingin Vallilassa (Asmo Jaaksi, JKMM).
OP Pohjolan toimistotalo Helsingin Vallilassa (Asmo Jaaksi, JKMM). Kuva: Marc Goodwin

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnosta kilpailee viisi uutta suomalaista rakennusta. Säveltäjä Kaija Saariahon valitsema voittaja julkistetaan keskiviikkona.

Tuomas Uusheimo
Kangasala-talo (Mikko Heikkinen ja Markku Komonen).
Kangasala-talo (Mikko Heikkinen ja Markku Komonen).

Kangasala-talo

Helsingin Sanomat käsitteli joulukuussa 2014 Kangasala-taloa laajasti otsikolla Kangasala-talo on kulttuuriteko. Rakennus otettiin käyttöön tänä vuonna. Siinä on kunnanvaltuuston ja -hallituksen kokoustilat, konserttisali sekä näyttelytiloja. Arkkitehdit Mikko Heikkinen ja Markku Komonen ovat tunnettuja muun muassa tiedekeskus Heurekan ja Savonlinnan kirjaston suunnittelusta. Heidän muotokielensä on ankaraa minimalismia. Molemmat ovat hoitaneet professuuria Aalto-yliopistossa.

Antti Luutonen
Lauttasaaren Merenkulkijanrannan asuinkortteli, Helsinki (Jyrki Tasa ja NRT-arkkitehdit).
Lauttasaaren Merenkulkijanrannan asuinkortteli, Helsinki (Jyrki Tasa ja NRT-arkkitehdit).

Lauttasaaren Merenkulkijanrannan asuinkortteli, Helsinki

Tämä Jyrki Tasan ja NRT-arkkitehtien asuinalue Lauttasaaressa on ollut yli kymmenvuotinen suunnittelutyö. Tasa voitti kutsukilpailun vuonna 2002, mutta kortteli valmistui vasta tänä keväänä. Siihen kuuluu neljä julkisivuiltaan valkoiseksi rapattuaa, osin kuparista, merelle päin suuntautuvaa kapeaa puikkomaista asuintaloa, joita Tasa kutsuu sormiksi. Meren puolella talot ovat osittain pilarein veden päällä. Niiden alta kulkee yleinen jalankulku- ja pyöräilyreitti, sillä Helsingin kaupungin pyhiä periaatteita on, että rannat ovat yleisessä käytössä. Korttelissa on reilut 200 kovan rahan asuntoa. Rakennusten sijoittelun ja erkkereiden ansiosta suurimpaan osaan asunnoista on saatu merinäköala, mikä ei ole ollut helppo yhtälö ratkaistavaksi.

Helsingissä sosiaalisen rakentamisen arkkitehtuuri on usein kunniahimoisempaa ja parempaa kuin kovan rahan asunnot, mutta tämä ei koske Tasan korttelia.

Jyrki Tasa, Oulun yliopiston professori, viehättyi aikanaan postmodernismista, esimerkkeinä Porin liikekeskus Be Pop ja Kuhmon kirjasto 80-luvulta. Hän on tunnettu myös omaperäisten pientalojen suunnittelijana. Merenkulkijanranta valkoisuudessaan on Tasan kunnianosoitus funktionalismille.

Antti Canth
Opinmäen koulu Espoon Suurpellossa (Esa Ruskeepää).
Opinmäen koulu Espoon Suurpellossa (Esa Ruskeepää).

Opinmäen koulu Espoon Suurpellossa

Tämä suurkoulu on arkkitehti Esa Ruskeepään ensimmäinen suunnittelutyö. Seuraava on Wolfsburgin monitoimitalo Saksassa. Molemmat työt tulivat hänelle voittoina yleisissä kilpailuissa. Monille nuorille arkkitehdeille kilpaileminen on ainoa keino läpimurtoon. Mikään muu toimintatapa tuskin olisi mahdollistanut näin vaativan tehtävän saamista ensimmäiseksi työksi. Espoon takavuosina järjestämät yleiset kilpailut koulujen ja päiväkotien suunnittelusta nostivat esille muitakin nuoria lahjakkuuksia.

Opinmäen koulussa on peruskoulu, lastentarha, Espoon kansainvälinen koulu, kirjasto sekä urheiluhalli. Eri toiminnot ovat eri "nopissa" kuten Ruskeepää niitä kutsuu, ja mittakaava pienenee kadulta pihan puolelle mentäessä, pienten lasten ulkoilutilojen suuntaan. Kadunpuoleinen pallohalli on suljettu, tumman tiiliseinän peittämä. Sisällä on paljon betonia ja tekniikka on jätetty katoissa esille. Kaikki tiet johtavat keskusaulaan, jota käytetään paitsi yhteistilaisuuksiin ja ruokailuun, myös opiskelupaikkana.

Suurpellosta piti tulla uusi asuin- ja työpaikka-alue Kehä 2:n tuntumaan. Miljoonan tyhjän toimistoneliön pääkaupunkiseudulla ei kuitenkaan löytynyt kiinnostusta toimistorakentamiseen, joten työt on aloitettu asumisesta ja koulusta.

OP Pohjolan toimistotalo Helsingin Vallilassa

Asmo Jaaksi Arkkitehtitoimisto JKMM:stä sai suunnittelutyön kutsukilpailussa. JKMM on yksi menestyneimmistä arkkitehtitoimistoistamme, tunnettu esimerkiksi Turun ja Seinäjoen kirjastoista. Tällä hetkellä Jaaksi suunnittelee Amos Andersonin taidemuseon uusia tiloja Lasipalatsin yhteyteen.

Toimistotalo on yksi viime vuosien suurimmista investoinneista 250 miljoonan budjetteineen. Valtaosa työntekijöistä siirtyi Vallilaan OP Pohjolan Munkkivuoren toimistotalosta. Uudisrakennuksen paikalta purettiin aluksi 70- ja 80 -luvun elementti- toimistorakennuksia. Teollisuuskadun suuntaan julkisivu näyttää suljetulta ja massiiviselta. Yleisölle avoin on galleriatila sekä pankkikonttori pohjakerroksessa.

Kuusine ravintoloineen ja avokonttoritiloineen rakennus on kuin kaupunki kaupungissa, josta työntekijöiden ei ehkä haluta poistuvan työpäivän aikana. Työntekijöillä ei ole psyviä työpisteitä, työnteko on liikkuvaa, mahdollista myös kuppiloissa. Tätä nykytrendin mukaista toimistorakentamista voi pitää myös äärimmilleen tehostettuna tilan käyttönä. Myöhemmät tutkimukset kertonevat, miten tällainen tila-ajattelu vaikuttaa työtehoon ja viihtyvyyteen.

OP Pohjolalle täydet pisteet kotimaisen työn ja erityisesti kotimaisten sisustajien ja valmistajien työn käyttämisestä. Rakennusta on kritisoitu sulkeutuneisuudesta, mitä vaikutelmaa ehkä Teollisuuskadun vaalea, hillitty julkisivu korostaa. Sisätilan keskusaula on valoisa ja vaikuttava, joskin vain pankin 3000 työntekijälle kokonaan avoin.

Jaaksi on aiemminkin käyttänyt taiteilijoita ja muotoilijoita myös innovaatioihin, kekseliäisiin ratkaisuihin esimerkiksi tekniikan peittämiseksi. Tässä talossa mm. Petri Vainion valokattoinstallaatio keskusaulan kahviossa tekee vaikutuksen. Mutta keskusaulan seinän kuviointi ehkä olisi onnistunut paremmin, jos mukana olisi ollut taiteilijoita. Joskus arkkitehtien mielellään tekemät tietokonekuvioinnit vaikuttavat kuivilta ja teknisiltä. Tämä on silti aivan sivuseikka kokonaisuutena arkkitehtuuriltaan komeassa rakennuksessa.

Mikko Auerniitty
Puukuokka, Jyväskylä (Anssi Lassila).
Puukuokka, Jyväskylä (Anssi Lassila).

Puukuokka, Jyväskylä

Jyväskylän Kuokkalan kaupunginosaan tulevista kolmesta puisesta kerrostalosta yksi valmistui niin, että ehti mukaan Finlandia-ehdokkaaksi. Tässä Asunto-osakeyhtiö Puukuokka 1:ssä on 58 asuntoa ja kahdeksan kerrosta. Rakennus on jyrkänteen reunalla komealla paikalla , josta avautuu näköalat Jyväsjärvelle ja kaupungille. Asunnot ovat suhteellisen pieniä.

Hanketta varten arkkitehti Anssi Lassila kehitti tilaelementtejä. Ne tehtiin pitkälle valmiiksi tehtaalla ja koottiin yhteen paikan päällä. Asuntojen väliin jäivät porraskäytävät, mistä seurasi, että asunnoista on ikkunat vain 1-2 suuntaan ja ikkunaton keittiökomero. Lassilan innovaatio, tilaelementtien kehittely, epäilemättä edistää puun käytön mahdollisuuksia myös kerrostalorakentamisessa. Rakennuksen julkisivut, kadun puolelle tummiksi maalattuja, sisäpihalle maalamatonta lehtikuusta, ovat Itävallassa valmistettuja puisia, paloturvallisia clt-levyjä, joita on aikaisemmin käytetty mm. Haltiassa.

Arkkitehti Anssi Lassila on tullut tunnetuksi puurakentamisen edistäjänä alkaen Kärsämäen paanukirkosta, jonka rakentamisen yhteydessä elvytettiin vanhoja käsityötaitoja. Hän on yhdessä Teemu Hirvilammen kanssa suunnitellut Puukuokan lähellä olevan Kuokkalan kirkon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat