Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvaaja Lauri Eriksson kuvasi 22 koditonta: "Asunnottomuus ei ole oma vika"

Kulttuuri
 
Mika, 42Asunnottomana koko ikänsä "Mikasta huokui, että hän on elänyt rankan elämän. Uskoisin, että hän on jo toisen sukupolven koditon ja ollut tukiverkkojen tarpeessa koko elämänsä. Mika oli mielestäni hyvä ihminen, mutta veikkaan, että aika moni hänet nähdessään vaihtaisi toiselle puolelle katua. Hänen olemuksensa oli sillä tavalla vähän rehvakas – ei aggressiivinen mutta tilan haltuun ottava. Monissa vastauksissa toistuu Mikan toive pysyä terveenä. Yllätti, että asunnottomilla olivat niin samantyyppiset toiveet kuin kaikilla muillakin: oma koti ja terveys."
Mika, 42Asunnottomana koko ikänsä "Mikasta huokui, että hän on elänyt rankan elämän. Uskoisin, että hän on jo toisen sukupolven koditon ja ollut tukiverkkojen tarpeessa koko elämänsä. Mika oli mielestäni hyvä ihminen, mutta veikkaan, että aika moni hänet nähdessään vaihtaisi toiselle puolelle katua. Hänen olemuksensa oli sillä tavalla vähän rehvakas – ei aggressiivinen mutta tilan haltuun ottava. Monissa vastauksissa toistuu Mikan toive pysyä terveenä. Yllätti, että asunnottomilla olivat niin samantyyppiset toiveet kuin kaikilla muillakin: oma koti ja terveys."

"Omassa tuttavapiirissä kasvoi ajatus, että syrjäytyminen on lopulta aika pienestä kiinni", sanoo valokuvaaja Lauri Eriksson.

Vaikka omat asiat olisivat toistaiseksi kunnossa, ei asunnottomuus ole välttämättä koskaan kovin kaukana.

"Asunnottomuus on usein muutamien yksittäisten sattumien tulos."

Saattaa riittää, että luottotiedot menevät tai sairastuu.

Eriksson korostaa, ettei hän ole asunnottomuuden asiantuntija vaan valokuvaaja. Silti Eriksson pudottelee sujuvasti sote-termejä ja lukuja. Tässä muutamia tärkeimmistä: Suomessa on asunnottomia yli 7 500. Heistä yksinäisiä miehiä on 90 prosenttia.

Heitä Eriksson päätti kuvata.

Rio Gandara HS
Lauri Eriksson tunnetaan muotokuvaajana.
Lauri Eriksson tunnetaan muotokuvaajana.

Viime keväänä Eriksson pystytti tilapäisen valokuvausstudion kolmeen pääkaupunkiseudulla sijaitsevaan asumispalveluyksikköön, joista pitkäaikaisasunnottomat ovat saaneet katon päänsä päälle. Miehillä oli takanaan vähintään kahden vuoden asunnottomuus, mutta monella ei ole ollut kotia koskaan. Öitä he olivat viettäneet rapuissa, katoilla, roskalavoilla, tuttujen sohvilla ja autotalleissa, Eriksson kertoo.

Miehet saivat tulla kuviin jos halusivat. Ehtona oli, että heidän oli täytettävä 11 kysymyksen kaavake. Eriksson ei halunnut vain kuvata miehiä ja ripustaa heidän anonyymejä kasvojaan esille galleriaan. Hän halusi kuviin miesten oman käsialan, antaa heille vaikuttaa lopulliseen muotokuvaan.

Lopputulos on inhimillisesti vaikuttava. Kuvat ovat vahvoja, mutta todellisen voimansa ne saavat miesten teksteistä.

Miehet kirjoittivat perhesiteistään, harrastuksistaan ja haaveistaan. Osa löi leikiksi, mutta suurin osa vastasi tosissaan.

Monille kirjoittaminen tuotti ongelmia.

"Lomakkeita he ovat tottuneet täyttämään, mutta tuntui, että heiltä ei ole usein kysytty heistä itsestään", Eriksson sanoo.

Naisia tai perheitä kuvissa ei näy, vaikka parinkymmenen kuvan otoksessa pitäisi tilastollisesti olla heitäkin. Miksi?

Perheet saavat melko nopeasti katon pään päälleen jo lastensuojelulainkin perusteella, Eriksson vastaa. Samoin naiset, joiden pelätään joutuvan hyväksikäytön uhreiksi.

"Miesten tilannetta ei ainakaan varsinaisesti kiirehditä", Eriksson muotoilee.

He saattavat jäädä asuntojonoon vuosiksi.

Tilanne ei näytä olevan helpottumaan päin. Pakolaiskriisi lisännee asuntojen tarvetta.

Ainakin tämän Lauri Eriksson haluaa nyt näyttelyllään sanoa:

"Asunnottomuus ei todellakaan ole oma vika. Siitä ei tarvitse kantaa syyllisyyttä."

Mutta entä asunnottomuusongelman ratkaisut?

On toki kohtuutonta vaatia niitä valokuvaajalta, kun ongelmaa eivät ole saaneet ratkaistua nekään, jotka sitä ammatikseen pohtivat. Mutta on Erikssonilla muutama ajatus:

Pääkaupunkiseudulle tarvitaan enemmän asuntoja. Perustulo saattaa olla hyvä ajatus, sillä sen avulla voitaisiin välttää byrokratialoukkuja.

"Ja yrittäjien eläketurvaa pitäisi miettiä uudemman kerran."

Erikssonin kuvaamista miehistä moni oli entinen yrittäjä.

"Jos tätä menoa jatketaan, olen huolissani siitä, onko meillä 20 vuoden päästä vielä isompi joukko syrjäytyneitä yrittäjiä."

Yusuf, ikä ei tiedossaAsunnottomana 5 vuotta "Asunnottomista maahanmuuttajia on noin 10 prosenttia. Se on todella paljon. Vaikka heillä olisi rahaa vuokranmaksuun, on heidän vaikea löytää asuntoa vapailta markkinoilta.Yusufin taustoista en tiedä mitään, mutta tsemppiä hänellä tuntui olevan. Sain hänestä sellaisen kuvan, että hän on taiteilijatyyppi, soittaa kitaraa ja laulaa. Yusuf kirjoittaa olevansa kitaransoitossa hyvä. Melkein puolet miehistä ei osannut nimetä yhtään asiaa.On erityistä, että hän kirjoittanut haaveekseen haluavansa auttaa muita, vaikka itse on avuntarpeessa."
Yusuf, ikä ei tiedossa
Asunnottomana 5 vuotta
 
"Asunnottomista maahanmuuttajia on noin 10 prosenttia. Se on todella paljon. Vaikka heillä olisi rahaa vuokranmaksuun, on heidän vaikea löytää asuntoa vapailta markkinoilta.
Yusufin taustoista en tiedä mitään, mutta tsemppiä hänellä tuntui olevan. Sain hänestä sellaisen kuvan, että hän on taiteilijatyyppi, soittaa kitaraa ja laulaa. Yusuf kirjoittaa olevansa kitaransoitossa hyvä. Melkein puolet miehistä ei osannut nimetä yhtään asiaa.
On erityistä, että hän kirjoittanut haaveekseen haluavansa auttaa muita, vaikka itse on avuntarpeessa."

Tasku, 60Asunnottomana 2 vuotta "Tasku oli hirveän aktiivinen kaveri, tuli kauhealla vauhdilla kuvaan ja lähti kiireellä, muistaakseni johonkin suunnistushommaan. Hän kirjoittikin, että vierivä kivi ei sammaloidu.Tasku vaikutti fyysisesti vireältä, ja tekstissäkin hän mainitsee haluavansa kehittää itseään kaikilla tavoilla, kuusikymppinen kaveri. Se antaa toivoa. Ei valtaväestöstäkään kaikki tuossa iässä enää ole kovin kiinnostuneita oppimaan uutta. Hänellä oli hyvä meininki.On tärkeää, että jokaisella on joku oma juttu. Voin toki olla ihan väärässä, mutta vaikutti siltä, että Taskulla on yhteisö, jossa häntä arvostetaan sekä hyvä itsetunto siitä mankelista huolimatta, jonka hän on käynyt läpi."
Tasku, 60
Asunnottomana 2 vuotta
 
"Tasku oli hirveän aktiivinen kaveri, tuli kauhealla vauhdilla kuvaan ja lähti kiireellä, muistaakseni johonkin suunnistushommaan. Hän kirjoittikin, että vierivä kivi ei sammaloidu.
Tasku vaikutti fyysisesti vireältä, ja tekstissäkin hän mainitsee haluavansa kehittää itseään kaikilla tavoilla, kuusikymppinen kaveri. Se antaa toivoa. Ei valtaväestöstäkään kaikki tuossa iässä enää ole kovin kiinnostuneita oppimaan uutta. Hänellä oli hyvä meininki.
On tärkeää, että jokaisella on joku oma juttu. Voin toki olla ihan väärässä, mutta vaikutti siltä, että Taskulla on yhteisö, jossa häntä arvostetaan sekä hyvä itsetunto siitä mankelista huolimatta, jonka hän on käynyt läpi."

22 tapausta asunnottomuudesta. Lauri Erikssonin valokuvia Kaapelitehtaan Turbiinisalissa (Tallberginkatu 1) 24. 9.–11. 10. ma–pe klo 13–18, la–su klo 12–16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat