Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonat klikkailevat jo: suomalaisyhtiön Bach-levystä yllätyshitti

Kulttuuri
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Suomessa toimiva levy-yhtiö Ondine on saanut yllättävän miljoonahitin. Pianisti Lars Vogtin uusi levytysJ. S. Bachin Goldberg-muunnelmista on saanut pelkästään Spotifyssa 1,7 miljoonaa raitaklikkausta ensimmäisen kuukauden aikana.

Tämä on yllättävää, koska Goldberg-muunnelmia ovat levyttäneet esimerkiksi Glenn Gould, András Schiff, Murray Perahia, jazzjätti Keith Jarrett ja 1930-luvun cembalisti Wanda Landowska, eikä sinänsä hyvää uraa tekevän Vogtin maine ole vielä heidän luokkaansa.

Artikkeliin liittyvät

Teos ei myöskään ole helpoin korvakarkki. Kaikkine kertauksineen aaria, 30 muunnelmaa ja aarian paluu kestää Vogtin levyllä melkein 77 minuuttia.

Ondinessa ei odoteltu suuria, kun Vogt ja saksalainen radioasema tarjosivat radioaseman tiloissa tehtävää radionauhoitusta levyksi.

"Suostuimme, kun Vogt levyttää meille myös viulisti Christian Tetzlaffin kanssa", Ondinen perustaja Reijo Kiilunen kertoo.

Sitten iTunes otti levyn klassisten julkaisujen etusivubanneriin, ja levy oli pian ykkönen klassisen musiikin iTunes-listalla Ranskassa ja Hollannissa, kolmantena Saksassa, Italiassa ja Sveitsissä, ja neljäntenä Englannissa. Ei se suurta myyntiä tarkoita, mutta Spotify innostui. Se pyysi levytystä käyttöönsä ennen Ondinen asettamaa puolen vuoden karanteenia, jonka aikana olisi tarkoitus saada myös cd-myyntiä. "Suostuimme kokeeksi, ja ensimmäinen miljoona klikkausta kertyi parissa viikossa", Kiilunen kertoo.

Miljoona klikkausta tuo Naxos-ryhmään nykyisin kuuluvalle Ondinelle Spotifystä vain noin 7 000 euroa, josta vähennetään vielä jakelijan osuus sekä artistirojalti. "Eli meille jäävä osuus on monta tonnia pienempi", Kiilunen muistuttaa.

Vastaavan tulon yhtiö saa vajaan tuhannen fyysisen cd:n myynnillä. Sattumoisin levyä on tällä hetkellä myyty runsas tuhat cd:tä: 300 Saksassa, sata Britanniassa ja niin edelleen.

Toki sekä myynti että klikit tulevat vielä selvästi kasvamaan. Totuus kuitenkin on, että vaikka levyä kuuntelevat miljoonat, klikkauspainotteinen kuuntelu ei erityisesti vaurastuta levy-yhtiötä saati artistia.

Lars Vogtin tunnettuus toki kasvaa joka klikkauksella. Mutta elannon hän saa jatkossakin lähinnä elävistä esityksistä. Vähän vajaan kymppitonnin konserttipalkkio on ollut Vogtille arkipäivää jo vuosia.

Vesa Sirén vesa.siren@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat