Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuninpankkopoika korjaa rasistien huutelut

Saku Timonen on juristi, nostaa painoja ja ampuu alas blogissaan maahanmuuttokriitikoiden vääriä väitteitä

Kulttuuri
 
Pentti Kallinen UP
"Olen laiska mies ja kirjoitan lyhyesti. Tyylistä tahtoo tulla silloin pisteliästä", Timonen kertoo.
"Olen laiska mies ja kirjoitan lyhyesti. Tyylistä tahtoo tulla silloin pisteliästä", Timonen kertoo.

Maanantaiaamuna Saku Timonen oli jälleen mielipuuhassaan.

Timosen blogiminältä, Uuninpankkopojalta, ilmestyi blogikirjoitus, jonka otsikko oli Suvakin kääntymys.

Kirjoitus käsitteli verkossa kiertävää juttua Niinasta, joka olisi työskennellyt viikon Kirkon ulkomaanavun avustustyöntekijänä Torniossa.

Niina oli purkanut Facebookissa ristiriitaisia tuntojaan viikon.

Timonen kirjoitti toteavasti: Kirkon Ulkomaanapu ei työskentele Torniossa olevien turvapaikanhakijoiden kanssa eikä tätä Niinaa ole olemassakaan. Hänen Facebook-profiilinsa on avattu 2013, mutta sen jälkeen siellä onkin ollut hiljaista näihin päiviin asti.

Juuri tämäntapaisilla kirjoituksillaan Saku Timonen on pompahtanut hetkessä tapaukseksi nettijulkisuudessa.

Hänen Uuninpankkopoika-bloginsa on ilmestynyt Image-lehden sivuilla elokuusta saakka ja reilussa kuukaudessa hän on noussut lehden luetuimmaksi bloggaajaksi. Lukijoita on lehden mukaan "kymmeniä tuhansia".

Yksi syy Timosen saamaan huomioon on se, että hänen kirjoitustensa vakioaihepiiriä ovat maahanmuuttoon liittyvät kysymykset. Erityisesti hän on keskittynyt käymään loputonta painia rajuja väitteitä maahanmuutosta esittävien julkaisujen kanssa.

Itse Saku Timosesta tiedetään kuitenkin vähän. Mikä mies hän oikein on?

Puhelimeen vastaa römeä-ääninen aikamies. Puheen nuotista voi aavistaa puhujan sijainnin. Pohjois-Karjalassa ollaan, tarkemmin Juuan kunnassa.

Nopeasti tulee myös selväksi, että Timonen ei vastaa yleistä mielikuvaa "punavihreästä suvaitsevaistosta".

"En todellakaan ole se mielikuvien suvakki. Näytän enemmän siltä, että kuulun siihen toiseen osastoon. Minulla on sänkitukka ja parransänki."

Tyypillisempään mielikuvaan ei kuulu myöskään esimerkiksi se, että Timonen on harrastanut nuorena voimanostoa.

Nykyisin hän on ammatiltaan yksityinen juristi, joka hankkii elantonsa lähinnä konsultoimalla asiakkaitaan lakiasioissa.

Hän palasi syntymäseudulleen Juukaan vuonna 2000. Sitä ennen asui Helsingissä, luki lakia ja työskenteli kymmenen vuotta Helsingin apulaiskaupunginsihteerinä. Nyt hän istuu Juuan kunnanvaltuustossa ja kunnanhallituksessa Sdp:n edustajana.

Timonen aloitti blogikirjoittelun vuonna 2010. Pari vuotta hän sai kirjoitella rauhassa muutamalle kymmenelle lukijalle lähinnä juridiikkaan liittyvistä kysymyksistä. Edelleenkin hänen eniten käsittelemänsä aihe on kuntouttava työtoiminta.

"Se on minulle erityinen vihan kohde. Kuntouttava työtoiminta on keino, jolla ihmisiä pidetään kokopäivätyössä yhdeksän euron päiväpalkalla."

Hiljaiselo päättyi kesällä 2013.

"Maahanmuuttokeskustelu ryöpsähti Suomessa, ja tempauduin siihen mukaan", Timonen kertoo.

Timosen ensimmäinen maahanmuuttoon liittyvä kirjoitus käsitteli Juuan naapurikunnassa Lieksassa leimahtanutta keskustelua.

"Sieltä alkoi kiertää huhuja, että sossu ostelee somaleille Mersuja ja kultakelloja."

Timonen kirjoitti aiheesta blogin, jossa hän kertoi faktat siitä, kuinka paljon maahanmuuttajat saavat Suomen lain mukaan toimeentulotukea.

Seuraavana aamuna hänen bloginsa kommenttiosio oli tukossa. "Koko Lieksa tuntui villiintyneen kirjoituksestani."

Sen jälkeen palautetta on riittänytkin.

"Olen laiska mies ja kirjoitan lyhyesti. Tyylistä tahtoo tulla silloin lievästi sanottuna pisteliästä", Timonen analysoi.

Hän tarttuu villeimpiin väitteisiin ja yrittää oikaista niitä faktatiedolla.

Kun Timonen kirjoitti blogin kansanedustaja Olli Immosesta ja Suomen Sisu -järjestöstä, sivusto joutui massiivisen palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Hänen blogiaan yritettiin avata 1 866 000 kertaa ja koko palvelin meni tukkoon.

Timonen on viime vuosien aikana ehtinyt tottua tappouhkauksiin ja törkypalautteeseen.

"Mutta vain blogien kommenttiosastoille. Yllättävän vähän tulee törkypostia sähköpostiin ja [kotipihan] postilaatikkoon ei yhtään."

Vaikka Timonen kirjoittaa paljon maahanmuuttoasioista, hän kieltää olevansa antirasistisella ristiretkellä.

"Olen vain sitä mieltä, että ihmiset ovat tasa-arvoisia lain edessä ja että ihmisiä on kohdeltava tasa-arvoisesti. Olen 57-vuotias äijä ja minut on kasvatettu oikeudenmukaiseen ajatteluun."

Timonen tunnetaan myös siitä, että hän tekee kirjoitustensa taustatyöt huolellisesti.

"Se on juristin ammattitauti. Täytyy tietää, mistä puhuu. Asiavirheestä en ole koskaan jäänyt kiinni. Pidän huolen siitä, etten siteeraa vääriä lakeja", sanoo Timonen.

"Oikeastaan vaadin samaa kuin maahanmuuttokriitikot: kaikesta on voitava keskustella. Mutta keskustelussa pitäisi pysyä faktoissa. Puolet sosiaalisesta mediasta tuntuu olevan sitä mieltä, että minkä tahansa mielipiteen oksentaminen on yhtä arvokasta kuin fakta."

Timonen on niin ahkera kirjoittaja, että monille on tullut käsitys, ettei hän muuta ehdi tehdäkään. "Aikaa tämä vie, mutta siitä huolimatta ehdin hoitaa työni ja nostaa puntteja kaksi tuntia joka päivä."

"Välillä tietysti tuntuu siltä, että mitä hemmettiä minä täällä tuuleen huutelen. Mutta sitten saa palautetta, että joku on saanut blogistani uutta tietoa. Se antaa voimaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat