Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilasjuntan aikana maanpaossa elänyt kreikkalaislaulaja vaatii rahaherroja osallistumaan uudistuksiin

Theodorakis-tulkkina tunnettu laulaja Maria Farandouri tänään Suomessa

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä HS
Maria Farandouri esiintyi Suomessa ensi kertaa vuonna 1967. Edelliskerrasta on kymmenen vuotta.
Maria Farandouri esiintyi Suomessa ensi kertaa vuonna 1967. Edelliskerrasta on kymmenen vuotta. Kuva: Sirpa Räihä HS

"Mikisin ja minun yhteinen matka on odysseia, joka ei pääty koskaan. Emme halua koskaan päästä Ithakalle", Maria Farandouri sanoo vähän haikeasti.

Keskiviikkona kreikkalainen laulajatähti esiintyy Helsingissä Mikis Theodorakisin 90-vuotisjuhlakiertueella. Juuri Theodorakisin sävellyksiä esittämällä Farandouri nousi maailmanmaineeseen. Säveltäjä ei ole mukana kiertueella.

Kuka?

Maria Farandouri

 Syntyi Ateenassa 24. marraskuuta 1947.

 Julkaissut kymmeniä levyjä. Tunnetaan erityisesti Mikis Theodorakisin ja Manos Hadzidakisin sävellysten esittäjänä. Kreikan sotilasjuntan aikana 1967–74 teki Theodorakisin kanssa protestilauluja.

 Tehnyt yhteistyötä myös muun muassa australialaisen kitaristin John Willamsin, argentiinalaisen laulajan Mercedes Sosan, turkkilaisen säveltäjän Taner Akyolin ja amerikkalaisen jazzsaksofonisti Charles Lloydin kanssa.

 Oli Kreikan parlamentissa 1989–93 keskustavasemmistolaisen PASOK-puolueen edustajana.

"Realismia on, että joskus matkamme kuitenkin päättyy. Järki leikkaa Mikisillä yhä kuin nuorukaisella. Hän on noussut Kreikan jumalten tasolle."

Yhteinen odysseia alkoi, kun Farandouri (s. 1947) oli teini. Theodorakis kuuli hänen laulavan kuorossa ja vaikuttui. "Mikis kysyi minulta, ryhtyisinkö hänen laulujensa ylipapittareksi."

1960-luvulla Theodorakisin musiikki politisoitui. Kun sotilasjuntta nousi valtaan 1967, Farandourin ja Theodorakisin odysseia suuntautui maanpakoon. Farandouri asui Pariisissa ja Lontoossa.

"Juntan aika oli minulle, nuorelle tytölle, mielenkiintoinen seikkailu. Enimmäkseen kiersin laulamassa ympäri maailmaa, myös Suomessa. Varsinkin pohjoisen kansat osoittivat solidaarisuutta Kreikalle", Farandouri muistaa. Hän esiintyi Suomessa jo 1967.

Farandouri huomauttaa, että espanjalainen flamenco ja portugalilainen fado ovat levinneet maailmalle omana itsenään paremmin kuin kreikkalainen kansanmusiikki.

Theodorakisin kanssa hän sanoo rakentaneensa siltoja perinteiden ja nykyajan välille.

"Mikis puhuu kollektiivisesta musiikista. Nykyään musiikki on teollistunut ja kansalliset kulttuurit vaipuneet taka-alalle. Mutta Mikisin laulut ovat ajattomia. Siitä on osoitus, että minut kutsutaan yhä laulamaan niitä ympäri maailmaa."

Odysseus-vertaus ei ole Farandourin keksimä. Rinnastuksen keksi runoilija Kostas Kartelias, joka on kirjoittanut Theodorakisin uusimpia sanoituksia.

"Kartelias on sanonut myös, että tämän päivän Odysseus on myös jokainen pakolainen, joka pyrkii meren yli. Mekin olimme pakolaisia kerran", Farandouri painottaa.

Pitkällä urallaan Farandouri ei ole laulanut pelkästään Theodorakisin musiikkia. Yhteistyökumppanien lista on pitkä ja moninainen.

Farandouri on osallistunut politiikkaan myös sotilasjuntan kukistuttua.

"Joskus uskoin, että laulu voi muuttaa maailmaa. Ei musiikki ratkaise ongelmia, mutta se voi tehdä ihmisistä parempia, auttaa meitä tuntemaan itsemme. Ensin pitää olla kipinä, mutta taide voi lietsoa sen liekkiin."

Kreikan poliittinen nykytilanne saa Farandourin huokaisemaan.

"Taloudessa vain voitoilla on enää merkitystä. Ainahan pankit ja suuryritykset ovat saaneet rahansa ja tavalliset ihmiset joutuneet kärsimään. Mutta viime vuosina se on vain korostunut."

Viime kuussa eronnut ja viime sunnuntaina vaalivoiton saanut pääministeri Aléxis Tsípras saa Farandourin tuen.

"Uskon yleensäkin, että poliitikot pyrkivät hyvään. Tsípras on nuori mies, joka yrittää palauttaa tasapainon. Tilanne voidaan korjata uudistuksilla, mutta siinä tapauksessa myös rahaherrojen pitäisi osallistua maksamiseen", Farandouri miettii.

 

Maria Farandouri Kulttuuritalossa tänään keskiviikkona klo 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat